Home » Archives » Beckov – hrad s nečakaným čarom

Beckov – hrad s nečakaným čarom

Autor: Soňa Krajčovičová

Dnes sa našimi túlavými topánkami vydáme na hrad Beckov, ktorý láka ľudí už celé storočia. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že je postavený na mohutnom vápencovom brale priamo nad dedinou s rovnakým názvom – Beckov. Ešte pred vznikom hradu slúžilo bralo ľuďom na stavbu príbytkov. Za zrúcanými múrmi sa skrýva bohatá história. Prvé písomné zmienky o hrade siahajú do čias kráľa Bela III. V kronike z konca 12. storočia ho spomína jeho notár Anonymus ako hrad, ktorý obsadili starí Maďari na prelome 9. a 10. storočia. Do 11. storočia bol hrad drevený a postupne, ako vzrastala v regióne kráľovská moc, sa prestaval na kamenný. Hrad spĺňal veľmi dôležitú úlohu, a to stráženie hraníc Uhorského kráľovstva, priechodov cez Biele Karpaty a obchodnej cesty vedúcej popod neho. Je tiež spomínaný v listine župana Tomáša z roku 1208 s názvom Castrum Blundix – Hrad Beckov. V 14. storočí sa ho zmocnil Matúš Čák Trenčiansky, ktorý ho dal prestavať hlavne kvôli lepšej obrane. Vtedy bola vybudovaná aj hradná studňa. Po jeho smrti bol hrad vo vlastníctve kráľovstva až do roku 1388, keď začal patriť bohatému poľskému šľachticovi Stiborovi zo Stiboríc, oddanému mužovi kráľa Žigmunda Luxemburského. V jeho rukách sa hrad zmenil na honosnú rezidenciu, budovanú podľa vzoru kráľovských sídiel. Vtedy vznikla aj hradná kaplnka s vysokými oknami a dominantnou sochou Madony, ktorá je tam uložená vo vitríne podnes. Je vyrobená z kvalitného limbového dreva. V kaplnke boli vyobrazené aj sochy svätého Michala Archanjela, svätého Juraja či Jána Krstiteľa. Vojvoda Stibor mal s manželkou Dobrochnou tri deti – dve dcéry a jedného syna, tiež Stibora. Keď vojvoda Stibor v roku 1414 zomrel, majetok zdedil jeho syn. Ten však zomrel už v roku 1434. Keďže mal so svojou ženou Dorotou iba jednu dcéru Katarínu, kráľ Žigmund Luxemburský musel v roku 1437 vydať darovaciu zmluvu na hrad a majetky Pavlovi Bánfimu z Dolnej Lendavy, za ktorého sa Katarína vydala. Ich potomkovia vlastnili hrad až do roku 1594, keď ich rod vymrel. Počas ich vládnutia hrad prešiel ďalšou prestavbou, tentoraz do renesančného štýlu. Odvtedy sa už neprerábal a nadobudol konečnú podobu. V 17. storočí si práva na jeho vlastníctvo rozdelili dvanásti majitelia. Postupne ho však prestali využívať a v dedinke pod ním si stavali kaštiele. V roku 1728 postihol hrad veľký požiar, ktorý spôsobil nezvrátiteľné škody a z hradu ostala len zrúcanina. V 70. rokoch 20. storočia sa stal hrad Národnou kultúrnou pamiatkou.

Výlet na hrad Beckov je vhodný takmer pre každého. Dá sa sem pohodlne dostať autom, podľa oficiálnej webovej stránky hradu Beckov je to najlepšie po diaľnici D1 Bratislava – Žilina. Z tej zídete pri Novom Meste nad Váhom na cestu č. 515, ktorá pokračuje východným smerom do Rakoľúb. Tam sa pripojíte na cestu č. 507 smerujúcu do Trenčína, ktorou sa po troch kilometroch dostanete priamo do obce Beckov. Zaparkovať môžete priamo pod hradom v dedine. Verejná doprava je tiež vhodnou voľbou, pretože vlaky premávajú do Nového Mesta nad Váhom pravidelne a odtiaľ sa dá dostať autobusom do Beckova, kde treba vystúpiť na zastávke pri základnej škole. Cesta k hradu potom trvá už len pár minút, približne desať. Pre športovo aktívnych ľudí vedú k Beckovu aj turistické či cyklistické chodníčky, tiež náučné chodníky. Náučný chodník Beckovské Skalice vedie do prírodnej rezervácie Beckovské Skalice južne od Beckova smerom na Rakoľuby. Ponúka pestrú prírodu a rozsiahlu flóru. Dajú sa prejsť dvomi trasami – krátkou a dlhou. Krátka trasa má dĺžku 5,5 kilometra a krátka len dva kilometre. Viac informácií sa dozviete v turistických mapách. Ďalší chodník je Náučný chodník Sychrov.

Na hrad sa stúpa len krátko, a to po betónovej ceste, ktorá vedie okolo Židovského cintorína. Dá sa tam dostať aj s kočíkom či bicyklom, ktoré si môžete potom odložiť pri vstupe. Poplatok za vstup na hrad sa mení podľa sezóny alebo podľa toho, či sa tam koná nejaké podujatie. Ak je vás viac ako štyria, je možné mať sprievodcu, ktorý vám o hrade povie veľa zaujímavostí. No aj bez neho sa dá absolvovať plnohodnotná prehliadka, pretože pri vstupe dostanete brožúrku. Strážna veža, ktorá sa nachádza hneď na začiatku pri pokladni, je z dôvodu opravy zatvorená. Tiež je zákaz vstupu do západného paláca. Inak zrúcanina ponúka hradnú studňu, ktorú stráži drevený drak, pozostatky opevnenia, nádvorie, paláce, bašty a už spomínanú kaplnku so sochou Madonny. Samozrejme, úchvatný výhľad na široké okolie. Na dolnom nádvorí je malé pódium na podujatia, malý drevený kolotoč pre deti a vinár či kováč tam ponúkajú niečo zo svojho remesla. Zaujímavosťou hradu je napríklad najväčšia ukutá ruža na Slovensku. Najlepšie je hrad navštíviť od apríla do októbra, pretože je lepšie počasie, a tomu sú prispôsobené aj otváracie hodiny. Je však otvorený od marca do novembra, v novembri len cez víkendy. Rovnako sa tu takmer celé leto konajú rôzne podujatia a akcie. Tento rok sa tu konal napríklad koncert Desmodu, Pavla Hammela, trhy, Štyri bosorky, Ako Stibor Kráľovnú Máriu zachránil, O čertoch a čarodejniciach, Víkend s rozprávkami, Dračí víkend, Dobýjanie hradu Beckov, Jesenný piknik či hradný biograf, kde sa premietali filmy Pýcha a predsudok, či Láska bez bariér. Od júla až do novembra prebieha výstava dobových hier a hračiek s názvom Hra na Hrad! V tomto čase si môžete v jednotlivých častiach hradu pozrieť hry a karty, ktoré hral aj kráľ Ladislav Pohrobok. 

V obci Beckov, kúsok od hradu, sa nachádza ešte aj Malý skanzen Bubeland, v ktorom je aj miniatúra hradu a historického mesta Beckov. V obci bol tiež kedysi župný sirotinec – v terajšom objekte baru Kolkáreň. Tiež sa tu nachádza Centrum novej evanjelizácie sv. Jána Pavla II., ktoré funguje už od roku 2013. Sídli v bývalom františkánskom kláštore hneď vedľa kostola františkánov. Centrum organizuje napríklad duchovné obnovy, kurzy, ponúka ubytovanie a veľa iného. Beckov sa môže pochváliť vzácnou výsadbou stromov lipy. V areáli bývalého župného sirotinca sa nachádzajú dva exempláre, ktorých odhadovaný vek je stotridsať a stoosemdesiat rokov. Beckov má širokú škálu ponúk a je jedným z miest, ktoré majú neuveriteľné čaro.

Informácie o histórii poskytol hrad Beckov a oficiálna stránka hradu Beckov.

  • Otváracie hodiny hradu:

marec 9:00 – 17:00 (len víkendy)

apríl – september 9:00 – 18:00

október 9:00 – 17:00

november 9:00 – 17:00 (len víkendy)

apríl – október v pondelky zatvorené

Vstup zvieratám je povolený len na vôdzke a s náhubkom.

Vstupné, podujatia, opatrenia spojené s pandémiou a ďalšie dôležité informácie ohľadom hradu Beckov nájdete na jeho stránke: http://www.hrad-beckov.sk/.

Fotografie: Soňa Krajčovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *