Home » Archives » Kam na výlet v Trnavskej arcidiecéze: Detská farma Humanita pri Kráľovej nad Váhom

Kam na výlet v Trnavskej arcidiecéze: Detská farma Humanita pri Kráľovej nad Váhom

Zahodiť starosti, zobrať rodinu či kamarátov a vydať sa na Detskú farmu Humanita je najlepší nápad, aký môžete dostať. Táto farma je neobyčajné a je to priam až rozprávkové miesto, na ktorom sa všetky zvieratká spolu kamarátia a nažívajú si ako jedna obrovská rodina. A nielen ony!

Autor: Soňa Krajčovičová

Zahodiť starosti, zobrať rodinu či kamarátov a vydať sa na Detskú farmu Humanita je najlepší nápad, aký môžete dostať. Táto farma je neobyčajné a je to priam až rozprávkové miesto, na ktorom sa všetky zvieratká spolu kamarátia a nažívajú si ako jedna obrovská rodina. A nielen ony!

Pred príchodom na farmu som si predstavovala všeličo, ale takéto úžasné a upokojujúce miesto vôbec nie. Celá farma pripomína celkom veľký gazdovský dvor a nesie sa v duchu priateľskej atmosféry. Nachádza sa pri dedine Kráľová nad Váhom, necelých desať kilometrov od Galanty. Cesta je najpraktickejšia autom, dá sa parkovať priamo pred farmou. Vstup na farmu vedie cez drevenú bránu. Je zadarmo a môžete prísť, kedykoľvek budete chcieť. V podstate je otvorená stále. Jej majiteľ, pán Bertram Beták, je priateľský človek a veľký milovník zvierat, ktorý vás určite po farme aj rád prevedie alebo vám porozpráva rôzne zaujímavosti. 

Hneď napravo pri vchode sa nachádza priestranstvo s koníkmi, tie sú na celej farme asi na troch miestach a sú tam aj dve tohtoročné žriebätká. Naľavo majú zase výbeh kozy, ktoré si spokojne mékajú. Za koníkmi boli somáriky s ďalšími zvieratkami v jednom výbehu. Dvaja somári sa so mnou hneď spriatelili a určite by mi aj zjedli bundu, no kŕmiť zvieratá na celej farme môžete, iba ak vám to povolí majiteľ. Kúsok od somárikov je aj detský drevený domček so šmykľavkou a posedenie pod strechou, tiež jazierko a za tým už výbeh s ďalšími kozami. Spolu s nimi si tam nažívajú aj ovečky a jedno vietnamské prasiatko, ktoré sa medzi nimi cítilo ako doma. Ďalšie prasiatko som našla ležať pod prístreškom na náradie. Pávy boli rôznej farby a behali si spokojne medzi koníkmi alebo aj kozami. Husi a kačice spolu so svojimi mláďatami pobehovali po celej farme. Mačičky – malé i veľké, jednofarebné, strakaté, pruhované, všakovaké –okupovali tiež takmer celú farmu a chodili jesť do priestranstva, ktoré patrilo pštrosom. Pri nich boli i kačice. Svoje domčeky tam mali aj morčatá, zajace či potkany. Sliepky mali tiež voľnobeh a chodili pomedzi všetky zvieratá. 

Osobitný domček bol zriadený pre exotickejšie zvieratá ako chameleón, had, ryby rôzneho druhu, veľkosti a farieb, korytnačka, papagáje a iné vtáky. Koníky a mačky vyhrali prvé miesto v počte jedincov na farme. Vedľa exotického domu boli aj holuby. Za ním sú opäť kone a moje asi najobľúbenejšie a veľmi fotogenické zviera – lama. Tá mala dvierka na výbehu otvorené a stála vedľa mňa ako stará dobrá kamarátka, papala, čo jej prišlo pod zub, a vôbec sa nehanbila. V starom bagri sa na sedačke vyhrievala mačka a nerušene spala. Všetky zvieratká boli priateľské a mohla som byť v ich tesnej blízkosti. Tento zážitok bol na nezaplatenie. Dokonca aj jeden pštros si driemal na slame vedľa výbehu pre kone. Ďalej sú tu ešte býky a teliatka i špeciálne druhy sliepok. Kedysi bola na farme aj ťava dvojhrbá. 

Nachádza sa tu aj replika domu z divokého západu, pretože sa tu, pokiaľ pandémia dovolí, organizujú Western showCountry bál, ktoré ponúkajú bohatý program vystúpení s koníkmi a mnohými ďalšími. A to nie je z podujatí všetko. Majiteľ každoročne organizuje živý betlehem so zvieratkami z farmy a s dobrovoľníkmi, ktorí chcú vystupovať. Betlehem je veľmi reálny a detailne približuje podstatu vianočných sviatkov. Bolo to prvé podujatie na farme už v roku 1995. Ak situácia s koronavírusom povolí, bude sa organizovať aj tento rok. 

V roku 1995 vznikla farma za účelom udržania ľudí a detí v kontakte s prírodou, zvieratkami a ich opatrovaním. Deti i dospelí si môžu vyskúšať, aké to je starať sa o zvieratá, a dokonca si nejaké zvieratko adoptovať. Tento nápad bol a aj je naozaj jedinečný a určite sa mu široko-ďaleko nič nevyrovná. Majiteľ farmy ponúka aj školské pobyty alebo výlety pre deti s možnosťou ubytovania. Tiež kurzy a tábory zamerané na nácvik jazdy na koníkovi, starostlivosť o koňa a tak ďalej. Cez leto sa tu koná aj tábor Indiánske leto, ktorý deťom približuje život Indiánov. Deti majú dokonca možnosť spať v typickom stane tee-pee, jesť ako Indiáni či spoznať ich reč, tradície a históriu. Farma je zaujímavá aj tým, že ponúka krátkodobé pobyty pre deti zo sociálnych ústavov a detských domovov. Tiež pomoc pre deti s hipoterapiou či hiporehabilitáciou jazdou na koni.

Farmári – majiteľ s dobrovoľníkmi – sa určite potešia, ak sa nájdu ľudia a deti, ktorí by sa chceli učiť jazdiť na koníkoch alebo sa starať o farmu. Táto farma ponúka naozaj široké spektrum možností, čo vidieť a robiť, preto neváhajte a určite ju navštívte. Ak by ste chceli prispieť dvomi percentami dane alebo akokoľvek, farme to veľmi pomôže, pretože žije z pomoci a dobrej vôle ľudí. Viac informácií o akciách, zvieratkách a všetkom ostatnom sa dozviete na webovej stránke www.humanita.podlupou.sk, na Facebooku Detská farma Humanita alebo na instagrame humanita_official.

Autor fotografie: Soňa Krajčovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *