Home » Archives » Lifestarter vydáva časopis, no to nie je všetko

Lifestarter vydáva časopis, no to nie je všetko

Sedím v kancelárii, vybavujem pravidelnú nádielku mailov, popritom premýšľam nad projektom, ktorý čaká, aby som ho napísal, a zrazu zvoní telefón… Volá dôstojný pán otec Ján Vido z Arcibiskupského úradu. Hneď to dvíham. „Môžeš prísť?“ znie otázka. „Hneď teraz?“ pýtam sa. „Najlepšie hneď,“ znie odpoveď. A keďže moja zvedavosť je veľká, neváham ani sekundu a vyrážam.

Autor: Michal Koricina

Sedím v kancelárii, vybavujem pravidelnú nádielku mailov, popritom premýšľam nad projektom, ktorý čaká, aby som ho napísal, a zrazu zvoní telefón… Volá dôstojný pán otec Ján Vido z Arcibiskupského úradu. Hneď to dvíham. „Môžeš prísť?“ znie otázka. „Hneď teraz?“ pýtam sa. „Najlepšie hneď,“ znie odpoveď. A keďže moja zvedavosť je veľká, neváham ani sekundu a vyrážam.

Takto sa, milí priatelia, začal príbeh nášho časopisu. Bol júl 2021 a na stretnutí mi otec Ján ponúkol, či by sme ako občianske združenie nechceli spolupracovať na novom časopise pre Trnavskú arcidiecézu. Ak mám pravdu povedať, bolo to pre mňa veľké prekvapenie, no aj odpoveď na dlhoročnú otázku, ako našou službou prispieť k rastu Cirkvi v diecéze, v ktorej pôsobíme. To, čo sa od tohto dňa podarilo, vnímam ako malý zázrak. Počas týždňa sme si naštudovali, čo všetko zahŕňa vydávanie periodika, spojili sme sa so šéfredaktorom časopisu Naša Žilinská diecéza, ktorý nám ochotne poskytol užitočné informácie, a počas ďalších dvoch týždňov sme oslovili šikovných ľudí, ktorí dnes už tvoria redakčný tím Mojej Trnavskej arcidiecézy.

Za posledné mesiace sme sa tiež museli veľa učiť a efektívne nastaviť viacero procesov – od tvorby textov, oslovovania farností cez korektúru a grafiku až po tlač, distribúciu a administratívu. Nenudili sme sa, no som presvedčený, že to stálo za to. Dnes, keď čítate už siedmy mesiac web nášho časopisu, by som vám rád predstavil, kto stojí za jeho prípravou. 

Mária Kohutiarová

Šéfredaktorka, od ktorej sa máme všetci čo učiť. Má za sebou prácu už v niekoľkých redakciách kresťanských médií, a tak vie vždy prísť so zaujímavými nápadmi, povzbudiť ostatných redaktorov a vytiahnuť z nich to najlepšie, čo vedia. Mária je matka šiestich detí a troch detí v nebi, žije v Cíferi a spolu s manželom sa venujú aj sprevádzaniu manželov. 

Morees Gaggi

Koordinátor, bez ktorého by sme sa k vydaniu nového čísla nedostali. Plánuje stretnutia, komunikuje s farnosťami či partnermi a do celého procesu vnáša systém a poriadok. Jeho meno prezrádza, že pochádza z Iraku, z ktorého musel spolu s rodinou utiecť kvôli prenasledovaniu kresťanov Islamským štátom. Má manželku Martinku a malého syna Eliáša. 

Jakub Kohutiar

Redaktor, ktorý rád mapuje dianie v arcidiecéze a píše zamyslenia. Posledný rok a pol bol dobrovoľníkom v Diecéznom centre mládeže v Bojničkách, a tak mu nie je cudzia ani komunikácia so spoločenstvami a kňazmi. 

Soňa Krajčovičová

Študuje žurnalistiku a práca v našom časopise je pre ňu nielen službou, ale aj užitočnou skúsenosťou. Má rada rubriky Deťom, Mladým, ale aj Svedectvo. No a ak ste už niekedy čítali pravidelnú tlačovú správu o novom čísle časopisu na abu.sk či tkkbs.sk, vedzte, že aj to je Sonkina práca.  

Zuzana Novotná

Aj vo svojom voľnom čase rada píše vlastnú prózu. Do časopisu by najradšej písala len zamyslenia a úvahy, keďže v tom sa cíti ako doma, no dobre jej ide aj rubrika Farnosti alebo písanie správ zo života arcidiecézy. Zuzka sníva o tom, že raz bude mať vlastnú farmu. 

Michal Koricina

V detstve vydával vlastný rodinný časopis, takže práca pre Moju Trnavskú arcidiecézu je jedným z detských snov. 🙂 Je zodpovedný za rubriku Buditelia, v rámci ktorej chodí často nahrávať aj podcasty s rôznymi ľuďmi z našej arcidiecézy. V neposlednom rade pravidelne dáva celé printové číslo časopisu dokopy po grafickej stránke. S manželkou Terezkou majú dve deti a bývajú v Trnave. 

Naše občianske združenie Lifestarter vzniklo už v roku 2017 a okrem vydávania časopisu sa venujeme aj rôznym ďalším projektom. Pozrite sa, na čom všetkom ešte pracujeme: 

Učiaca sa Trnava je projekt rozvoja celoživotného učenia (sa) v Trnave, v rámci ktorého prepájame vzdelávacie organizácie, vytvárame stratégiu výchovy a vzdelávania a organizujeme festival učenia (sa) či ďalšie zaujímavé podujatia. Viac na uciacasatrnava.sk.

EDUpoint – to sú pravidelné workshopy/webináre pre učiteľov, ktorí chcú učiť moderne a pracovať na svojom rozvoji. Venujeme sa neformálnemu vzdelávaniu, digitálnym zručnostiam i duševnému zdraviu. 

Podcast Učeniu niet konca je podcast o škole, celoživotnom učení, voľnom čase aj kultúre. Rozprávame sa v ňom s odborníkmi z rôznych oblastí vzdelávania. 

Prostredníctvom Večera talentov podporujeme mladých začínajúcich umelcov, ktorým pomáhame odprezentovať sa a neskrývať tak ich talenty. 

Máme aj mnoho ďalších projektov i nápadov, ktorých predstavenie by bolo príliš dlhé…Aj preto však máme webovú stránku, na ktorej si môžete všetko v pokoji pozrieť => lifestarter.sk.

V týchto dňoch nás môžete podporiť darovaním 2% z vašich daní a pomôcť nám tak pokračovať v tom, čo robíme. Všetky k tomu potrebné informácie nájdete na našej stránke: https://lifestarter.sk/dve-percenta/ Už teraz vám ďakujeme!

Fotografie: archív Lifestarter

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *