Home » Archives » Už ste tu boli? Lebo Mária Terézia áno!

Už ste tu boli? Lebo Mária Terézia áno!

Výlety s deťmi môžu mať rôzny charakter. Niekedy je to veľká zábava. A niekedy aj nie. Občas sa stane, že po takom výlete sa s manželom cítime, akoby sme sa vrátili z náročnej lezeckej steny. Síce sa môže zdať, že je to vyčerpávajúce, no určite stojí za to deťom ukazovať svet a krásu.

Autor: Terézia Koricinová

Výlety s deťmi môžu mať rôzny charakter. Niekedy je to veľká zábava. A niekedy aj nie. Občas sa stane, že po takom výlete sa s manželom cítime, akoby sme sa vrátili z náročnej lezeckej steny. Síce sa môže zdať, že je to vyčerpávajúce, no určite stojí za to deťom ukazovať svet a krásu. Či už máte doma malých dobrodruhov a princezné, alebo by ste chceli len trošku pozmeniť svoj stereotyp, pozývam vás na jednu prechádzku s nami.  

Časová náročnosť: prehliadka cca 50 minút
Detské ihrisko: áno
Vhodnosť pre kočíky: exteriér áno, interiér nie
Vhodné pre rodiny s deťmi: áno 

Pôvodne sme síce vôbec nehľadali to, čo sme našli. Ale nespočíva práve v tom život: zažiť niečo nečakané? 

Dnes vás zoberiem na miesto, ktoré sa nachádza v obci Chtelnica. Je ním kaštieľ, ktorého slávu sa snažia prinavrátiť samotní obyvatelia obce. V kaštieli Chtelnica stále prebiehajú rekonštrukčné práce a pomerne veľká časť ešte nie je zrekonštruovaná. Napriek tomu musím oceniť, že už v tejto dobe sa stal kaštieľ kultúrnym centrom pre celú obec so zameraním na občanov a ich potreby. Je miestom, kde sa stretávajú seniori, rodiny, ale aj miestom na rodinné oslavy a svadby. Pre mňa bolo toto miesto veľkým prekvapením. 

Sídli tu Malokarpatská galéria, ktorá predstavuje tvorbu lokálnych umelcov, a Regionálne múzeum, ktorého úlohou je dokumentácia a priblíženie dejín bývalého mestečka Chtelnica. Malokarpatská galéria ponúka priestor umelcom, ktorí sa venujú rôznym oblastiam, ako je maľba, kresba, sochárstvo, fotografia a mnoho iného. V čase návštevy akurát prebiehala výstava kresleného humoru a fotografie nesúca názov 150 okruhliakov. Výstavy v galérii sa periodicky menia, ich aktuálnosť si viete overiť na facebookovej stránke alebo webovej stránke obce. Regionálne múzeum ponúka stálu expozíciu, zameranú na históriu obce. Celková dĺžka prehliadky je približne 50 minút, no viete si vybrať len jednu časť, ktorú si pozriete. Ja však odporúčam obe. Pre mňa osobne bol najväčším prekvapením priestor Kaplnky Ukrižovaného. V priestoroch kaplnky sa nachádzajú aj starobylé omšové predmety a taktiež ornáty, ktoré sa používali pri slúžení svätých omší. Interiér kaštieľa nie je vhodný pre kočíky, no prejsť to zvládnu aj malé deti. 

K samotnému kaštieľu prislúcha rozľahlý park. V tomto parku sa nachádza viacero zaujímavostí, na ktoré by som vás rada upozornila, aby neunikli vášmu oku. Park je krásny, aj keď dobrému pozorovateľovi neunikne, že nie je v úplne najlepšom stave. No aj táto divokosť prírody prináša svoje čaro a dotvára tak krásne okolie. Na konci parku sa nachádza jazierko, jeho súčasťou sú netypické dreviny. K tým drevinám by som ešte dodala, že po absolvovaní prehliadky kaštieľa sme dostali aj príručku o flóre, ktorá sa tu nachádza, aj s úlohami a nápadmi na ďalšie výlety ku kaštieľom západného Slovenska a Moravy, ktoré takto spolu vytvorili spoluprácu. Malí objavitelia sa tomu isto potešia. 

V areáli kaštieľa sa taktiež nachádza novovybudované detské ihrisko, na ktorom sa zabavia mladšie aj staršie deti. Ak tam náhodou budete aj so svojimi ratolesťami, dobre pozorujte stromy v okolí. Možno budete mať také šťastie ako my a uvidíte sovy. 

Myslím si, že toto miesto stojí za zmienku a verím, že vás inšpirujem, aby ste si našli čas a navštívili ho. Ak to stálo za návštevu Márii Terézii, možno bude aj vám!

Fotografie: Terézia Koricinová/obec Chtelnica

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *