Home » Archives » Doma deťom – Pôst s deťmi

Doma deťom – Pôst s deťmi

Ahoj deti, už viete, že sa začalo Pôstne obdobie?

Autor: Soňa Krajčovičová

Ahoj deti, už viete, že sa začalo Pôstne obdobie? Je to čas, ktorý sa začína Popolcovou stredou, keď kňaz počas svätej omše potrie každému čelo s popolom so slovami: „Prach si a na prach sa obrátiš“ alebo „Kajajte sa a verte evanjeliu“. Pôst sa končí Veľkým piatkom – ukrižovaním Pána Ježiša Krista. Celý zmysel tohto obdobia je v tom, že sa ako kresťania pripravujeme na Veľkú noc, čiže na zmŕtvychvstanie Pána Ježiša. Preto nám modlitba, pôst a vykonávanie dobrých skutkov môžu pomôcť k tejto príprave a aj k zmene nášho života. Veď urobiť niečo dobré je milé a pekné, poteší to Pána Boha, ale aj teba a človeka, pre ktorého to urobíš. Niekedy je ťažké konať dobro, zriecť sa sladkostí, poslúchať rodičov a správať sa pekne k súrodencom alebo kamarátom, ale poďme sa spolu o to pokúsiť každý deň s kalendárom na prvý pôstny týždeň.

Pondelok

Sladkosti, zákusky a všelijaké iné dobroty sú síce lahodné na chuť, ale naše zuby a zdravie z nich príliš veľkú radosť nemajú. Preto sa ich pokús dnes nejesť. Odlož si ich do skrinky alebo do špeciálnej škatuľky. Ak ťa ťahá chuť na sladké, použi fintu: teraz chceš dať niečo sladké Bohu. Čo tak krátku modlitbu? Tá je úžasne sladká pre neho, hlavne ak mu povieš: Pane, ty si pre mňa sladší ako akýkoľvek cukrík!

Utorok

Nechce sa ti modliť ani učiť? Lenivosť je častá vlastnosť všetkých z nás, ale my ju prekonáme. Pomodli sa s niekým z rodičov, starých rodičov alebo aj s celou rodinou aspoň jeden desiatok ruženca. Môžeš tak objaviť jednotlivé tajomstvá Ježišovho života a stráviť čas s blízkymi.

Streda

Urob niekomu radosť. Vyber si niekoho vo svojom okolí a pokús sa vymyslieť, čo by ho mohlo potešiť. Nemusí to byť niečo slávne – stačí ak donesieš kamarátovi nejaké ovocie či sladkosť, ktorú si si odložil v pondelok. Je to na tebe! Niekedy stačí, aj keď povieš len niečo pekné alebo nezabudneš slovo „ďakujem“.

Štvrtok

Ježiš vždy žil blízko tých, čo sa cítili sami. Takže – máš ďalšiu výzvu! Zavolaj alebo navštív starých rodičov. Ak si už s nimi dlhšie nebol alebo nehovoril, určite ich veľmi poteší, ak ťa budú počuť alebo vidieť. Čas so starými rodičmi je vždy na nezaplatenie.

Piatok

Piatok je deň umučenia nášho Pána. Pripomínaj si ho celý Pôst! Navštív kostol a zúčastni sa krížovej cesty. Krížová cesta nám približuje, ako musel Ježiš za nás trpieť a čím všetkým si prešiel.

Sobota

Pôst je aj o tom, ako si urobiť poriadok v srdci. Ak ho máš viac tam, prečo nie aj navonok? Skús si dočista upratať svoju izbu. Nie tak, že špinavé veci a neporiadok skryješ do šuplíkov alebo skrine. Pekne si roztrieď bielizeň, čistú si poskladaj a ulož do skrine, špinavú daj do koša s bielizňou na pranie, hračky a knižky ulož na svoje miesto. Nezabudni na utieranie prachu a umytie alebo povysávanie dlážky. Ako je dobre v upratanej izbe, však? Vidíš – takto je krásna aj izba tvojho srdca, ak v ňom je čisto a voňavo… veď tam chce a má bývať Ježiš!

Nedeľa

V nedeľu máme oslavovať Boha a tešiť sa z voľného času s blízkymi. Choď s rodičmi na prechádzku. Nadýchaš sa čerstvého vzduchu, vyvetráš si hlavu, rozhýbeš telo. Dobre si všímaj krásu naokolo aj ľudí a ďakuj za všetko hneď Bohu!  Uvidíš, že hneď bude všetko o trošku krajšie – lebo vďačnosť nás učí byť radostnými!

Zdroj: https://www.misijnediela.sk/postny-kalendar-pre-deti/

Fotografie: Unsplash

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *