Home » Archives » Už sme ju tu hľadali

Už sme ju tu hľadali

Existuje miesto, ktoré prináša pokoj aj v ťažkých časoch. Otázka však znie, je to naozaj o mieste? Alebo ten pokoj prináša niečo iné?

Autor: Terézia Koricinová

Existuje miesto, ktoré prináša pokoj aj v ťažkých časoch. Otázka však znie, je to naozaj o mieste? Alebo ten pokoj prináša niečo iné?

Keď sa vrátim vo svojom živote skoro o dva roky späť, spomínam si na náročné obdobie. Pandémia. Slovo, ktoré sa síce nachádzalo v našom slovníku, ale málokto mal s ňou skúsenosť. V tom čase sme hľadali nádej, ktorú sme veľmi potrebovali. Obmedzili sme sociálne kontakty a hľadali miesta, kde ísť a nikoho nestretnúť. Tak sme našli túto skrytú perlu. Práve v čase, keď sme veľmi túžili po nádeji do nasledujúcich dní. Kaplnka Nepoškvrneného Srdca Panny Márie v Lošonci. A dnes opäť hľadám nádej. Tak sa vyberám znovu na toto miesto.

Kaplnka je postavená v lese pri okraji obce Lošonec. Ak ste tu ešte neboli, môže byť trošku náročné nájsť ju. Ale mám pre vás jeden bonus: Mapu k miestu, kde parkovať, nájdete TU. Musím uznať, že už samotný les nesie pôvab a nádych neobyčajnosti. Boli sme tu v rôznych ročných obdobiach a vždy nás upútalo niečo iné. Stromy nerastú príliš nahusto, ale zároveň sú dosť blízko seba, aby vytvárali dojem celistvosti. Na jar, keď na stromoch ešte nie sú listy, vás tu očaria snežienky, ktoré tu rastú naozaj vo veľkom množstve. V lete, keď je les celý zelený, slnko vytvára prekrásne tiene a máte pocit, akoby ste boli v rozprávke. Vstup do lesa je možný z dvoch smerov – ja vám opíšem ten, ktorý sme si vybrali my. Kratšiu, ale strmšiu cestu.

Kaplnku aj s krížovou cestou sme sa vybrali hľadať s deťmi. Zvládli to po vlastných nohách, ale teda na kočík to isto nie je. Samotný výstup ku kaplnke však nie je náročný. Od vchodu do lesa po cieľ je to zhruba tristo metrov, preto sa, prosím, nenechajte odradiť kopcom. Je to naozaj chvíľka. Po prejdení pár krokov zbadáte striešku kaplnky a ste tam.

Kaplnka Nepoškvrneného Srdca Panny Márie bola nad obcou Lošonec postavená ako poďakovanie za ukončenie 2. svetovej vojny. Neskôr k nej pribudla aj krížová cesta, ktoré je osadená na stromoch v drevených rámoch.  Vedľa kaplnky sa nachádza drevený kríž a pred ňou je spravené jednoduché sedenie z drevených lavíc. Toto miesto nenesie materiálnu vznešenosť, ale jednoduchosť. Práve preto poskytuje priestor na stíšenie, modlitbu, možno malý rozhovor s Bohom.

Mne toto miesto poskytlo priestor na to, aby som sa zamyslela nad tým, čo je v živote naozaj dôležité. Aby som v ťažkých skúškach svojho života našla nádej. Našla som tu Máriu – útočisko – a jej syna Ježiša. Spočinutie v ich prítomnosti vnieslo nový dych do ťažoby. Miesto je síce krásne, ale skutočný poklad som našla v nich.

Či už budete mať túžbu pomodliť sa krížovú cestu v Pôstnom období, prejsť sa alebo načerpať, určite skúste prísť aj sem.

Fotografie: Terézia Koricinová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *