Home » Archives » Buď, kde si

Buď, kde si

„Treba stále kráčať vpred – zostávaním. Zostať neznamená ustrnúť, ale presunúť zápas dovnútra. Vydať sa na dlhú púť k sebe samému, neutekať od seba inam…“

Autor: Zuzana Novotná

Na konci rozlietaného dňa, ktovie koľkého v poradí, držím v rukách knihu. Podnadpis šepká: „O múdrosti púštnych otcov a nástrahách dnešnej doby“. Autorom je mladý český katolícky kňaz Štepán Smolen. Zdá sa, že túžba po sláve mu nič nehovorí, ako napovedá nedostatok internetových príspevkov spomínajúcich jeho meno. Musím však priznať, že táto skrytosť pred svetom ma láka otvoriť dielo Buď, kde si, prvotinu jeho tvorby, aby som porozumela, ako vidia duchovný svet jeho oči.

Buď, kde si môže prvotne pôsobiť ako poučná literatúra, to je však ďaleko od pravdy. V skutočnosti je to román, ktorý osobitým spôsobom zamotá čitateľovi hlavu. Vydávame sa na dobrodružstvo so študentom teológie, ktorý znenazdania stretne starca stredovekého zjavu, najmä však neobyčajnej múdrosti. Vytvoria nenapodobiteľnú dvojicu, ktorej doťahovanie nepochybne prinúti nejedného čitateľa uškŕňať sa popod fúzy.

Celá kniha je napísaná v štýle, ktorý pripomína tanec fantázie s realitou, prostorekosti so vzletnosťou a správnou dávkou ironického humoru. Príbeh je prelínaný múdrosťou tých, ktorí s Bohom kráčajú už mnohé roky, no čo viac, ktorí s ním zostávajú. 

Bez zveličovania mi Buď, kde si v priebehu troch dní zmenila postoj k životu. Ukazovala krôčiky k nadobúdaniu vnútorného pokoja a objaveniu veľkosti nevýrazných dní. Kým som ju otvorila, nevedela by som si predstaviť, čo mi môže ponúknuť.

Na záver jeden z mojich obľúbených citátov z jej stránok: „Treba stále kráčať vpred – zostávaním. Zostať neznamená ustrnúť, ale presunúť zápas dovnútra. Vydať sa na dlhú púť k sebe samému, neutekať od seba inam…“

Fotografie: MG

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *