Home » Archives » Rozhľad do sveta aj do duše

Rozhľad do sveta aj do duše

Trasa náučného chodníka Cífer – Jablonec – rozhľadňa a Kaplnka sv. Vendelína je výbornou pokojnou prechádzkou v rámci voľného popoludnia, keď sa chcete pokochať prírodou.

Autor: Mária Kohutiarová

Jarné počasie nás doslova vyťahuje von z domu, kde sme sa ukryli pred zimou. Dnešný tip je výbornou ponukou pre tých, ktorí (ešte) nemajú kondičku alebo im zdravie nedovoľuje vyššie položené trasy, rovnako ako aj pre rodiny s deťmi.

Dĺžka: 4 km

Čas: cca 2 h

Náročnosť: nenáročná trasa pre peších aj cyklistov

Zaujímavosti: náučné tabule, príroda, rozhľadňa, kaplnka

Upozornenie: trasa popri Gidre nie je vhodná pre kočík

Trasa náučného chodníka Cífer – Jablonec – rozhľadňa a Kaplnka sv. Vendelína je výbornou pokojnou prechádzkou v rámci voľného popoludnia, keď sa chcete pokochať prírodou, všeličo zaujímavé sa dozvedieť a popritom mať pokojný čas a priestor na rozhovor. Pozdĺž celej trasy sú k dispozícii lavičky, náučné tabule, a ak máte chuť, uprostred trasy je možnosť dať si dobrý olovrant alebo aj opekať. Malebné zákutia Gidry stoja vždy za preskúmanie a dodajú iskru radosti do života.

Začiatok výletu je v miestnej časti Cífera – v Jarnej, a to hneď poniže mlyna. Budova je dosť dobrým orientačným bodom, pretože stojí pri potoku, blízko mosta a jej rozmery sú neprehliadnuteľné. Zaujmú červenými okenicami a hoci zvonku na to nevyzerá, mlyn vyzerá vďaka rekonštrukcii rodiny, ktorá ho zdedila, každým rokom lepšie a lepšie. Chodník sa začína v uličke medzi domami ešte pred prejdením mosta – na čo treba dať pozor, lebo inak sa budete musieť vrátiť.

Hneď za chrbtom máte domy a pred sebou len polia (vlani na nich krásne kvitol mak) a Gidru so všetkým zeleným, lietavým, dvojnohým aj štvornohým obyvateľstvom. Originálnych zvukov z prírody je tu vyše práva dosť a pri troške pozornosti môžete s deťmi alebo aj vy sami objavovať rôzne druhy rastlín, stromov a zvierat. Chodník povedľa Gidry je síce úzky, kočík tadiaľ neprejde (a žiadny sme tam ešte nikdy nestretli), ale trasa je výborná pre peších aj cyklistov. Ešte sa nestalo, žeby sa na chodníku nepomestili, hoci premávka je dosť hustá – no vždy je tu možné stretnúť ľudí s úsmevom a pochopením.

Svoje vám napovedia aj tabule náučného chodníka, kde je veľmi zaujímavo zdokumentované všeličo súvisiace s okolím, počnúc ľuďmi a končiac prírodou. Tabule sú veľmi dobre udržiavané, blízko nich (ale aj mimo nich) je dosť lavičiek, kde sa dá posedieť. Na trase k rozhľadni do Jablonca miniete určite lavičku v Gocnogu aj u Zápražných, splav, koleso, Bernardovu jamu aj cigánsku lávku. V strede trasy hneď za novou lavičkou cez Gidru je prekryté posedenie s možnosťou opekania. Tesne pred vstupom do Jablonca sa trasa točí doľava znovu cez most cez Gidru a hore strmším kopcom k rozhľadni. Tá sa vynorí pred nami až tesne pred vrcholom stúpania – počas cesty zakrýva výhľad na ňu porast Gidry a terén. 

Hoci ste v cieli, ešte stále je čo obdivovať – určite si nenechajte ujsť nádherný výhľad do širokého okolia trnavského kraja z rôznych zákutí rozhľadne. Deti si tu isto prídu pri lezení po rozhľadni na svoje, ale vyšliapu aj tí menej zdatní. Nezabudnite sa vzájomne trošku preskúšať z určovania toho, čo vidíte – kde sú aké dediny, čo vidno z Trnavy a aké pohorie vidno smerom na západ. 

Ak už potrebujete pauzu, výborne sa k tomu hodí priestor okolo Kaplnky sv. Vendelína – možno je pre rodičov fajn si naštudovať aj niečo k nemu a súvislosti s okolím, kde kaplnka stojí. Tento patrón pastierov, sedliakov, polí a roľníkov má kaplnku na správnom mieste uprostred polí v typicky poľnohospodárskom okolí. Má na starosti aj dobré počasie a dobrú úrodu rovnako ako životné prostredie a ochranárov. Narodil sa pravdepodobne v Škótsku okolo roku 500 a hoci jeho život vypovedá legenda, isté je, že relikvie s jeho ostatkami uchovávajú v kostole v Zuberci. Údajný syn škótskeho kráľa bol príliš nábožný podľa mienky svojho otca, a tak ho poslal pásť ovce. Ako dvadsaťročný sa vydal do Ríma, no skončil v Nemecku, kde objavil komunitu žijúcu kláštorným spôsobom života, čo ho nadchlo. Hoci naďalej slúžil ako pastier dobytka, veľa sa modlil a neskôr dostal svoju celu vedľa kláštora. Dokonca si ho mnísi zvolili za svojho opáta, hoci nebol kňazom. V Nemecku sa teší veľkej úcte a patril medzi štrnástich pomocníkov v núdzi. Takže ak máte čosi z jeho patrocínia na mysli alebo máte núdzu, modlitba k svätému Vendelínovi pri pekne udržiavanej kaplnke vám môže zavŕšiť príjemnú prechádzku jarnou prírodou.

Fotografie: slovenskycestovatel.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *