Home » Archives » Kostol sv. Heleny v Trnave

Kostol sv. Heleny v Trnave

Je jedno, či ste obyvateľ Trnavy alebo pravidelne chodíte okolo kvôli povinnostiam, alebo či ste len turista: tento malý kostolík na začiatku pešej zóny sa nedá prehliadnuť.

Autor: Mária Kohutiarová

Je jedno, či ste obyvateľ Trnavy alebo pravidelne chodíte okolo kvôli povinnostiam, alebo či ste len turista: tento malý kostolík na začiatku pešej zóny sa nedá prehliadnuť.

Ak miniete rekonštrukciu mestskej Dolnej brány v Trnave spolu so sochami so živým výrazom v dobových kostýmoch, chodník po ľavej strane vás hneď zvedie k otvoreným dverám kostolíka.

Stavba v gotickom slohu pochádza zo 14. storočia, bola súčasťou benediktínskej nemocnice, neskôr prestavanej v klasicistickom štýle. Tvorí ho jedna loď s dvoma bočnými kaplnkami, s gotickou vežou s okrúhlymi oknami na severnej strane kostola. Jednoduchý oltár nie je pôvodne gotický, do svätyne ho umiestnili v 19. storočí. Obraz južnej kaplnky zobrazuje Muža bolesti spolu so sochou Božského Srdca. Ide zároveň o jediný a najstarší tabuľový oltár na území Trnavy. Severná kaplnka je zasvätená Loretánskej Panne Márii. Kostolík bol pravdepodobne pôvodne zasvätený svätému Michalovi Archanjelovi, v dobových dokumentoch sa spomína však Nemocnica Svätého kríža, respektíve je možné patrocínium svätej Alžbety, ktorá bola obvykle patrónkou nemocničných kostolov. Až v 14. – 15. storočí sa patrónkou kostola stala svätá Helena. Na hlavnom oltári je však už len replika gotickej sochy tejto svätice. Kostolík patrí k najstarším dodnes stojacim kostolom na území Trnavy. Zaujímavosťou je aj udržiavaná okrasná záhradka okolo kostolíka, viditeľná aj z ulice. Správu kostola si dnes delia katolícka Farnosť sv. Mikuláša Trnava-mesto a Gréckokatolícka farnosť sv. Lukáša. 

Kostolík využíva aj výbornú dostupnosť od železničnej stanice a dobre reflektuje aj na čas príchodu cestujúcich – od pondelka do soboty sú tam ranné sväté omše o 7.30 h, v stredu s možnosťou celodennej adorácie do 16.00 h. Svätá liturgia je v týždni slávená v utorok a štvrtok o 17.00 h. V nedeľu je svätá omša o 8.00 h, svätá liturgia o 10.00 h. Osobitosťou je aj ochota kňazov vyspovedať aj po skončení svätej omše, tiež veľmi príjemný pán kostolník.

Fotografie: foursquare.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *