Home » Archives » Má to tak byť!

Má to tak byť!

Aj ty často počúvaš vety typu: „Máš frajera/frajerku?“, „Prečo s nikým nechodíš?“, „A prečo nechodíš s tým Jankom, čo býva oproti vám?“, „Dohodím ti svoju kamarátku? Ona je tiež taká ako ty!“.

Drahá mladá, drahý mladý!

Aj ty často počúvaš vety typu: „Máš frajera/frajerku?“, „Prečo s nikým nechodíš?“, „A prečo nechodíš s tým Jankom, čo býva oproti vám?“, „Dohodím ti svoju kamarátku? Ona je tiež taká ako ty!“. A podobné iné frázy, ktoré ťa často nebavia počúvať, nikto nie je na ne zvedavý – a tobôž tomu dotyčnému nikto nekázal, aby ti dával rady do života. Možno sa ti to nestáva alebo si možno v krásnom vzťahu s niekým a si šťastný. No ak sa ti to deje, vedz, že nie si sám. Ľudia majú stále potrebu riešiť všetko a všetkých, len nie seba. Možno ťa to rozčuľuje, možno ti to je jedno. No ja jednoducho viem, že to tak má byť. Aj keď je to niekedy ťažké, bolestivé a nespravodlivé, tam hore to máš všetko napísané. Boh už má pre teba plán a to, že sa nestotožňuje s tvojimi predstavami alebo s predstavami tvojho okolia, ťa nemusí trápiť. Aj keď viem, že asi ťa to trápi a denne si kladieš otázky: Prečo sa mi to deje? Prečo to nemôže byť tak, ako ja chcem? Prečo a prečo a prečo? Pretože Boh vie, čo je pre teba dobré, on ti rozumie. Jemu nemusíš vysvetľovať, že sa ti to nepáči a že ty niekoho chceš, alebo to nechceš takto. Každá tŕnistá cesta vedie k raju. Každá bolesť, trápenie, neistota, strach a nespokojnosť ťa niečo naučia. Naučia ťa brať veci, udalosti i ľudí takých, akí sú. Naučia ťa trpezlivosti a najvzácnejšiemu postoju: vážiť si prítomnosť a to, čo máš teraz. Nie to, čo by si chcel a čo bude potom… A raz pochopíš, že to tak malo byť. Že to je presne takto najlepšie a že by si to inak ani nechcel. Budeš vďačný a tvoje srdce si bude viac vážiť dotyčnú osobu, ktorú stretneš, aj seba – a hlavne si budeš vážiť Boha. Ešte viac ako doteraz. 

Sám vieš, že nikto ti nedal manuál na hru s názvom Život. Aj keď ti tvoji blízki možno poradili alebo ti povedali to, čo prežili na vlastnej koži. Alebo si si niečo našiel na internete. No ty si jedinečná bytosť a veci predsa len robíš po svojom. A tak to je správne. Aj keď sa v tejto hre veľa ráz potkneš, možno spadneš, možno budeš chcieť po páde ležať a plakať, dokým si slzy nevyplačeš. Môžeš. Máš na to právo. Nikto z neba učený nepadol a ani sa nenarodil dokonalý. Môžeš robiť chyby, zažiť neúspech, pád či stratiť sa. No nezabúdaj, že v tom nie si sám. Ver Bohu, nechaj sa ním viesť. On vie, čo potrebuješ, čo hľadáš, a nikdy, naozaj nikdy ti nechcel zle. Aj keď ti možno nedal hneď to, čo si chcel a o čo si ho tak úpenlivo prosil, a potom si bol z neho sklamaný. Ale vie, že ťa to privedie postupne k tomu, čo si chcel. Hoci aj o pár rokov. A vykašli sa na ľudí a na ich reči. Možno oni sami trpia alebo sa snažia rečami a otázkami na druhých odvrátiť pozornosť od svojich vlastných problémov. Radšej sa za nich pomodli. A pomodli sa aj za seba a za to, že sa chceš nechať viesť. Niekedy možno zablúdiš a nebudeš vedieť, kam ďalej. No vtedy si vždy spomeň, že to je v poriadku. Som tu ja, ty, čo čítaš a je tu Boh, a to už sme traja. Nemusíš sa báť, aj keď všetci sa občas bojíme. Ale On je pastier, ktorý má sto oviec a čo i len jedna sa mu zatúla, zanechá stádo a vyberie sa ju hľadať. 

P.S.: Nikto nepovedal, že musíš mať životného partnera, dokončenú školu, výbornú prácu, stavať dom a čakať, kým sa staneš rodičom, už v dvadsaťpäťke. Ani v tridsiatke. Bude to vtedy, keď to bude. A tak ako to bude okej. Nemusíš to dokonca ani všetko splniť. Uvidíš. Nikam sa neponáhľaj – a hlavne dôveruj. Zato, že tvoja mama alebo bratranec z piateho kolena mali svadbu v osemnástich, nemusí to byť tak aj u teba. Každý to máme inak. Preto nevešaj hlavu a nesmúť, ak si náhodou sám. Najprv začni milovať sám seba a potom ťa môže začať milovať niekto druhý. Spoznaj sa, zisti, čo chceš a potrebuješ, a choď si za tým. A keď to budeš najmenej čakať, vtedy to príde. Alebo možno nemáš stretnúť nikoho. Možno má pre teba Boh vybrané niečo celkom iné a viem, že sa ti to bude páčiť, nech to bude čokoľvek. Ale už dosť bolo toho možnobude. Ver si a Bohu a dokážeš všetko! 

Tvoj mladý

 Modlitba za tých, ktorí momentálne nerandia

Ty vieš, Pane Ježišu, že medzi nami mladými sú takí, ktorí sa ešte nikdy nezamilovali. Sú medzi nami i takí, ktorí teraz s nikým nechodia. Možno sa preto neraz cítili veľmi osamotení či dokonca menejcenní. Pomôž i nám otvárať svoje srdce láske voči ľuďom, ktorých dennodenne stretávame. Nech je to pre nás skúsenosť, ktorá uskutočňuje lásku konaním dobra každému človeku. Ak je to Božia vôľa raz stretnúť na svojej ceste „druhú polovičku“, ukáže sa, že dokážeme milovať. Ukáže sa, že sme nepremárnili dar mladosti. Daj nám trpezlivosť v čakaní na pravú lásku. Udeľ nám dar múdrosti a pokoj srdca. Pomôž nám, Pane Ježišu, zachovať si do svadby panenstvo tela a čistotu srdca. Amen. 

Zdroj modlitby: Modlitebník pre mladých

Fotografie: unsplash.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *