Home » Archives » Bielonedeľná púť po dvoch rokoch opäť prilákala stovky pútnikov

Bielonedeľná púť po dvoch rokoch opäť prilákala stovky pútnikov

Dňa 24. 4. 2022 sa uskutočnila už tradičná Bielonedeľná púť k zrúcaninám Kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach.

Autor: Jakub Kohutiar

Dňa 24. 4. 2022 sa uskutočnila už tradičná Bielonedeľná púť k zrúcaninám Kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach.

Púť sa začala na železničnej stanici Buková, odkiaľ viac ako 110 pútnikov putovalo spoločne za spevu a viacerých zamyslení na Katarínku. Priamo na Katarínke sa k nim pripojili mnohí ďalší a spolu ich bolo viac ako 300. Putovali všetky vekové kategórie – od detí až po starších ľudí – a taktiež všetky stavy – od kňazov a rehoľných sestier až po laikov.

Po príchode pútnikov na Katarínku sa všetkým prítomným prihovoril Peter Herceg (predseda OZ Katarínka) a okrem iného pripomenul, že po dvojročnej prestávke sa odohral 20. ročník tejto novoobnovenej tradície, ktorá pochádza ešte zo 17. storočia. Nasledovala svätá omša priamo v zrúcanine kostola, ktorej predsedal otec Branislav Popelka spolu s ďalšími kňazmi. Omšu sprevádzal spevom aj tradičný zbor Katarínkovcov, ktorý vždy prekvapí množstvom nástrojov a ich jedinečným zvukom.

Po skončení svätej omše vládla na Katarínke uvoľnená atmosféra. Mnohé rodiny s deťmi sa vybrali opekať. Bol tiež priestor porozprávať sa a aj spoznať históriu a tajomstvá Katarínky. Sprievodcovia sprevádzali turistov v okolí kostola a kláštora, tiež sa im podarilo urobiť šesť výstupov na vežu kostola aj s vyhliadkou, čím sa oficiálne na Katarínke začala turistická sezóna. Viac informácii o sprevádzaní a dostupnosti veže môžete nájsť na stránke www.katarinka.sk.

Hoci počasie najprv vyzeralo nepriaznivo, napokon sme sa dažďu vyhli a všetci sme vďační za tento čas na mieste plnom pokoja a dobra. Tešíme sa na ďalší ročník tejto púte.

Občianske združenie Katarínka je dobrovoľnícke združenie mladých ľudí, snažiace sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže už od roku 1994 o záchranu ruín Kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach. Počas 25 rokov dobrovoľníckych prác sa takmer 2 000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu či objaviť dve krypty, osem kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu. Taktiež boli odhalené najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia, ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.

Fotografie: Sofia Šuranská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *