Home » Archives » Ovoňaj ma!

Ovoňaj ma!

Každý z nás určite pozná dedinu Dolná Krupá, alebo aspoň o nej počul. Ale vedeli ste, že v nej žila ružová grófka, ktorá založila prvé rozárium na Slovensku a mala kaštieľ s parkom, kde sa dnes chodia fotiť nevesty? Ak odpoveď na túto otázku znie „nie“, spravme si spolu malý výlet a pozrime sa tam. A ako bonus k tomu si prevetráme hlavu, rozhýbeme telo a možno si kúpime aj nejakú dobrotu.

Autor: Soňa Krajčovičová

Každý z nás určite pozná dedinu Dolná Krupá, alebo aspoň o nej počul. Ale vedeli ste, že v nej žila ružová grófka, ktorá založila prvé rozárium na Slovensku a mala kaštieľ s parkom, kde sa dnes chodia fotiť nevesty? Ak odpoveď na túto otázku znie „nie“, spravme si spolu malý výlet a pozrime sa tam. A ako bonus k tomu si prevetráme hlavu, rozhýbeme telo a možno si kúpime aj nejakú dobrotu.

Časová náročnosť: 2 hodiny

Vhodné pre rodiny: áno

Detské ihrisko: áno

Dostupnosť s kočíkom: áno

Kaviareň/reštaurácia: áno

Kaštieľ v Dolnej Krupej sa nachádza na hlavnej ceste, bližšie ku koncu dediny. Kúsok od neho je Kostol svätého Ondreja, čiže ho ľahko nájdete. Aktuálne v ňom prebieha kompletná rekonštrukcia interiéru aj exteriéru, preto sa nedá navštíviť zvnútra. No jeho nádherné okolie a veľký park s obdivuhodnou flórou budú dostačujúce na prírodné aj kultúrne vyžitie. V areáli kaštieľa sa nachádza pamätník Ludwiga van Beethovena, ktorý je tiež zatvorený z dôvodu rekonštrukcie. 

Keďže do interiéru sa nedá dostať, láka prechádzka po rozsiahlom parku. Kráčaním po kamenistej cestičke vidieť most, ktorý prechádza ponad vodu na Lujzin ostrovček, kde sú aj lavičky. Park je naozaj prekvapivo veľký, tiež je to ideálne miesto na piknik. Skrýva pozoruhodný strom Sekvojovec mamutí s výškou 49 metrov a obvodom kmeňa 5,6 metra, topole a v istom období aj veľa medvedieho cesnaku. Park je popretkávaný cestami a dajú sa zvoliť akékoľvek trasy. Tie vedú napríklad aj k Obelisku, vyschnutému Korytnačiemu jazeru a umelej jaskyni Gotta. Na okraji parku je socha Madony s dieťaťom z roku 1835, ktorú dala zhotoviť vdova po krupanskom grófovi Jozefovi Brunsvikovi na slávu Boha. Z parku sa dá dostať do areálu Medolandia, kde je rozárium na pamiatku Márie Henriety Chotekovej, grófky z kaštieľa, komín ako pozostatok po liehovárenskej ére, Villa Apimed s reštauráciou a kaviarňou, detským ihriskom, predajňou medoviny a degustačno-prezentačnými priestormi. 

Rozárium a jeho ružová grófka

Rozárium v Dolnej Krupej založila grófka Mária Henrieta Choteková – veľká milovníčka a pestovateľka ruží – približne začiatkom 20. storočia. Jej život bol veľmi aktívny a obdivuhodný. Narodila sa v roku 1863 a svoju druhú polovicu života venovala práve ružiam, ktoré pestovala, šľachtila a predávala. Predtým sa však venovala práci s mládežou. Bola viceprezidentkou Zväzu laickej katechézy a pripravovala deti na spoveď a prvé sväté prijímanie. Za svoje aktivity dokonca dostala najvyššie pápežské vyznamenanie. Bola aj členkou Združenia kresťanskej mládeže v Rakúsku. Preto dostala prezývku „matka spolkov“. Jej život a presvedčenie ju dostali aj do krídla kresťansko-spoločenskej politiky. Potom sa ocitla na súkromnej audiencii u pápeža Pia X., kde ju priviedol konflikt s iným politickým usporiadaním v Rakúsku.

Dnešné rozárium sa nenachádza na pôvodnom mieste, ale o niekoľko metrov ďalej, v bývalých priestoroch liehovární, pretože po druhej svetovej vojne začalo pustnúť. Bolo založené v roku 2019 a je v ňom vysadených vyše tisíc ruží. Rozárium je najkrajšie, keď – samozrejme – kvitne. Pieskovcové chodníčky vedú pomedzi vysadené ruže rôznych farieb, veľkostí a odrôd. Pre deti sú na konštrukciách okolo ruží pripravené úlohy, ktoré ich prevedú rozáriom a naučia napríklad odrody niektorých ruží. V strede rozária je už spomínaný komín, ktorý dáva miestu akúsi historickú chuť. Rozárium sa chystajú rozširovať. Podrobnú históriu a rôzne iné zaujímavosti približujú náučné tabule po celom areáli rozária aj parku.

Trochu medu na posilnenie

Ak ste už vyhladli alebo sa unavili, môžete navštíviť budovu Villa Apimed a občerstviť sa v reštaurácii s kaviarňou hneď vedľa rozária. Vstup do reštaurácie je cez predajňu medoviny, medu, rôznych medových či voskových výrobkov alebo príslušenstva pre včelárov. Pre malých návštevníkov je za predajňou aj detské ihrisko. Pred rozáriom je veľké betónové parkovisko, čiže tam pokojne zaparkujete. Ak máte záujem o kompletnú prehliadku po komplexe Villy Apimed, vstupenky si môžete zakúpiť v už spomínanej predajni a navštíviť tak aj podzemné priestory, medovinotéku či pivnice. Výlet môžete zakončiť fotkou s veľkou drevenou včelou pred budovou Villy Apimed.

Zdroje: náučné tabule v priestoroch parku a rozária, My regionálne noviny

Fotografie: Soňa Krajčovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *