Home » Archives » Máj – mesiac Panny Márie

Máj – mesiac Panny Márie

Ahojte, deti! Viete o tom, že Panna Mária si rada vyberá na svoje najdôležitejšie úlohy také deti, ako si aj ty či tvoji súrodenci? Neveríš? Je to tak! Skús sa len dobre pozrieť na príbeh z Fatimy…

Autor: Soňa Krajčovičová

Ahojte, deti! Viete o tom, že Panna Mária si rada vyberá na svoje najdôležitejšie úlohy také deti, ako si aj ty či tvoji súrodenci? Neveríš? Je to tak! Skús sa len dobre pozrieť na príbeh z Fatimy…

1. Prečítaj si text a pouvažuj nad ním.

V portugalskej farnosti Fatima žili začiatkom 20. storočia tri deti: Lucia, Hyacinta a František. Hyacinta a František boli súrodenci a Lucia bola ich sesternica. Vo Fatime bol kláštor dominikánov, ktorí medzi veriacimi šírili modlitbu posvätného ruženca. Modlievali sa ho aj Lucia, František a Hyacinta vždy, keď pásli ovce v údolí Cova da Iria. 

Loca de Anjo, miesto 1

Deťom sa najprv viackrát zjavil anjel v podobe mladíka. Kľačal a čelom sa dotýkal zeme. Veľmi úctivo sa modlil: Ó, môj Bože, verím v teba, klaniam sa ti, dúfam v teba a milujem ťa. Prosím o odpustenie pre tých, ktorí neveria v teba, neklaňajú sa ti, nedúfajú v teba a nemilujú ťa.

Anjel deti vyzval, aby sa tiež takto modlili.

Druhý raz im povedal: „Ježišovo a Máriino Srdce majú s vami plány milosrdenstva. Všetko, čo môžete, prinášajte ako obetu za hriechy, ktoré Boha urážajú, a ako prosbu za obrátenie hriešnikov. Dosiahnete tak mier pre svoju vlasť. Som anjel Portugalska.“

Tretí raz anjel držal v ruke kalich a nad ním hostiu. Po poklone dal hostiu Lucii a kalich dal vypiť Františkovi a Hyacinte.

4431255213_b14d8c9c69_b

Dňa 13. mája 1917 sa im zjavila Panna Mária. Potom za im ukázala ešte päťkrát, vždy 13. dňa v mesiaci. „Krásna Pani“ im povedala: „Modlite sa ruženec, prinášajte obety za obrátenie hriešnikov.“ Panna Mária Františkovi a Hyacinte sľúbila, že si ich čoskoro vezme do neba. Povedala tiež, že veľa ľudí príde do pekla. 

deti

Deti brali tieto slová veľmi vážne, nenechali si ujsť príležitosť obetovať sa: dávali svoju desiatu biednym deťom, vo väzení (boli tam kvôli vypočúvaniu) trpezlivo znášali opustenosť od rodičov… František sa vo väzení modlil: „Ježiš, je to z lásky k tebe a za obrátenie hriešnikov.“ Hyacinta pridala: „Aj za Svätého Otca a ako zadosťučinenie za hriechy proti Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.“ Keď sa modlili ruženec, ostatní väzni sa modlili s nimi.

Panna Mária predpovedala, že ak sa ľudia nezačnú modliť ruženec, v Rusku vypukne komunizmus a zasiahne skoro celý svet. Varovala pred 2. svetovou vojnou. Povedala, že Svätý Otec bude veľa trpieť. Deti mali aj videnie pekla. Najsvätejšia Panna žiadala Luciu, aby sa v Cirkvi zaviedlo päť prvých sobôt na zmierenie za hriechy sveta (vykonať si svätú spoveď, pristúpiť k svätému prijímaniu, modlitba ruženca a pätnásťminútové rozjímanie o ružencových tajomstvách). Matka Božia dala Lucii úlohu, aby celý svet zatiahla do modlitby posvätného ruženca. 

Pri poslednom zjavení 13. októbra 1917 povedala svoje meno: „Som Ružencová Panna Mária.“ Naučila deti takzvanú fatimskú modlitbu:

Ó, Ježišu, odpusť nám naše hriechy, zachráň nás od pekelného ohňa, priveď do neba všetky duše, najmä tie, ktoré najviac potrebujú tvoje milosrdenstvo.

2. Teraz, keď už máš text prečítaný a vieš, aká je modlitba ruženca aj v dnešnej dobe dôležitá, vyrob si obrázok s ružencom a Pannou Máriou, pomocou ktorého sa môžeš spolu s rodičmi alebo aj súrodencami modliť ruženec.

Potrebujeme: 

  • šablónu Panny Márie a ruženca, ktorá je v Prílohe 1 (môžeš si ju doma vytlačiť alebo poprosiť niekoho staršieho),
  • žltý, ružový, modrý, červený a telový papier,
  • lepidlo,
  • nožnice, 
  • zelenú farbičku alebo voskovku.

Postup:

1. Nachystaj si všetky potreby, ktoré sú uvedené vyššie.

2. Vytlač si Prílohu 1.

3. Zober si nožnice a nastrihaj si ružový papier po jeho kratšej strane na tenšie pásiky.

4. Zober si jeden pásik a stoč ho do rolky ako na obrázku v Prílohe 2.

5. Stočený pásik nalep na krúžok na šablóne.

6. Takto postupne stáčaj a lep papier, až kým nezaplníš všetky malé zrnká – ruže na ruženci.

7. Zober si červený papier a tiež ho nastrihaj po jeho kratšej strane na tenké pásiky.

8. Stoč ich a nalep na veľké zrná – ruže na ruženci.

9. Zober si zelenú farbičku alebo voskovku a vyfarbi všetky lístočky pri jednotlivých zrnkách ruženca.

10. Krížik na ruženci sprav podľa obrázka v Prílohe 2 alebo si ho tam nechaj len nakreslený.

11. Z modrého papiera si odstrihni pásik a nalep ho na modrú čiaru dovnútra ruženca – to bude tvoriť závoj Panny Márie.

12. Z telového papiera si tiež odstrihni pás a nalep ho na oranžovú čiaru dovnútra ruženca – to bude tvár Panny Márie.

13. Posledná ti zostáva už len svätožiara Panny Márie, ktorú si vyrobíš zo žltého papiera. Odstrihni si z neho viac žltých pásikov a pokús sa vytvoriť z nich svätožiaru ako na obrázku v Prílohe 2.

14. Hotovo! Zvládli sme to. Teraz si môžeš obrázok vystaviť v izbe a nezabudni sa pomodliť.

zdroje: www.dkuspis.sk (Fatima 1917 – pracovný list)

Ilustračný obrázok: pinterest.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *