Home » Archives » Je cieľom manželstva šťastie?

Je cieľom manželstva šťastie?

Idealistická predstava mnohých už manželov a aj snúbencov je rovnaká: manželstvo je pre mňa zárukou, že budem šťastný. Biele šaty, smoking, jedno „áno“ a do konca života budeme žiť ako v rozprávke. Je to ozaj tak?

Autor: Mária Kohutiarová

Idealistická predstava mnohých už manželov a aj snúbencov je rovnaká: manželstvo je pre mňa zárukou, že budem šťastný. Biele šaty, smoking, jedno „áno“ a do konca života budeme žiť ako v rozprávke. Je to ozaj tak?

V prvom rade je potrebné povedať nepríjemnú správu: ak chceš by šťastný iba ty a čakáš „full servis“ šťastia od toho druhého, do manželstva určite nechoď! Budeš sklamaný a budeš sklamaním pre toho druhého – a váš vzťah, čo ako teraz iskrivý a perspektívny, skrachuje. 

Ak hľadáš v manželstve šťastie ako z rozprávky, ostaň sám, čítaj ďalej ružové sady románov, pozeraj telenovely, snívaj idealistické sny… rozhodne však daj ruky ďaleko od manželstva! Manželstvo je totiž niečím úplne iným ako celoživotnou poistkou na šťastie. 

Možno sa ti to teraz nezdá: ste zaľúbení, je vám spolu dobre, trávite spolu veľa času na výletoch, rozumiete si, z občasných problémov si urobíte vtip alebo nad nimi mávnete rukou… Ale realita obyčajných manželských dní je úplne iná ako akékoľvek intenzívne randenie so všetkými motýlikmi od nadšenia a vášne. Možno ste spolu prvé mesiace či rok a všetko klape, ako má – aspoň to tak vyzerá. No napriek tomu pozor: táto pena opadne veľmi skoro. Prečo?

Do manželstva je každý z nás povolaný, aby sa daroval – a to úplne nezištne, bez nároku na „navrátenie investície“. Skutočná láska totiž nepočíta účtovnícky: ja som ťa dnes pobozkal raz ráno na líce, teraz o hodinu ty mňa tiež. Včera som zametal ja kuchyňu, dnes očakávam, že ju automaticky pozametáš ty. V láske nemôže fungovať: má dať – dal! Láska dáva a nedíva sa, nečaká „feedback“ v presne zamýšľanom čase, objeme a kvalite. Funguje na úplne inom princípe: na obete, nezištnosti, odpustení, láskavej komunikácii, pravde, hľadaní dobra pre TOHO DRUHÉHO. Doslova by mottom manželskej lásky malo byť toto heslo: CHCEM, ABY TI BOLO PRI MNE DOBRE! Kde tam je položka „moje šťastie“?

Ak si sa zháčil, je to dobre: lebo treba nám znovu objaviť podstatu lásky, ktorá je dobrovoľným šialenstvom a ide do krajnosti, do extrému darovania sa, práve tak, ako to urobil Ježiš svojou obetou na kríži. Skutočne milovať bez nároku na odmenu je presne to, s čím máš vstúpiť do manželstva. Ten druhý, ktorého si stretol, ktorý ti bol poslaný, musí byť pre teba taký vzácny, že si mu ochotný celý život, verne, obetavo, každý deň dávať to najlepšie, čo máš, čo dokážeš. Áno, je to ťažké! Extrémne ťažké, ak má byť manželstvo darom jedného pre druhého, neskôr pre vaše deti a okolie. Ako sa to dá? 

Jednoducho tým, že sviatostným sľubom do vášho manželského snaženia sa o lásku voči tomu druhému vstupuje do každého tvojho slova, myšlienky, činu, rozhodovania sa Boh sám. Nie je to len tak, že máš v spálni nad posteľou zavesený svadobný kríž – je to znamenie, že Boh je tu, je pripravený konať a premieňať, posilňovať a uzdravovať, viesť a motivovať. Otázka znie, či jeho prítomnosť eviduješ, vnímaš, prijímaš… či ho o pomoc prosíš. Pretože v prípade spoločného manželského šťastia platí ešte jedna rovnica: tým viac budeš vedieť milovať svojho manžela, manželku, čím viac budeš milovať svojho Boha celým svojím srdcom, celou svojou mysľou, celou svojou silou!

Ak teda chceš žiť manželstvo, v ktorom budeš aj dostávať to, čo máš dávať, a v ktorom napriek mnohej všednosti dní a náročnosti okamihov bude šťastie vás oboch a vašej rodiny, hľadaj partnera, ktorý žije naplno s Bohom – a ty sám buduj svoj vzťah ešte silnejšie ako doteraz. Ak už v manželstve ste, vaše spoločné šťastie závisí od investície a času do modlitby, sviatostí, čo najčastejších spoločných svätých omší, žehnania si navzájom, čítania dobrej duchovnej literatúry, duchovného rastu – osobného aj spoločného prostredníctvom formácie, sprevádzania, duchovných cvičení či spoločenstva. Čo je ešte dôležité povedať: tento proces rastu sa nemá zastaviť, nikdy nemôžeš byť úprimne spokojný, že už si na tom „dobre“ a nič už so sebou v raste k dokonalosti robiť nemusíš. V tom okamihu už začínaš ty sám aj tvoj vzťah padať dolu.

Šťastie do vášho manželstva nepríde len tým, že ty chceš byť šťastný, sadneš si a budeš čakať, kedy príde a už viac neodíde. Príde tým, že sa naučíš milovať Boha a rásť s ním v a k takej láske, ktorá bude darom pre tvojho manžela či manželku. Ak budeš hľadať takého partnera, ktorý má toto isté ako prioritu vo svojom srdci. Ak lásku k Bohu a blížnemu budete zjavovať svojim deťom a okoliu. Paradoxne, ani v takomto prípade to nebude „rozprávkové šťastie“ – neobídu vás skúšky, náročné okamihy či aj občas vzájomné nezhody. Ale vaším šťastím bude citeľná prítomnosť Boha – až tak, že budete môcť svedčiť o divoch, ktoré vám urobil.

Fotografie: pexels.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *