Home » Archives » Misia prinášať vieru tam, kde chýba láska

Misia prinášať vieru tam, kde chýba láska

NÁZOV FILMU: Misia (1986)

Autor: Bea Špaková

NÁZOV FILMU: Misia (1986)

RÉŽIA: Roland Joffé

HERCI: Robert De Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally

Film Misia je dobrodružno-historická dráma, ktorej dej prebieha v Južnej Amerike podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali na hraniciach Argentíny, Paraguaja a Brazílie v roku 1750. V tom čase boli Indiáni zotročovaní portugalskými osadníkmi.

Jezuita Gabriel bol poslaný do osady nad vodopádmi, aby ľuďom priniesol zvesť o Bohu a Ježišovi. Indiánov chceli priviesť ku kresťanstvu. Neskôr sa k nemu pridal aj obchodník s otrokmi, ktorý zabil svojho brata. Chcel odčiniť svoj hriech, a tak za sebou celú cestu ťahal brnenie i meč ako pokánie. Toto bremeno predstavovalo všetko zlé, čo kedy spáchal. Na jednej strane sa ho nechcel vzdať, no na druhej strane túžil po odpustení a láske. Cesta do osady sa skončila veľmi silnými momentmi viery nielen pre neho, ale aj pre celý indiánsky kmeň Guarani, ktorý odpustenie a jeho premenu prežíval s ním.

Vo filme ma oslovila postupná premena sŕdc samotných Indiánov a otvorenie sa pre Božie pôsobenie. Nakoniec je vyzdvihnutá aj sila viery v odovzdanosti celého života a v jeho obetovaní. Súboj medzi dobrom a zlom prebieha neustále. Tento film nám môže dodať odvahu kráčať s vierou a nebáť sa pre ňu niečo obetovať.

Tento príbeh kňaza – jezuitu je veľmi inšpirujúci. Môže nám ísť príkladom práve poukazovaním na Boha a na lásku, ktorou je. Odráža sa to aj v jeho živote a službe, teda v plnení misie – dať ľuďom poznať, že sú milovaní, prijímaní a aj oni môžu nasledovať príklad Pána.

Fotografie: csfd.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *