Home » Archives » Katolícka charita oslavuje deväťdesiatpäť rokov svojej služby

Katolícka charita oslavuje deväťdesiatpäť rokov svojej služby

V dňoch 4. – 12. júna 2022 sa na Slovensku koná 5. ročník podujatia Národný týždeň charity. Svoj čas osláv a sprievodných aktivít prežíva aj Trnavská arcidiecézna charita.

Autor: Mária Kohutiarová

V dňoch 4. – 12. júna 2022 sa na Slovensku koná 5. ročník podujatia Národný týždeň charity. Svoj čas osláv a sprievodných aktivít prežíva aj Trnavská arcidiecézna charita.

Zamestnanci, dobrovoľníci a priaznivci Trnavskej arcidiecéznej charity prežívajú tento týždeň osobitným spôsobom: 10. júna 2022 mali všetci príležitosť zúčastniť sa na mimoriadnej slávnostnej svätej omši, ktorú predpoludním celebroval trnavský arcibiskup Ján Orosch v Špitáliku – teda v Kostole sv. Heleny v Trnave. Majstrom biskupského liturgického slávenia bol vdp. Lukáš Blažo, sekretár arcibiskupa. Spolucelebrantami boli vdp. Dušan Kolenčík, kancelár a hovorca arcidiecézy, Mons. Ján Bučík, duchovný správca Trnavskej arcidiecéznej charity a vdp. Imrich Kováč. 

Trnavský arcibiskup Ján Orosch v homílii pripomenul, ako je veľmi dôležité mať v sebe súcit a prepojil túto výzvu s príbehom Lazára – aj pri ňom prejavil Ježiš ako človek svoj súcit a ako pravý Boh riešil situáciu. Práve na základe tohto príbehu sa máme učiť slúžiť tým, ktorí sú na nás odkázaní. Kazateľ Ján Orosch upozornil aj na situáciu s potratmi a eutanáziou, aj so zvyšovaním sa populácie seniorov – každá z týchto situácií je hraničná a je výzvou pomáhať. 

Po skončení slávnostnej svätej omše bol pred budovou Špitálika otvorený charitatívny bazár kníh. Knihy boli darované charite prostredníctvom zbierky, predávali sa za dobrovoľný príspevok. Knižný bazár opakuje charita po vlaňajšom úspechu s rovnakým projektom. Súbežne s bazárom vo dvore komunitnej kaviarne Špitálik prebiehalo pohostenie a diskusia hostí, popoludní bola príležitosť vypočuť si Moniku Ližbetin a jej hudobnú produkciu, slovko generálneho sekretára Slovenskej katolíckej charity Miroslava Dzurecha a tiež ochutnať narodeninovú tortu.

Fotografie: Morees Gaggi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *