Home » Archives » Boh alebo nič

Boh alebo nič

Nicolas Diat/kardinál Robert Sarah: Boh alebo nič

Autor: Mária Kohutiarová

Hoci je meno kardinála Saraha mnohým známe z pandemického obdobia, keď ho nespoľahlivé médiá prezentovali ako človeka protestujúceho voči prijímaniu  na ruku, tí z nás, ktorí poznáme jeho názory, vieme viac.

Robert Sarah, prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, sa výborne predstavil práve v knihe rozhovorov s Nicolasom Diatom, francúzskym vatikanistom a spisovateľom, pod názvom Boh alebo nič. Kardinál bez rozpakov a otvorene odpovedá s veľkým pokojom, prehľadom a pokorou na každú otázku týkajúcu sa Cirkvi, kňazov, života viery, jej budúcnosti vo svete či problémov s LGBTI alebo chápaním Eucharistie.

Nenútene tiež otvára svoj životný príbeh malého chlapca z Guiney, užasnutého svedectvom misionárov, jeho náročnú cestu ku kňazstvu a budovanie blízkeho vzťahu s Bohom. Napriek skúsenosti a vynikajúcemu vzdelaniu kardinála Saraha nie je kniha ťažkým teologickým čítaním: jeho vyjadrenia sú zrozumiteľné pre každého, i keď nejde o beletriu, ktorá sa dá „zhltnúť“ za dva dni.

Kardinálove odpovede na aktuálne problémy, otázky a výzvy dneška dokážu človeka zastaviť a donútia ho uvažovať. Kniha sa preto nedá čítať rýchlo, vyžaduje si vyslovene po kusoch čítania odstup a ticho. Je výbornou literatúrou pre tých, ktorí túžia rásť a poznať dôsledne svoju vieru, upevniť ju a žiť. Pre mňa osobne bola kniha dvojročnými duchovnými cvičeniami, z ktorých som vyšla oveľa zrelšia a istejšia ako kresťanka. V každom prípade je kardinál človekom, ktorý nás má čím inšpirovať cez túto, ako aj ďalšie knihy jeho rozhovorov. (K dispozícii je aj Sila tichaPane, zostaň s nami.)

Fotografie: artforum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *