Home » Archives » Počas Noci kostolov to v Leopoldove žilo

Počas Noci kostolov to v Leopoldove žilo

Domáce koláče, cukrová vata, guláš, prehliadka kostolnej veže či duchovné prednášky. Aj tak vyzerala Noc kostolov v piatok 10.6.2022 vo farskom kostole sv. Ignáca.

Autor: Alexandra Hercegová

Domáce koláče, cukrová vata, guláš, prehliadka kostolnej veže či duchovné prednášky. Aj tak vyzerala Noc kostolov v piatok 10.6.2022 vo farskom kostole sv. Ignáca.

Program celého večera bol otvorený komentovanou svätou omšou o 17:00, ktorú celebroval miestny kňaz Patrik Bacigál spolu s o. Miroslavom Vančom, rodákom pôsobiacim v Trnave. V rámci synody o synodalite sa rozhodli jednotlivé časti bohoslužby komentovať. Pred každou časťou vysvetlili všetky jej dôležité súčasti a významy a napomohli tak k hlbšiemu prežívaniu svätej omše.


Po svätej omši pani Danka otvorila svojím umeleckým príhovorom ďalší program a nasledovali krátke scénky v podaní birmovancov a prvoprijímajúcich detí. Tie predviedli, aká dôležitá je modlitba a tiež to, ako by vyzeral život svätého Františka dnes. Pripravené bolo výdatné občerstvenie, agapé, a prestávky medzi programom sa dali využiť na prezeranie bohatej fotogalérie zo života spoločenstva, ale aj z histórie celej farnosti.


Otec Patrik ponúkal ochutnávku širokého sortimentu omšových vín, tiež priblížil výrobu hostií vo farskej záhrade. Taktiež ukázal a predstavil všetky ornáty, ktoré sa nachádzajú v kostole, ale aj tie jeho.
Deti čakalo príjemné prekvapenie v podobe obľúbenej cukrovej vaty a tvorivých dielničiek, kde si vyrobili svoj vlastný odznak, stavali vežu z kociek a kreslili leopoldovský kostolík. Odvážlivci si tiež mohli vyskúšať chodenie po slackline.
Na príprave udalosti sa podieľalo viac ako jedenásť dobrovoľníkov. Pre záujemcov bola pripravená aj prehliadka kostolnej veže, sakristie, organu či prerobeného pastoračného centra. Prebiehali aj individuálne prehliadky sakristie, kde pán kostolník vysvetľoval jednotlivé predmety a zákutia kostola. K dispozícii boli aj popisy jednotlivých sôch a obrazov, ktoré sa v kostole nachádzajú.


Zamyslenie na tému Kresťanstvo v 21. storočí predniesol Miroslav Karaba a po ňom sa veriaci spojili online s kňazmi a rehoľnými sestrami z farnosti, ktorí aktuálne pôsobia v zahraničí. Prebiehal videohovor so Sr. Ruth, OSU – Andreou Tolarovičovou a videopozdrav poslali z Čiech Milan Košláb (premonštrát) a z Hondurasu Jozef Kudla (vincentín).
Leopoldovskú noc kostolov zavŕšilo oázové spoločenstvo krátkymi svedectvami a spoločnými chválami.

Foto: FB-Farnosť Leopoldov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *