Home » Archives » Pápež František mladým

Pápež František mladým

Svätý Otec František je neustále mladý duchom. Dôkazom sú aj jeho príhovory mladým, ktoré nestrácajú na aktualite a prejavujú jeho schopnosť porozumieť im. Skúsme si pripomenúť aspoň niektoré.

Autor: Juraj Švec

Svätý Otec František je neustále mladý duchom. Dôkazom sú aj jeho príhovory mladým, ktoré nestrácajú na aktualite a prejavujú jeho schopnosť porozumieť im. Skúsme si pripomenúť aspoň niektoré.

„Priatelia, nebanalizujme lásku, pretože láska nie je len emócia a cit; tie sú nanajvýš tak jej začiatkom. Láska neznamená mať všetko a hneď, nezodpovedá logike ‚použi a odhoď‘. Láska je vernosť, dar, zodpovednosť“ – týmito slovami povzbudil pápež František účastníkov v Košiciach 14. septembra 2021. Často pozýva mladých rozhodnúť sa pre pravú lásku, ktorá dokáže vychádzať zo seba. Okrem toho pripomenul, že „každý z nás je jedinečný a je na svete, aby sa cítil milovaný vo svojej jedinečnosti a miloval ostatných, ako to nikto nemôže urobiť za neho. Nežijeme na to, aby sme sedeli na lavičke ako náhradníci za niekoho iného. Nie, každý je v Božích očiach jedinečný“. Nie je to prvýkrát, čo vyzýva vyhrnúť si rukávy a chytiť život do vlastných rúk. Nekopírovať iných, ale hľadať jedinečnú cestu k svätosti. Nebyť „gaučovým“ kresťanom, ale žiť pre iných, pretože len vtedy človek nájde opravdivú radosť života. Nenakaziť sa pesimizmom, ale žiť v nádeji, že v spolupráci s Kristom môžeme urobiť tento svet krajším. Tak mladých povzbudil aj na Svetových dňoch mládeže v Paname. Máme sa odhodlať „kráčať, počúvajúc sa navzájom, a v počúvaní sa budeme navzájom dopĺňať. Ak sa odhodláme svedčiť, ohlasujúc Pána v službe našim bratom. A je to vždy konkrétna služba, nie len čosi naoko, ale ozajstná služba“.

Popri odvahe kráčať vpred pripomína, že nesmieme zabudnúť na korene, ktorými sú naši rodičia a starí rodičia: „Oni vám pripravili pôdu. Polievajte korene, choďte k starým rodičom, urobí vám to dobre: položte im otázky, nájdite si čas, aby ste si vypočuli ich príbehy.“ Chrániť sa nebezpečenstva vykorenenia tým, že celé dni presedíme na sociálnych sieťach v kontakte s ľuďmi vzdialenými, zatiaľ čo zanedbáme tých, ktorí sedia vedľa nás.

Nemáme tiež tvoriť VIP skupiny, neizolovať sa, ale hľadať jednotu v rozdielnosti vo vzájomnom obohacovaní sa, ako to pripomenul aj na SDM v Paname: „Pýtame sa: čo nás drží zjednotených? Prečo sme zjednotení? Čo nás vedie k tomu, že sa stretávame? … Je to vedomie istoty, že sme boli milovaní hlbokou láskou, ktorá nás provokuje, aby sme odpovedali rovnakým spôsobom – láskou. A to je tá Kristova láska, ktorá nás ženie. “Snažme sa teda podľa povzbudení pápeža Františka žiť opravdivú lásku. Dobrou pomôckou môže byť aj jeho posynodálna apoštolská exhortácia venovaná mladým – Christus vivit.

Foto: kumran.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *