Home » Archives » Je dôležité nevzdávať sa a odovzdávať vieru nielen slovami, ale najmä skutkami

Je dôležité nevzdávať sa a odovzdávať vieru nielen slovami, ale najmä skutkami

Príbeh Márie bol natočený vo Francúzsku v roku 2014. Režisér: Jean-Pierre Améris. Herci: Isabelle Carré, Ariana Rivoire, Brigitte Catillon.

Autor: Bea Špaková

Príbeh Márie bol natočený vo Francúzsku v roku 2014. Režisér: Jean-Pierre Améris. Herci: Isabelle Carré, Ariana Rivoire, Brigitte Catillon.

Film Príbeh Márie je natočený podľa skutočnej udalosti. Mária Heurtinová sa narodila vo Francúzsku na konci 19. storočia. Bola nevidiaca aj nepočujúca, čo jej bránilo viesť normálny život a komunikovať so svetom. Bola veľmi zanedbaná, keďže odmietala akékoľvek dotyky, česanie a nechcela sa ani prezliekať, nerozumela tomu. Žila v temnote a strachu.

Príbeh sa začína rozvíjať po tom, ako sestru Marguerite oslovil život mladého štrnásťročného dievčaťa a pocítila povolanie do služby starať sa o ňu. Po prosbe jej milujúceho otca a naliehaní sestry na matku predstavenú, aby jej dovolila starať sa o Máriu, nakoniec pristúpila k rozhodnutiu prijať ju do opatery rádových sestier.

Mária spočiatku všetko odmietala, ale sestra nestrácala trpezlivosť ani vieru a venovala sa jej denne, niekedy aj na úkor svojho zdravia, na čo neskôr trochu doplatila. Mala problémy s pľúcami a bola slabá, aj preto nemohla vykonávať ťažké práce, ale Mária bola pre ňu veľkým údelom. Veľmi sa mi páčila jej vytrvalosť a vernosť Božiemu volaniu.

Po dlhom odolávaní sa nakoniec Mária podvolila a vyvolala veľký rozruch, keď začala používať posunkovú reč. Sestru Marguerite to veľmi povzbudilo a s radosťou a vďačnosťou ju naučila nielen posunkovú reč, ale aj všetko potrebné k životu. Nakoniec bola nútená ju pripraviť aj na svoju vlastnú smrť, aby to Mária prijala a neodmietala všetko, čo ju sestra Marguerite naučila. Tieto najsilnejšie scény sú plné krásnych a hlbokých myšlienok. Mária sa veľmi rada učí aj o viere a lúči sa so sestrou s vedomím, že raz sa stretnú v nebi.

Pri posledných scénach sa okrem zimomriavok nedajú udržať ani slzy. Viera, ktorú sestra Marguerite odovzdala Márii, je neskutočne veľká. Poznanie Boha a jeho lásky zmenilo život nielen Márie, ale aj mnohých ďalších, ktorí mali možnosť Máriu spoznať a byť svedkami jej premeny. Aj vďaka tomuto príbehu som pochopila, aké dôležité je nevzdávať sa a odovzdávať vieru nielen slovami, ale najmä skutkami. Toľko síl a času, koľko vložila sestra Marguerite do Márie a jej života, aby jej pomohla vidieť svet, aj keď žije v tme, menilo srdcia mnohých a vďaka tomuto príbehu a filmu môže osloviť ďalších.

Foto: nebojtesa.tv

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *