Home » Archives » Svätý Otec vyzýva novinárov používať apoštolát počúvania

Svätý Otec vyzýva novinárov používať apoštolát počúvania

V Južnej Kórei sa od 15. do 18. augusta zíde katolícke mediálne združenie SIGNIS, aby na svetovom kongrese hovorilo o pokoji v mediálnom svete.

Autor: Mária Kohutiarová

V Južnej Kórei sa od 15. do 18. augusta zíde katolícke mediálne združenie SIGNIS, aby na svetovom kongrese hovorilo o pokoji v mediálnom svete.

Pápež František účastníkom stretnutia poslal posolstvo s podnetmi na uvažovanie pre prácu v médiách a profesionálny postoj katolíckych novinárov. Zdôrazňuje v ňom úlohu médií, ktoré v posledných časoch pandémie dokázali priniesť množstvo dobra, a to aj do rodín a cirkevných spoločenstiev. Na druhej strane pápež jasne pomenoval predovšetkým problém sociálnych sietí a toxicity ich obsahu, čo si vyžaduje „múdry a rozvážny úsudok zo strany komunikátorov a všetkých, ktorým záleží na autenticite a kvalite ľudských vzťahov“. Svätý Otec hovorí o potrebe mediálnej výchovy, ktorá naučí rozlišovať – táto úloha prináleží v prvom rade katolíckym médiám, ktoré majú formovať mediálny rozmer človeka. Prosil tiež o zapojenie vylúčených skupín do komunikácie v digitálnom priestore. Žiada novinárov o počúvanie uchom srdca, čím sa znovu vracia k synodálnemu heslu: „Viac ako komukoľvek inému patrí apoštolát počúvania vám ako katolíckym komunikátorom. Komunikácia totiž nie je len profesiou, ale službou pre dialóg a porozumenie medzi jednotlivcami a väčšími spoločenstvami v snahe o pokojné a mierové spolužitie.“

Foto: archív Vatikánskeho rozhlasu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *