Home » Archives » V Nemecku blahorečili jezuitského ľudového misionára, dobrého otca Filipa

V Nemecku blahorečili jezuitského ľudového misionára, dobrého otca Filipa

V sobotu 16. júla 2022 blahorečili v Nemecku ľudového misionára zo 16. storočia, jezuitu Filipa Jeningena, ktorého ľudia volali „dobrý otec Filip“. Blahorečenie sa konalo práve v meste Ellwangen, v okolí ktorého otec Filip pôsobil.

Autor: Mária Kohutiarová

V sobotu 16. júla 2022 blahorečili v Nemecku ľudového misionára zo 16. storočia, jezuitu Filipa Jeningena, ktorého ľudia volali „dobrý otec Filip“. Blahorečenie sa konalo práve v meste Ellwangen, v okolí ktorého otec Filip pôsobil.

Ako vo svojej homílii spomenul kardinál Jean-Claude Hollerich, SJ, nový blahoslavený dokázal nájsť radosť z Boha vo svojej službe napriek tomu, že jeho snom bolo odísť na misie do Indie. Počas beatifikačnej svätej omše pred Bazilikou svätého Víta kardinál Hollerich povzbudzoval prítomných mať takú vieru, ako mal otec Filip. Práve tá je podľa kazateľa obrovskou výzvou pre Nemecko, kde sa ku kresťanstvu hlási už len polovica obyvateľstva. Kardinál upozornil, že sekularizácia prenikla už aj do nášho srdca a životného štýlu, preto „je potrebné dať Bohu namiesto nedeľnej zbožnosti priestor v našom každodennom živote. Boh potom prelomí obmedzenosť našich životov a povedie nás k nekonečnu. Potom Boh zmení naše životy a my sa opäť môžeme stať radostnými kresťanmi“. Je potrebné skončiť tiež so všetkými malými vojnami voči ľuďom, ktorí nemajú rovnaký názor ako my, pretože práve toto nás v Cirkvi delí, privádza k rozkolu. Kazateľ upozornil, ako veľmi sa musíme učiť láske ku všetkým, pretože bez lásky ku konkrétnym ľuďom nie je naše kresťanstvo autentické. Túto charizmu lásky a vnímavosti voči ľuďom mal nový blahoslavený otec Filip Jeningen, v záverečnom slove práve jeho kardinál Hollerich prosil o pomoc.

Foto: archív Vatikánskeho rozhlasu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *