Home » Archives » Všetko okolo nás je zázrakom

Všetko okolo nás je zázrakom

Skús premýšľať nad tým, čo pre teba znamená slovo žasnúť, s čím sa ti spája a čo v tebe vyvoláva. Poďme sa spoločne zamyslieť nad hĺbkou tohto slova a jeho významom.

Autor: Beáta Špaková

Skús premýšľať nad tým, čo pre teba znamená slovo žasnúť, s čím sa ti spája a čo v tebe vyvoláva. Poďme sa spoločne zamyslieť nad hĺbkou tohto slova a jeho významom.

Ako prvé sa nám hneď vynorí to, že slovo žasnúť je spojené s veľkým prekvapením a čudovaním sa. Žasnúť môžeme nad krásou či nejakým výkonom. Taktiež to môže znamenať údiv, človek sa jednoducho diví, čo vidí. Divíme sa aj nad niečím, čo nie je veľmi pekné a príjemné.

Mnoho ráz žasneme a pritom používame slovo „úžasné“. Vieme však, čo skutočne hovoríme a čo to znamená, keď je niečo úžasné? Toto slovo používame v spojení s krásou, nádherou, ktorá nás obklopuje, alebo s niečím dobrým, čo sa nám prihodí. Napríklad je úžasné, keď zvládnem skúšku, vybehnem na vrch a sledujem nádhernú prírodu stvorenú Bohom.

„Bolo to pre nich niečo nové,

avšak malo to posilniť ich vieru.“

Počas Ježišovho života ľudia tiež žasli. Zástupy žasli nad Ježišovým učením, jeho rozumnosťou a odpoveďami. Boli ohúrení tým, čo im hovorí a akú zvesť im prináša. Vieme aj my žasnúť nad tým, čo nám Pán Ježiš hovorí? Nájdeme si počas dňa chvíľu, aby sme mohli počúvať a prijímať jeho slovo? Zistiť, čo nám chce skrze svoje slovo priniesť do života? Alebo čo nám už do života prináša? Žasnúť nad tým, aké veľké veci pre nás urobil a čo všetko obetoval, aby sme my mohli žiť?

Vo Svätom písme sa píše aj o tom, že ľudia žasli nad tým, že sa dar Ducha Svätého vylial aj na pohanov. Bolo to pre nich niečo nové, avšak malo to posilniť ich vieru. Rovnako ako má žasnutie posilniť tú našu vieru. Objavovanie krás, Božej nádhery a lásky vo svete – a nielen jej objavovanie, ale aj rozdávanie – nás má prinášať bližšie k Bohu.

„Poďme spoločne hľadať dôvody,

prečo Pána chváliť.“

Ľudia počas Ježišovho života zažili množstvo podivuhodných vecí. Môžeme však povedať, že žasnúť môžeme len nad zázrakmi? Nie! Alebo? Veď predsa všetko, čo je okolo nás, je zázrakom – aj my. Je zázrakom, že sme prišli na svet, to, že ešte žijeme, aj to, že máme dary, aké máme. Pozývam ťa zastaviť sa a porozmýšľať, čo všetko je pre teba v tvojom živote zázrakom. Za čo všetko môžeš byť vďačný a z čoho všetkého môžeš byť ohúrený a nad čím môžeš žasnúť.

Žasnutie ide ruka v ruke s vďačnosťou. Svojím úžasom môžeme vyjadrovať aj vďačnosť Bohu za to, ako sa veci nakoniec vyvinuli alebo čo z nich vzniklo, čo sme sa naučili a kam nás posunuli. Žasnúť, aké prenádherné veci Pán stvoril. Čím viac budeme vďační za tieto momenty žasnutia, tým viac takýchto momentov zažijeme. Čím viac budeme žasnúť, tým viac si uvedomujme, nad čím žasneme a komu máme ďakovať za to, že môžeme žasnúť a máme na to veľa dôvodov.

Pozývam ťa teda k žasnutiu a ďakovaniu Bohu za každodenné maličkosti, ale aj veľké veci, ktoré sa dejú v tvojom živote. Pretože tak, ako vtedy vedel Pán Ježiš ohúriť celý dav, tak vie prekvapiť aj teraz svojou milosťou a pomocou. Poďme spoločne hľadať dôvody, prečo Pána chváliť.

Chcem ti, Bože, ďakovať za možnosť písať tento text, že mám pre koho písať a má ho kto čítať. Ďakujem za slová, ktorými ťa môžeme prinášať ľuďom. Žasnem nad tým, ako si používaš ľudí okolo mňa. Žasnem nad tým, koľko inšpiratívnych ľudí máme v okolí, koľko nádherných osobností si stvoril. Ďakujem ti za to, že do každého jedného človeka vkladáš dary a my môžeme len žasnúť nad tým, aké veľké veci sa dejú a dokážu sa ich naučiť, aby ťa mohli oslavovať. Žasnem nad životom a nad jeho pestrosťou, nad krajinou a horami, lesmi, ktoré nás obklopujú. Žasnem aj nad tvojou veľkou láskou, Bože – nekonečnou láskou a milosťou, ktoré pre nás máš.

Foto: pinterest.com, pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *