Home » Archives » Vedeli ste, že…

Vedeli ste, že…

… počas slávnosti svätej Rity sa symbolicky svätia ruže?

Autor: Bea Špaková

… počas slávnosti svätej Rity sa symbolicky svätia ruže?

Svätá Rita z Cascie má sviatok 22. mája. Počas života prežila mnoho ťažkostí, a keď ovdovela a stratila oboch synov, znovu ožila jej túžba vstúpiť do kláštora. Najprv ju odmietli prijať augustiniánske rehoľné sestry z kláštora sv. Márie Magdalény. Nakoniec sa jej však v roku 1407 podarilo dostať do tohto kláštora. Údajne to bol zázračný zásah jej nebeských ochrancov – svätého Jána Krstiteľa, svätého Augustína a svätého Mikuláša Tolentínskeho.

Svätá Rita bola bezvýhradne poslušná a aj hrdinskými skutkami pokánia si zaslúžila obdiv spolusestier. Veľmi často rozjímala o Kristovom utrpení a prosila o to, aby mohla niečo z neho pocítiť.

Táto prosba sa splnila, keď sa vrúcne modlila pred Ukrižovaným a pocítila, ako sa jej jeden tŕň z koruny zaryl do čela. Odvtedy mala na čele hlbokú ranu, ktorá ju bolela, hnisala a zapáchala. Nemohla chodiť ani medzi ľudí, jedinou výnimkou bola púť do Ríma, keď sa na jej prosbu rana prechodne zacelila.

Svätá Rita nielenže odpustila tým, ktorí boli zodpovední za jej bolesti, nielenže prijala a s vierou pokojne prekonala bolesti a skúšky života, ale vrhla sa s láskou ku Kristovi, žiadala si mať účasť na bolestiach umučenia. Pán ju uspokojil ranou na čele, jej bolesť pripojil k vykupiteľskej bolesti Ježiša korunovaného tŕňmi. Prežila tak posledných pätnásť rokov svojho života so stigmou na čele. Zomrela 22. mája, aj preto jej sviatok pripadá na tento deň.

Svätá Rita prežila posledné roky na lôžku, na ktoré ju pripútala choroba. S týmto obdobím sa spája jedna z najkrajších udalostí jej života. Navštívila ju jej príbuzná a Rita si od nej žiadala, nech jej prinesie jednu ružu zo záhrady, kde vyrastala a prežila svoju mladosť.

Aj keď bola v tom čase zima a hornatú Umbriu pokrýval sneh, príbuzná skutočne našla v záhrade rozkvitnutú ružu. Táto ruža symbolizovala nielen lásku, ale svojimi tŕňmi aj celý život svätej Rity, ktorá aj napriek ťažkým obdobiam ostala verná Bohu až do konca.

Svätá Rita je svätou ruží, lebo láska a bolesť boli v jej živote nerozlučiteľné, ako je ruža vždy spojená s tŕňmi. „Svätá. Rita trpela a milovala: milovala Boha a milovala aj ľudí, trpela pre lásku k Bohu a trpela z ľudských dôvodov. Ruža lásky je teda čerstvá a šíri vôňu, keď je spojená s tŕňom bolesti.“ (Ján Pavol II.)

Aj preto sa počas slávnosti k úcte svätej Rity svätia ruže. V týchto dňoch sa konajú slávnosti najmä v talianskom meste Cascia, kde sa nachádza augustiniánsky kláštor, v ktorom žila svätá Rita. Augustiniáni pôsobia aj na Slovensku, preto sa aj u nás konajú takéto slávnosti.

V nedeľu 29. 5. 2022 bola aj v Seredi v Kostole sv. Jána Krstiteľa duchovná obnova k úcte svätej Rity. Program sa začal o 10.00 h modlitbou svätého ruženca a pokračoval svätou omšou o 10.30 h príhovorom otcov augustiniánov. Po svätej omši nasledovalo spomínané požehnanie ruží, ktoré zabezpečil rímskokatolícky farský úrad.

Zdroj: http://www.farasasa.sk/sv.rita.html

Foto: zivotopisysvatych.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *