Home » Archives » Na Národnom stretnutí mládeže v Trenčíne sa stretli aj mladí z Trnavskej arcidiecézy

Na Národnom stretnutí mládeže v Trenčíne sa stretli aj mladí z Trnavskej arcidiecézy

Po štyroch rokoch sa opäť uskutočnilo Národné stretnutie mládeže, ktoré sa konalo od 28. 7. do 31. 7. v Trenčíne. Stretli sa na ňom mladí, starší, laici, kňazi i rehoľníci v priateľskom duchu a dobrej nálade.

Autor: Soňa Krajčovičová

Po štyroch rokoch sa opäť uskutočnilo Národné stretnutie mládeže, ktoré sa konalo od 28. 7. do 31. 7. v Trenčíne. Stretli sa na ňom mladí, starší, laici, kňazi i rehoľníci v priateľskom duchu a dobrej nálade.

Stretnutie sa začalo vo štvrtok 28. júla otváracím ceremoniálom s názvom Vstaň, čo je aj heslom celého stretnutia. Po ňom nasledovala svätá omša a N(M)OC MODLITBY. Účastníci sa modlili za seba i všetkých mladých na Slovensku na siedmich miestach symbolizujúcich sedem vrchov duchovnej prípravy Výšiny.

Druhý deň sa začal o deviatej hodine modlitbou a katechézou: Vstaň, povolávam ťa! Slovenské diecézy sa rozmiestnili na jedenástich miestach v Trenčíne a spoločne odštartovali deň. Účastníci Trnavskej arcidiecézy sa stretli v telocvični trenčianskej školy, kde boli niektorí z nich aj ubytovaní. Najprv na pódiu zaspievala skupina Rods worship, ktorá sprevádzala celú modlitbu i katechézu. Nasledovalo kreatívne predstavenie Trnavskej arcidiecézy.

Pred pódiom stál stôl, ku ktorému postupne prichádzali veriaci z celej arcidiecézy a predstavovali sa. Prvý prišiel generálny vikár otec Peter Šimko, ktorý na stôl priniesol obrus, ďalej nasledovala rehoľná sestra Damiána, OSU, prinášajúca chlieb. Tretí bol otec Juraj Schindler, ktorý na stôl položil víno. Redaktorka časopisu Moja Trnavská arcidiecéza priniesla Sväté písmo a časopis. Marek Čulaga pracuje s mladými a na stôl položil gitaru. Mladomanželia Litavskí priniesli ovocie a animátorka Barbora zas vázu s kvetmi. Každý predmet nejakým spôsobom charakterizoval človeka, ktorý ho priniesol, a spoločne symbolicky prestreli stôl na veľkú rodinnú večeru.

Po krátkom úvode nasledovala katechéza otca Juraja Schindlera, ktorý pracuje s mladými v Diecéznom centre mládeže v Bojničkách. Pripravil si krátke svedectvá o inšpiratívnych ľuďoch z diecézy aj o prvom apoštolskom administrátorovi Trnavskej administratúry Pavlovi Jantauschovi. O svoj životný príbeh sa podelil aj generálny vikár Trnavskej arcidiecézy otec Peter Šimko, ktorý prezradil svoju cestu k zasvätenému životu i niečo zo svojej práce exorcistu. Moderátor Marek Čulaga mu položil pár vlastných otázok i otázok, ktoré sa mohli pýtať aj účastníci prostredníctvom aplikácie Slido. Zaujímali ich príbehy z exorcizmu, ale aj dôležité témy. „Otec Peter, čo hovoríte na to, že mnohí mladí utekajú od Krista?“ spýtal sa moderátor Marek. Otec Peter Šimko odpovedal: „Zem je guľatá, čiže oni od Krista neutekajú, len prídu k nemu z druhej strany.“ (smiech) Posledným rečníkom bol Františkár brat Filip OFM, ktorý sa podelil o zážitky z čias prísnych protipandemických opatrení, keď spolu so žiakmi z Gymnázia Angely Merici v Trnave nakupovali a prinášali do domov ľudí potraviny a rúška.

Nadšenie z tohto veľkého stretnutia neskrývala ani účastníčka Betka, ktorá tu bola prvýkrát: „Je tu úplne super, stretávam tu náhodne ľudí, čo som ani nečakala, a veľmi ma to teší. Ranná modlitba s katechézou sa mi páčila, ale najprv to bolo ťažké, pretože sme mali málo spánku, ale potom sa to tu rozbehlo, bolo to príjemné a aj sme sa zasmiali.“ Ďalší účastník Jakub sa vyjadril tiež s nadšením: „Volám sa Jakub, a ako by povedal brat Filip, som z chýrneho Gymnázia Angely Merici. Na stretnutie mládeže som prišiel so svojím spoločenstvom, aby som s ním utužil vzťahy a aby som spoznal aj nových ľudí. To sa stalo už aj včera, keď sme stretli dievčatá, ktoré tiež bývajú blízko Trnavy, a dobre sme sa porozprávali, čo som vôbec nečakal. Tiež som sa prišiel zblížiť s naším nebeským Pánom a veľmi sa mi tu páči, lebo je tu príjemná a rodinná atmosféra. Je nás tu veľa, ale akoby sme sa všetci poznali, aj keď sme sa spolu nikdy nerozprávali.“

Foto: Michal Koricina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *