Home » Archives » Hlinený dukát: Prvý krok smerom von z ulice

Hlinený dukát: Prvý krok smerom von z ulice

Núdzni ľudia bez domova sú všade okolo nás. Veľa ráz sa nám stane, že od nás pýtajú peniaze. Niektorí sa tvária, že ich nevidia, no veľa z nás im chce pomôcť. Lístok na vlak, jedlo, lieky… Príbehov, na čo tie peniaze potrebujú, sme počuli mnoho – je to však pravda? Zväčša sa stane, že peniaze minú na alkohol, cigarety či iné závislosti, alebo možno spadli do rúk ľudí, ktorí ich zneužívajú na žobranie, aby im získavali peniaze. Náš zámer bol síce dobrý – pomôcť, ale daním almužny sme im asi viac uškodili, ako pomohli. Projekt Hlinený dukát je skvelým prostriedkom, ako takýmto ľuďom pomôcť a vedieť, že sa im jedlo alebo pomoc naozaj dostane.

Autor: Soňa Krajčovičová

Núdzni ľudia bez domova sú všade okolo nás. Veľa ráz sa nám stane, že od nás pýtajú peniaze. Niektorí sa tvária, že ich nevidia, no veľa z nás im chce pomôcť. Lístok na vlak, jedlo, lieky… Príbehov, na čo tie peniaze potrebujú, sme počuli mnoho – je to však pravda? Zväčša sa stane, že peniaze minú na alkohol, cigarety či iné závislosti, alebo možno spadli do rúk ľudí, ktorí ich zneužívajú na žobranie, aby im získavali peniaze. Náš zámer bol síce dobrý – pomôcť, ale daním almužny sme im asi viac uškodili, ako pomohli. Projekt Hlinený dukát je skvelým prostriedkom, ako takýmto ľuďom pomôcť a vedieť, že sa im jedlo alebo pomoc naozaj dostane.

Riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity už dlhšie rozmýšľal nad tým, ako žobrajúcich ľudí dostať z ulíc, akým spôsobom im pomôcť. Dávať im peniaze nemá zmysel, pretože ich to viac utvrdzuje v ich závislostiach – v alkohole, drogách alebo v niečom inom. Alebo sú zneužívaní na žobranie pasákmi, ktorí ich potom o vyžobrané peniaze oberú – pracujú pre nich ako otroci. Preto hľadali na charite spôsob, ako prinútiť verejnosť k tomu, aby si uvedomila, že dávať žobrajúcim ľuďom peniaze nie je správne. Dostali sa k informácii, že v Košiciach vymysleli projekt Hlinený dukát. A to bolo presne ono. Košiciam sa už v tomto projekte veľmi nedarí, ale v Trnavskej arcidiecéze sa rozšíril veľmi rýchlo a aktívne. Vznikol v roku 2017 a je postavený na symbolickom platidle – dukáte. 

Ako to funguje?

Hlinený dukát si môžeme kúpiť za jedno euro a dať ho následne žobrajúcemu človeku. Ak nebude vedieť, čo to je, stačí mu to jednoducho vysvetliť. Hlinený dukát si môže vymeniť za potravinový balíček v charitných centrách pomoci človeku. Ten obsahuje trvanlivé potraviny, ako sýtejšie jedlo, paštétu, instantnú polievku, ktorú si v centre môže zaliať horúcou vodou, a nejakú sladkosť. V partnerských stánkoch s rýchlym občerstvením má možnosť vybrať si teplé jedlo alebo vodu či malinovku z danej ponuky. Jeho výber nie je limitovaný, ale môže si ho kúpiť iba za taký počet dukátov, v akej hodnote si jedlo vybral. Čiže ak kebab stojí tri eurá, musí zaplatiť tromi hlinenými dukátmi. V Trnave je to Kebab u Tibiho na dvoch miestach alebo aj pojazdný kávový vozík Fefe Café. V Nízkoprahovom dennom centre v Trnave na Saleziánskej ulici majú bezdomovci možnosť osprchovať sa, oprať si veci v práčke, ale aj dostať sociálne poradenstvo. (Pôvodné miesto na Hlavnej ulici v priestoroch charity sa teraz rekonštruuje.) Hlinený dukát privedie ľudí bez domova práve k týmto službám a hlavne k pomoci, ktorá je istá, ak ju chcú. Často sa však stáva, že dukát od ľudí odmietajú, pretože chcú peniaze. Sú už natoľko zaseknutí vo svojom kolobehu a stereotype, že pomoc nechcú. No prvý krok, ktorý môžu s dukátom urobiť, je nad zlato.

autorka

Kde všade sa dá kúpiť?

Dukát sa dá kúpiť v Trnave, v Informačnom centre v Mestskej veži, u informátorov na mestskom úrade a na trnavskej radnici, v charitnej kaviarni Špitálik na Hlavnej ulici, v predajni Trnafský suvenýr na železničnej stanici a vo viacerých kostoloch. Predajné automaty sú napríklad v Tescu, vedľa Kostola svätej Heleny či na mestskom úrade. Automaty sú aj v Hlohovci, Piešťanoch a v Novom Meste nad Váhom.

Žilinská diecéza sa tiež inšpirovala týmto nápadom a na jeseň minulého roka – na sviatok svätého Martina – spustila projekt Hlinený dukát, kde ľudia majú šancu pomôcť s rozumom a láskou. Dukát sa dá kúpiť a vymeniť v Žiline, Čadci a v Martine. Záujem o tento projekt má aj mesto Trenčín a možno sa ho postupne podarí rozšíriť do všetkých slovenských diecéz.

V jednoduchosti je krása

Dôvod názvu tohto projektu je veľmi jednoduchý a pekný. Dukát bol kedysi starodávne platidlo a hlina je symbol jednoduchosti a toho, že aj človek bol stvorený z hliny. Takto vzniká prepojenie hmotného a duchovného sveta a tiež sveta peňazí a žobrajúcich ľudí. Tí, čo majú, dávajú tým, čo nemajú.

autorka

Podľa štatistiky za rok 2021 bolo vydaných 1 500 dukátov. V stánkoch rýchleho občerstvenia bolo prijatých 950 dukátov. Dukátov prijatých za potravinové balíčky bolo 140. Celkový príjem z predaja dukátov bol 1 300 eur. V Trnave sa predáva dukát najviac, pretože je to krajské mesto s úradmi a mnohými kostolmi, pri ktorých sa dá žobrať, čiže je tu aj najviac žobrajúcich ľudí. 

Z dielničky rovno do terénu

Výroba hlineného dukátu si prešla viacerými fázami vývoja. Najprv sa vyrábal z hliny a vypaľoval v peci. Muselo sa to robiť na viac ráz a bolo to komplikované a aj finančne náročnejšie. Preto sa proces zjednodušil a teraz sa dukát vyrába z modelovacej hmoty priamo v dielničke komunitného centra Špitálik v priestoroch Trnavskej arcidiecéznej charity. Dnes ho tu dobrovoľníci zodpovední za výrobu rátajú na desaťtisíce a distribuuje sa do celej Trnavskej arcidiecézy. 

autorka

Nielen pre žobráka, ale aj pre mňa

Celý projekt nie je určený len pre žobrajúcich ľudí, ale hlavne pre verejnosť. „Je postavený na báze edukácie verejnosti. Chceme, aby ľudia pochopili, čo je dobré a správne, a keď ľuďom na ulici chcú pomôcť, tak nie je dobré dať im peniaze,“ vyjadril sa projektový manažér Hlineného dukátu Juraj Juríček. „Treba verejnosť poučiť, že to nie je projekt na získavanie peňazí. Na jeho financovanie potrebuje externé zdroje, pretože nie je ho možné financovať len z predaja dukátu. Tiež je dôležité poznamenať, že hodnota potravinového balíčka je vyššia ako hodnota dukátu a prevádzkovateľovi rýchleho občerstvenia preplácame dukáty, ktoré od ľudí dostane,“ pokračuje Juraj Juríček.

taves.sk

Projekt získal od verejnosti po dobrej propagácii pozitívne ohlasy, a preto bol rozšírený na automaty. Problém nastáva už len v tom, že žobrajúci ľudia dukáty nechcú a pýtajú si radšej peniaze. „Nepáči sa im to, pretože sme im zobrali zdroj príjmov a myslia si, že im nechceme dopriať. My im však chceme zobrať len to, čo nie je dobré. Nemôžu za ten dukát dostať niečo zaujímavé, pretože to bude aj ostatných inšpirovať k tomu, aby išli žobrať. Musíme im ponúknuť niečo, čo naplní základnú potrebu človeka, preto sme išli aj do sprchovania a prania. Skúšali sme aj možnosti využívania verejného WC a spŕch, čo však bolo neúspešné,“ ukončil Juraj Juríček.

Bezdomovec Milan, ktorý predáva Notabene, si dukát celkom pochvaľuje: „Ja si radšej nasporím dukáty, aby som si potom mohol kúpiť kebab alebo niečo podobné. Ale už som skoro vegetarián a mäso jem veľmi málo.“

Pre viac informácií môžete navštíviť webovú stránku https://hlinenydukat.sk alebo facebookovú stránku Hlinený dukát.

Čo urobíte najbližšie, keď bude od vás bezdomovec pýtať peniaze?

autorka

Foto: zpiestan.sk, taves.sk, autorka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *