Home » Archives » Noc hradov a zrúcanín na Katarínke aj napriek nepriaznivému počasiu privítala návštevníkov

Noc hradov a zrúcanín na Katarínke aj napriek nepriaznivému počasiu privítala návštevníkov

V sobotu 20. augusta 2022 sa v priestoroch Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach uskutočnila akcia Noc hradov a zrúcanín. 

Autor: Sebastián Lukáš Šedo

V sobotu 20. augusta 2022 sa v priestoroch Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach uskutočnila akcia Noc hradov a zrúcanín. 

Udalosť ako tradične otvorila svätá omša, ktorú celebrovali kňazi Dominik Letz spolu s Matejom Kasanom. Svätú omšu svojím hraním a spievaním sprevádzal zbor zložený z dobrovoľníkov.

Napriek nepriaznivému počasiu sa na akcii zúčastnilo okolo 100 návštevníkov. Organizátori museli pre dážď značne pozmeniť program. Koncert, ktorý mal nasledovať po omši v podaní skupiny Musica Animae, bol zrušený. No aj tak po zvyšok večera panovala skvelá a radostná atmosféra a katarínkovský hudobný zbor pokračoval v hraní a spievaní aj po svätej omši. Turisti tiež mohli využiť služby sprievodcov, ktorí návštevníkov oboznámili s históriu kostola a kláštora. Pre návštevníkov bolo pripravené tradičné slovenské jedlo – chlieb s masťou a cibuľou, a k dispozícii bol aj čaj, ktorý v tomto počasí padol všetkým vhod.

Aj keď tohtoročnej Noci hradov a zrúcanín na Katarínke neprialo počasie, všetci si ju nesmierne užili. Táto akcia bola zároveň poslednou verejnou udalosťou na Katarínke toto leto, no už teraz sa organizátori tešia na budúci rok a dúfajú, že sa brány Katarínky otvoria pre všetkých, a že sa na tejto, ale aj ďalších akciách zúčastní čo najväčší počet návštevníkov.

Občianske združenie Katarínka je dobrovoľnícke združenie mladých ľudí snažiace sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže už od roku 1994 o záchranu ruín Kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach. Počas 25 rokov dobrovoľníckych prác sa takmer 2 000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu či objaviť 2 krypty, 8 kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu. Taktiež boli odhalené najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia, ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.

Foto: Marek Mikuš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *