Home » Archives » Čo dokážeš pomenovať, dokážeš aj vyriešiť

Čo dokážeš pomenovať, dokážeš aj vyriešiť

Výnimočný priateľ (A Beautiful Day in the Neighborhood) (2019) – USA. Dráma. Režisér: Marielle Heller.

Autor: Juraj Švec

Výnimočný priateľ (A Beautiful Day in the Neighborhood) (2019) – USA. Dráma. Režisér: Marielle Heller.

Každý z nás potrebuje priateľov. Sú však v našom živote ľudia, ktorí sa stanú osobitne výnimočnými, ba niekedy náš život zasiahnu až radikálnym spôsobom. Neraz prídu akoby „náhodou“, no spätne si uvedomíme, že bez nich by sme sa nikdy neposunuli tam, kde dnes sme. Túto životnú pravdu naznačuje aj film Výnimočný priateľ, ktorý ponúka príbeh na základe skutočnej udalosti o známom americkom moderátorovi detskej televíznej šou Fredovi Rogersovi (Tom Hanks) a novinárovi Tomovi Junodovi (Matthew Rhys), ktorý je poverený napísať o ňom článok.

Niektoré scény filmu sú neraz uspôsobené tak, aby navodili atmosféru spomínanej televíznej šou. Niekoho by mohol vyrušovať „príliš sladký“ štýl hlavnej postavy alebo celková „detinskosť“ filmu, no zrejme ide o úmysel režiséra výstižne ponúknuť postoje a životný štýl pána Rogersa. 

Pre Američanov je Fred Rogers celkom populárna postava, na Slovensku ho však zrejme pozná len málokto – avšak jeho prístup k deťom, ktorým sa skrze obrazovky prihovára, môže byť veľmi oslovujúci. Hlavnou myšlienkou filmu je jeho postupne sa prehlbujúce priateľstvo so spomínaným novinárom, ktorý popri pracovných povinnostiach rieši svoje neusporiadané emócie a zranenia z vlastného rodinného prostredia.

Film tak poukazuje na veľký význam dozrievania po emocionálnej stránke. Neraz mnoho dospelých ľudí, keďže nedokázali pomenovať zranenia a odpustiť, svojím nezrelým správaním ovplyvňuje ďalšie vzťahy (napríklad vo vlastnej rodine). Pán Rogers Tomovi napokon postupným, nenásilným spôsobom pomôže vyrovnať sa s traumami z detstva a tak správne uchopiť svoj vlastný život.

Tom Hanks brilantným spôsobom predstavuje až nákazlivo láskavého Freda Rogersa, ktorý vďaka pár overeným trikom (napríklad modlitbe či čítaniu Svätého písma) každý deň dokázal okolo seba rozdávať dobro, lásku a radosť. Sám divák sa môže pristihnúť, že myšlienky tejto americkej osobnosti prenikajú do jeho srdca a túži odpovedať na zlo dobrom. Ako hovorieval: „Najlepšou vecou, ktorú môžeme urobiť, je dať poznať ľuďom, že každý z nich je výnimočný.“

Divákovi môže film pomôcť k uvedomeniu si podstatných vecí v živote a nadobudnúť vďačnosť za mnohé dobrá, ktoré považuje za samozrejmé.

Foto: TriStar pictures

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *