Home » Archives » Saleziáni budú o dva roky oslavovať sto rokov pôsobenia na Slovensku. Pre verejnosť pripravujú duchovnú obnovu

Saleziáni budú o dva roky oslavovať sto rokov pôsobenia na Slovensku. Pre verejnosť pripravujú duchovnú obnovu

O dva roky oslávia saleziáni a saleziánska charizma na Slovensku sto rokov. Preto sa rozhodli symbolicky na 98. výročie príchodu zorganizovať duchovnú prípravu na storočnicu.

Autor: Soňa Krajčovičová

O dva roky oslávia saleziáni a saleziánska charizma na Slovensku sto rokov. Preto sa rozhodli symbolicky na 98. výročie príchodu zorganizovať duchovnú prípravu na storočnicu.

Saleziáni cítia vďačnosť za túto milosť, ktorá vyústila do myšlienky venovať niekoľko mesiacov duchovnej príprave. Preto pozývajú saleziánsku rodinu, spoločenstvá a sympatizantov dona Bosca, aby sa do nej zapojili. Oficiálny začiatok prípravy na toto jubilejné výročie bol ohlásený počas ďakovnej svätej omše 8. septembra v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.

Prví saleziáni prišli do Šaštína 8. septembra 1924. Na tento príchod sa pripravovali niekoľko rokov vopred, čomu sa chce pripodobniť aj saleziánska rodina. „Príprava sa nesie v duchu hesla: S pokorou a vďačnosťou dávam ďalej, čo som dostal. Tento leitmotív zhŕňa zároveň aj jej cieľ, ktorý chce byť povzbudením k ‚refreshu‘ nášho povolania, nadšenia, zápalu pre mladých a jednoducho k opätovnému oživeniu charizmy dona Bosca na Slovensku a jej odovzdávaniu ďalej,“ vysvetľuje Peter Timko, provinciál saleziánov na Slovensku.

Príprava sa začína symbolicky na 98. výročie príchodu saleziánov na Slovensko, teda 8. septembra 2022, a potrvá až do sviatku blahoslaveného Titusa Zemana v jubilejnom roku, teda do 8. januára 2024 (16 mesiacov). Bude rozdelená do dvanástich časových období, počas ktorých budú môcť účastníci bližšie spoznať jednotlivé etapy pôsobenia saleziánov na Slovensku. Priblížia im príbehy a svedectvá života vybraných saleziánov z histórie, napríklad Ernesta Mocáka, Andreja či Štefana Turanského. Doplnené budú materiálmi na duchovné obnovy či stretká, ktoré vytvorili saleziáni alebo saleziánky. 

Všetky materiály a podklady k príprave nájde verejnosť na stránke 100.saleziani.sk, ktorá bola spustená 8. septembra.

Slávnosť k spusteniu príprav na storočnicu bola vysielaná naživo na youtubovom kanáli baziliky s názvom Štúdio 7BOLESTNÁ, na youtubovom kanáli Saleziáni, ako aj na facebookovej stránke saleziani.sk vo štvrtok 8. septembra o 15.00.

Foto: www.saleziani.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *