Home » Archives » V Šaštíne sa opäť konala púť k Sedembolestnej Panne Márii

V Šaštíne sa opäť konala púť k Sedembolestnej Panne Márii

Na šaštínskom pútnickom mieste s národnou svätyňou Slovákov, Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie, veriaci oslávili sviatok patrónky Slovenska a pripomenuli si prvé výročie návštevy pápeža Františka na Slovensku.

Autor: Soňa Krajčovičová

Na šaštínskom pútnickom mieste s národnou svätyňou Slovákov, Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie, veriaci oslávili sviatok patrónky Slovenska a pripomenuli si prvé výročie návštevy pápeža Františka na Slovensku.

Vo štvrtok 15. septembra 2022 sa v Šaštíne konala tradičná národná púť k Sedembolestnej Panne Márii, slávnostnú svätú omšu celebroval nitriansky biskup, profesor Mons. Viliam Judák. Špeciálnym hosťom bol Mons. Nicola Girasoli, ktorý je od júna 2022 apoštolským nunciom na Slovensku. Slávnostná svätá omša sa konala priamo pred bazilikou a sprevádzal ju spev šaštínskeho zboru. Zúčastnili sa aj politickí predstavitelia ako Eduard Heger, Boris Kollár, Milan Krajniak, Igor Matovič či hlava štátu Zuzana Čaputová.

V kázni Mons. Viliama Judáka zazneli silné a dôležité slová k aktuálnej situácii. Upozorňoval, že dnes sa ľudia boja na seba brať trvalú zodpovednosť, unikajú pred realitou k zábave a očakávajú, že veci v živote budú jednoduché, čo im vytvára skreslené predstavy o živote. Z toho plynie vysoká rozvodovosť a odmietanie povolania k zasvätenému životu či chaos a zmätok. Pripomenul, že Božia Matka v chaose dnešného sveta učí spoľahnúť sa len na Boha. Ona je oporou a záchranou vo všetkých situáciách a Slovensko ako národ sa musí na ňu viac obracať. Zdôraznil aj to, že obeta za iných a prijatie kríža je kľúčom k životu v plnosti: „Nemali by sme sa za utrpenie hanbiť, ale ho prijať.“ 

Na konci svätej omše sa veriacim prihovoril aj veľvyslanec Svätej stolice Mons. Nicola Girasoli, ktorý ďakoval Slovákom za ich vieru a odhodlanosť.

Program dňa sa začal ružencom svetla o 4.15 hod. ráno, svätá omša sa začala o 10.00 hod. Po nej bol pripravený aj program pre deti, veriaci si mohli zakúpiť pútnické oblátky a iné predmety v stánkoch vedľa baziliky. Nechýbala ani modlitba sedembolestného ruženca, ranné chvály, akatist k Preblahoslavenej Bohorodičke či Korunka Božieho milosrdenstva o 15.00 hod. 

Foto: Soňa Krajčovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *