Home » Archives » Oslava sviatku Stigmatizácie sv. Františka v Hlohovci

Oslava sviatku Stigmatizácie sv. Františka v Hlohovci

Dňa 17. 9. 2022 Rehoľa menších bratov františkánov pri príležitosti sviatku Stigmatizácie sv. Františka pripravila pre veriacich bohatý program ako poďakovanie za šesť rokov pôsobenia komunity v Hlohovci.

Autor: Lucia Froncová

Dňa 17. 9. 2022 Rehoľa menších bratov františkánov pri príležitosti sviatku Stigmatizácie sv. Františka pripravila pre veriacich bohatý program ako poďakovanie za šesť rokov pôsobenia komunity v Hlohovci.

Program o 15.00 hod. otvorila pútavá prednáška Františka Kadlečíka o histórii kostola, ktorá prilákala aj ľudí, ktorí bežne do kostola nechodia. Medzitým šikovní ľudia z dedinky Pukanec, odkiaľ pochádza brat Zachej Lalík, OFM, hlavný organizátor programu, pripravovali chutné pukanské párance v sladkej i slanej verzii. V sále sa hralo bábkové divadlo pre deti a šachy. Hudobný program si pripravili seniori z Denného centra Peter. O 17.30 hod. sa františkánski terciári modlili františkánsky ruženec. Program sa zavŕšil o 18.30 hod. slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval staronový provinciálny minister – páter Juraj Mihály, OFM, koncelebroval gvardián – páter Augustín Hlavina, OFM, a pán dekan Jozef Schwarz. Páter Juraj, ktorý pôsobil aj v Hlohovci, vo svojej homílii pripomenul, ako je pre ľudí v dnešnej dobe ťažké hovoriť o kríži. Ľudia chcú byť nesmrteľní a nemať žiadne problémy, ale taká technológia ešte nebola nevymyslená. Preto jedinou bránou k večnému životu ostáva kríž. Ježiš Kristus zomrel za nás, aby sme mohli žiť. Vzal za nás aj tie hriechy, ktoré ešte len urobíme. Láska zomrela kvôli láske. Aj svätý František chcel pochopiť túto lásku, preto chcel cítiť Kristovo utrpenie na kríži a zároveň aj lásku, ktorú zažíval k nám. Preto bol na vrchu La Verna v Toskánsku obdarovaný stigmami. Aj my nesieme stigmy, možno nie viditeľné, ale všetky naše kríže, ktoré máme. Preto má byť kríž dôležitým v našom živote, aby sme skrze neho spoznali pravú lásku. Svätú omšu hudobne sprevádzal spevácky zbor pri františkánskom kostole. Celý program sa niesol v rodinnej a veselej atmosfére a aj napriek chladnému počasiu išlo o požehnaný čas. 

Foto: Lucia Froncová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *