Home » Archives » Pápež František vyzýva Rusko a Ukrajinu k ukončeniu vojny a kresťanov k modlitbe za mier

Pápež František vyzýva Rusko a Ukrajinu k ukončeniu vojny a kresťanov k modlitbe za mier

Modlime sa za predstaviteľov Ruskej federácie, aby zastavili špirálu násilia a smrti na Ukrajine, a za predstaviteľov Ukrajiny, aby zostali otvorení serióznym návrhom na mier.

Autor: Soňa Krajčovičová

Modlime sa za predstaviteľov Ruskej federácie, aby zastavili špirálu násilia a smrti na Ukrajine, a za predstaviteľov Ukrajiny, aby zostali otvorení serióznym návrhom na mier.

Pápež František počas prvej októbrovej nedele, poukazujúc na Pannu Máriu Ružencovú z Pompejí, venoval celý svoj prejav výzve k ukončeniu vojny na Ukrajine. Pripomenul to, čo hovoril na záver svätej omše pri svojej nedávnej ceste do Kazachstanu: „Nezvykajme si na vojnu, nerezignujme!“

Podobne aj ruskí katolícki biskupi vydali 21. septembra, po čiastočnej mobilizácii Ruskej federácie, vyhlásenie, v ktorom podrobne opisujú učenie Cirkvi o vojne: „Vojna nikdy nebola a ani nikdy nebude prostriedkom na riešenie problémov medzi národmi.“ Citovali nezabudnuteľnú výzvu Pia XII. počas druhej svetovej vojny: „Nič nie je stratené mierom, všetko je stratené vojnou.“ „Tvrdá konfrontácia na Ukrajine,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal moskovský metropolita Paolo Pezzi, „sa zvrhla v rozsiahly vojnový konflikt, ktorý si už vyžiadal tisíce obetí, podkopal dôveru a jednotu medzi krajinami a národmi a ohrozuje existenciu celého sveta.“ S odkazom na Katechizmus Katolíckej cirkvi, ktorý uznáva používanie vojny ako legitímnej formy obrany, zdôrazňuje, že rozhodnutie o účasti musí byť záležitosťou individuálneho svedomia.

Takisto sa odvolávajú na ústavu Ruskej federácie, ktorá chráni slobodu svedomia občanov, ktorí z náboženských dôvodov alebo z dôvodov svedomia nemôžu a nechcú bojovať so zbraňou v ruke. Vyhlásenie poskytuje návod pre približne 240 000 katolíkov v Rusku, ktorí tvoria 0,2 percenta populácie, uprostred chaotickej mobilizácie 300 000 záložníkov na podporu invázie na Ukrajine. Ruská vláda trvala na tom, že povolá iba tých, ktorí majú vojenské skúsenosti, ale správy naznačujú, že veľa z tých, čo odviedli, nemá žiadny výcvik alebo je v dôchodkovom veku. Veľké množstvo mladých Rusov opúšťa krajinu, aby unikli odvedeniu, pričom komentátori a úradníci naznačujú, že výhrada svedomia sa rovná dezercii. Pri protestoch proti návrhu bolo zatknuté stovky ľudí.

Ruskí biskupi znovu potvrdzujú imperatív svedomia pre všetkých katolíkov a absolútny zákaz vojenskej účasti rehoľníkov. Reagovali tým na pokusy o nútenom narukovaní niekoľkých ruských, väčšinou ruskému režimu nepohodlných, pravoslávnych kňazov. Pápež František smeruje tok našich modlitieb týmto smerom, keď hovorí: „Moja výzva je určená predovšetkým prezidentovi Ruskej federácie, ktorého prosím, aby zastavil túto špirálu násilia a smrti, a to aj v záujme svojho ľudu.“ Pridajme sa ku katolíkom v celej Ruskej federácii, ktorá sa modlí a postí za mier, aj ku kňazom, ktorí na tento úmysel pravidelne slúžia sväté omše.

Zdroj: www.cirkev.cz

Foto: www.pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *