Home » Archives » Nechajte sa ohúriť jesennou prírodou na hrade Dobrá voda

Nechajte sa ohúriť jesennou prírodou na hrade Dobrá voda

Hrejúce slnečné lúče a jemný vánok, príjemný chládok v tieni a cesta lesnou cestou pod sfarbenými korunami stromov. Presne takúto atmosféru má jednoduchá túra počas jesene na hrad Dobrá voda, ležiaci v pohorí Malých Karpát, neďaleko obce Dobrá Voda. Táto túra je vhodná pre všetkých, aj tých, ktorí nemajú dobrú kondíciu, aj pre rodiny s deťmi. Cesta je v dobrom stave, ale pokiaľ sa dá, tak neodporúčame ísť hore s kočiarom.

Autor: Beáta Špaková

Hrejúce slnečné lúče a jemný vánok, príjemný chládok v tieni a cesta lesnou cestou pod sfarbenými korunami stromov. Presne takúto atmosféru má jednoduchá túra počas jesene na hrad Dobrá voda, ležiaci v pohorí Malých Karpát, neďaleko obce Dobrá Voda. Táto túra je vhodná pre všetkých, aj tých, ktorí nemajú dobrú kondíciu, aj pre rodiny s deťmi. Cesta je v dobrom stave, ale pokiaľ sa dá, tak neodporúčame ísť hore s kočiarom.

Dĺžka: 1,5 km 

Čas: 0:30

Náročnosť: nenáročná trasa pre peších aj cyklistov

Zaujímavosti: informačné tabule, príroda, les, zvieratá, cintorín a židovský cintorín

Do Dobrej Vody sa dá prísť autobusom priamo z Trnavy a prvé, čo zbadáte po vystúpení na konečnej zastávke, je Kostol narodenia Panny Márie. Zvyčajne nebýva otvorený, ale ak si naplánujete výlet tak, že cestou tam alebo späť sa budete chcieť zastaviť na svätej omši, cez týždeň býva o 18.00 a v nedele a pravdepodobne aj počas sviatkov o 8.00 h a 10.00 h, čo je krásny čas na začiatok tejto cesty. Odporúčame si to však pred cestou skontrolovať, ak by sa náhodou čas slávenia liturgie zmenil.

Na výlet ďalej môžete pokračovať po ľavej strane kostola cestou okolo fary, cez cintorín, kde je pochovaný aj Ján Hollý. Môžete si tento čas spríjemniť o zaspomínanie si na diela, ktoré Ján Hollý napísal, a potom si aj skontrolovať, či vás pamäť neklamala. Odpovede na názvy diel nájdete pri jeho soche priamo na knihách.

Neskôr môžete po ľavej strane vidieť aj starý židovský cintorín alebo skôr jeho pozostatky. Cestu z oboch strán lemujú stromy týčiace sa do výšin. Tento čas v obklopení prírody sa tiež dá využiť na spev, ja napríklad veľmi rada spievam chválové piesne v prírode, treba však brať ohľad aj na iných turistov. Miestami je chodník kamenistý, preto je lepšie vziať si aj inú obuv ako sandále, a to najmä pre deti. 

Po príchode na miesto sa pred vami začnú objavovať múry, medzi prvými aj múry väznice. Tento majestátny hrad vznikol v 13. storočí a momentálne je na ňom badať známky zničenia časom. Dnes sú z neho už len zrúcaniny, ktoré sa snažia zachrániť aj dobrovoľníci, ktorých tam počas leta môžete stretnúť. Pomôcť pri záchrane môžete aj vy v podobe dobrovoľného príspevku.

Nájdete tam informačné tabule, z ktorých sa môžete dozvedieť niečo z histórie prác dobrovoľníkov, ale aj hradu. Počas tohto leta môžete pozdraviť aj zvieracích priateľov v ohrade. Je povolené ich aj kŕmiť, ale nie jedlom, tráva im bohato stačí.

Pre náročnejších je možné predĺžiť si trasu a okrem hradu Dobrá voda sa pozrieť aj na zrúcaniny Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, kde sa dobrovoľníci taktiež snažia konzervovať a zachraňovať múry posvätného miesta. Je to 8,3 km trasa, odbočiť treba pri zastávke Dechtice Planinka a pokračovať okolo rekreačného zariadenia Planinka lesnou cestou až ku Katarínke. Táto trasa je náročnejšia a od Planinky pokračuje cesta do kopcov, prevýšenie je okolo 160 m a trvá to približne 1:48 h. Väčšina z tejto trasy vedie po asfaltovej ceste. Odporúčame nezabudnúť na pitný režim a najmä si užívať prírodu a jej krásy.

Foto: Michal Pinček

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *