Home » Archives » Noc na ulici s Trnavskou arcidiecéznou charitou

Noc na ulici s Trnavskou arcidiecéznou charitou

V stredu 26. októbra 2022 v priestoroch pred budovou Trnavskej arcidiecéznej charity jej zamestnanci naživo predstavili situáciu ľudí nútených nocovať na ulici.

Autor: Mária Kohutiarová

V stredu 26. októbra 2022 v priestoroch pred budovou Trnavskej arcidiecéznej charity jej zamestnanci naživo predstavili situáciu ľudí nútených nocovať na ulici.

Aktivita, ktorej predchádzala rovnako ladená v bratislavskej pobočke charity, sa začala podvečer, keď už bola teplota vonku ozaj taká, ako hlásili na celú noc – 11 stupňov Celzia. Predstaviť si život ľudí, ktorí nemôžu byť v teple a ktorých nevyhnutnosťou je prespať na kartónoch pod dekou, bolo oveľa reálnejšie aj vďaka skutočnému „pelechu“, ktorý si mohol každý odvážny vyskúšať – a aj prespať v ňom celú noc. Za charitných pracovníkov sa na to podujal Patrik Bellay, zodpovedný za streetwork v Trnavskej arcidiecéznej charite. Hosťami podujatia boli aj študenti sociálnej práce Univerzity sv .Cyrila a Metoda, ktorí navarili pre účastníkov aj okoloidúcich kapustnicu, rovnako priniesli aj trvanlivé potraviny. Nízkoprahové centrum charity v Trnave je vo výstavbe, dočasne funguje náhradné centrum na Saleziánskej ulici, kde je možnosť prísť na raňajky, čo využíva približne päťdesiat ľudí z asi tristo evidovaných bezdomovcov v Trnave.

Dopoludnia je tu vždy príležitosť okrem získania stravy aj dostať oblečenie, urobiť si osobnú hygienu, posedieť si s čajom a knihou. Môžu sem prísť klienti od 19 rokov, prichádzajú tí, ktorým zlyhalo už všetko. Podľa slov pracovníkov charity sa títo ľudia zapájajú do aktivít, aj keď ich netlačia, aby hneď rozprávali, keďže majú za sebou ťažké veci: rozvod, smrť partnera, závislosť či exekúciu, ktoré stáli aj za stratou domova. Na ulici sa musia rýchlo prispôsobiť a prijať jej zákony, pričom závislosti nie sú vždy dôsledkom tejto situácie, často im aj predchádzajú. Pri príchode do centra musia prijať pravidlá, spolupracovať, rešpektovať autoritu a plniť príkazy, zaradiť sa do práce, čo na ulici nie je. Charita stále hľadá spolupracovníkov – dobrovoľníkov pre túto prácu, ako aj trvanlivé potraviny: najlepšie konzervované jedlo, paštéty, zaváraniny, ktoré sa dajú zjesť hneď po otvorení. Prosí tiež o obliečky na postele a športové zimné oblečenie pre ženy aj mužov. Upozorňuje aj na možnosť kontaktovať priamo charitu, ak ktokoľvek uvidí človeka bez domova, ktorý potrebuje pomoc.

Foto: Autorka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *