Home » Archives » Čakanie

Čakanie

Milý čitateľ, čitateľka – teda hlavne rodičia! O niekoľko dní príde čas, ktorý je charakteristický čakaním. V tomto čase sme si vybudovali zvyk vytvárania adventných kalendárov. Najradšej ich dávame svojim deťom – a prečo nie? Kto by nemiloval ten výraz prekvapenia a nadšenia každé ráno? Teraz sa vás však chcem opýtať, či to, po čom túžite, je vidieť každý deň vaše deti bežať k malému prekvapeniu a tešiť sa z ich reakcie? Sledujete to v tichosti, ďalší deň opäť a potom znovu stále dokola. Budú tie prekvapenia ešte vzácne? Budú deti nadšené aj na desiaty deň? Aj vy? Nevytvorí sa z toho všednosť a možno aj otravnosť? Čakanie ďalšieho daru a potom zas ďalšieho spôsobuje miernu otupenosť na vnímanie krásy a podstaty darovanej veci. Možno sa z toho vytratí láska, vzácnosť a možno aj moment prekvapenia. A namiesto toho príde pocit túžby po matérii.

Autor: Terézia Koricinová

Milý čitateľ, čitateľka – teda hlavne rodičia! O niekoľko dní príde čas, ktorý je charakteristický čakaním. V tomto čase sme si vybudovali zvyk vytvárania adventných kalendárov. Najradšej ich dávame svojim deťom – a prečo nie? Kto by nemiloval ten výraz prekvapenia a nadšenia každé ráno? Teraz sa vás však chcem opýtať, či to, po čom túžite, je vidieť každý deň vaše deti bežať k malému prekvapeniu a tešiť sa z ich reakcie? Sledujete to v tichosti, ďalší deň opäť a potom znovu stále dokola. Budú tie prekvapenia ešte vzácne? Budú deti nadšené aj na desiaty deň? Aj vy? Nevytvorí sa z toho všednosť a možno aj otravnosť? Čakanie ďalšieho daru a potom zas ďalšieho spôsobuje miernu otupenosť na vnímanie krásy a podstaty darovanej veci. Možno sa z toho vytratí láska, vzácnosť a možno aj moment prekvapenia. A namiesto toho príde pocit túžby po matérii.

Preto vás chcem tento rok ako rodičov pozvať do vytvorenia adventného kalendára, ktorý síce dáva dary, ale také, ktoré sa nedajú kúpiť ani nájsť. Musíte ich pre svoje deti prácne vytvoriť! A upozorňujem vás, že takýto adventný kalendár vám zároveň aj veľa berie. Berie si váš čas, komfort, pohodlie, berie si vašu sebeckosť, možno malý kúsok lenivosti. No na konci tohto obdobia v ňom vďaka vernosti vytvorí u vás doma miesto. Miesto, kde bude môcť prísť Kráľ kráľov. Bude tam vítaný a všetci v rodine ho budú poznať. Strávte, prosím, tento rok čakanie iným spôsobom! Poďte do tejto výzvy! Prinesie vám viac, ako by ste očakávali. 

Ponúkam vám dvadsaťštyri darov pre vašu rodinu. Prečítajte si ich a potom sa rozhodnite, či ste ochotní vstúpiť do takéhoto čakania. 

  1. Dar modlitby: Dnešný deň si spolu s rodinou sadnite k adventnému vencu. Zapáľte sviečku a ukážte svojej rodine, že ste nezabudli, kto vás stvoril. Dovoľte im spoznať Boha cez slová vašej modlitby. 
  2. Dar vysvetľovania: Pred večerným spaním si porozprávajte o tom, čo znamená čas Adventu. Spokojne spomeňte, ako ste ho trávil vy ako deti, čo bolo iné a čo podobné. Ak by ste si nevedeli rady s vysvetlením adventného času, pomôže vám tento link: https://katechizmus.sk/tajomstva-kristovho-zivota
  3. Dar pomáhania: Uvarte si spolu s rodinou spoločnú večeru. Spoločne večerajte a následne to spoločne upracte. A áno, spoločne znamená, že aj tie malé stvorenia, ktoré vedia so všetkým veľmi efektívne pomáhať, priložia ruku k dielu. 
  4. Dar vzájomnej úcty: Dávajte dnes pozor na svoj jazyk a myšlienky voči členom svojej rodiny. Naozaj sa zamerajte na úctivé správanie voči sebe. 
  5. Dar spoločného času: Choďte dnes spolu na večernú prechádzku. Hľadajte svetielka. Povedzte deťom, čo alebo kto je pre vás svetlo a čo to pre vás znamená.
  6. Dar rodiny: Dnes je ten deň, keď máte príležitosť navštíviť starých rodičov alebo iných členov rodiny. Ak to nie je vo vašich možnostiach, tak si, prosím, vyhraďte čas aspoň na telefonát. Zaujímajte sa o to, čím práve žijú.
  7. Dar spolupráce: Vytvorte si dnes s deťmi vianočnú výzdobu. Niečo, čo zvládnu podľa veku, ale robte to s nimi! Inšpiráciu nájdete napríklad tu: https://sk.pinterest.com/pin/271412315035745755/
  8. Dar vzdelania: Vyberte si jednu rozprávku alebo pokojne aj nejakú encyklopédiu a spolu s deťmi si počas dňa čítajte. Vysvetľujte, čomu nerozumejú. Nerobte to pred spaním! Predsa sa chcete sa cvičiť v trpezlivosti!
  9. Dar pozornosti: Skúste si v rodine dnes vybrať jednu aktivitu, na ktorej sa spoločne dohodnete a navzájom si pri tom budete venovať pozornosť. Odporúčam vybrať niečo, čo sa dá robiť manuálne, aby ste sa vedeli sústrediť na ostatných členov rodiny. Napríklad pečenie vianočných medovníčkov? 
  10. Dar zážitku: Pozývam vás do vytvárania spomienok, ktoré len tak nezmiznú. Choďte ako rodina spoločne na výlet. Možno len do okolia alebo na vianočné trhy, ale spravte z toho spoločný zážitok.
  11. Dar pomoci: V týchto dňoch to majú niektorí ľudia veľmi náročné. Chýbajú im základné podmienky pre slušný život alebo sa cítia opustení. Vykročte dnes zo zóny komfortu a choďte do ulíc, domova dôchodcov alebo do nocľahárne. Pomôžte spoločne aspoň jednému človeku v núdzi. A možno máte takého človeka bližšie, ako si myslíte. Skúste ho nájsť a spoločne mu pomôcť. Deti vedia tiež veľmi potešiť, nemajte strach im ukázať aj túto stranu čakania. 
  12. Dar vďaky: Dnes vás pozývam do preukázania vďaky možno aj za obyčajné veci, ktoré si už bežne neceníme a považujeme ich za samozrejmosť. Pri modlitbe dnes poďakujte za to, čo si vo svojom živote ceníte. Rodinu, deti, domov, prácu, službu. Ak budete ďakovať za členov rodiny, povedzte im to do očí. Napríklad: Moja drahá manželka, môj drahý manžel, ďakujem, že si prítomná/ý v mojom živote! 
  13. Dar nábožnosti: Nezabudnite, na koho čakáte v tomto čase. Doprajte svojej rodine o jednu svätú omšu viac ako zvyčajne. Vyberte sa na večernú omšu spoločne.
  14. Dar usporiadania: Rozhliadnite sa, čo doma máte a vedeli by ste niekomu darovať, lebo vy to už nepotrebujete alebo nepoužívate. To platí aj na detské veci, samozrejme. Kamarátka v škôlke sa poteší prsteňu, ktorý vaša dcéra už nechce. Skúste takéto veci nájsť a darovať ich. Ak nenájdete nikoho, kto by to potreboval, využite reuse centrá. 
  15. Dar jednoduchosti: Mária s Jozefom sa zriekli svojho pohodlia, keď mal prísť Kráľ. Ak vidíte vo svojej rodine niečo, čo vás rozptyľuje a odvádza pozornosť od prítomnosti, dnes sa toho zrieknite. Možno telefón, sociálne siete, tablet?  
  16. Dar priateľstva: Kedy ste naposledy večerali so svojimi priateľmi? Pozvite ich dnes do svojho domu na večeru! Spokojne ju môžete aj objednať.
  17. Dar jedinečnosti: Každý z nás túži byť niečím špeciálny. Pozývam vás do vytvorenia špeciálnej tradície, ktorú budete mať vy ako rodina v tomto čase alebo v čase samotných Vianoc. Porozmýšľajte, čo by to mohlo byť. Mohli by ste chodiť s rodinou koledovať alebo v sviatočný deň pripraviť raňajky pre priateľov? 
  18. Dar práce: Práca prináša predsa aj radosť. Nemusí to byť trápenie. Pozývam vás do spoločného upratovanie vášho príbytku, aby dostal sviatočný nádych aj dom.  
  19. Dar pokoja: Pokoj môžeme hľadať na rôznych miestach. No poviem vám, že pre mňa pravý pokoj prichádza práve od toho, koho čakáme. Spievajte dnes na jeho slávu spoločne. Naučte sa spolu nejakú vianočnú pieseň, ktorá prináša pokoj a hovorí o pokoji. 
  20. Dar pokánia: Veľa ste už spoločne zvládli v tomto čase očakávania. Netreba však zabudnúť na prípravu čistoty srdca. Naplánujte si alebo rovno choďte na svätú spoveď. Malým deťom porozprávajte, čo to je a prečo je pre vás dôležité na ňu ísť. 
  21. Dar slobody: Ak ste zvládli získať predchádzajúci dar, zažívate slobodu srdca. Priblížte si navzájom to, kto pre nás tú slobodu získal a akým spôsobom. Spýtajte sa detí, ako to vnímajú, a počúvajte aj svojich partnerov, keď o tom budú rozprávať. 
  22. Dar domova: Ježiš sa narodil v maštaľke, preto si pripravte betlehem. Ak ho náhodou nemáte, skúste si ho vyrobiť. Pomenujte si jednotlivé postavy a buďte vďační za domov, ktorý máte. 
  23. Dar služby: Slúžte si navzájom bez odvrávania a povzdychov. Umŕtvite v sebe lenivosť. Jasné, to znamená, že aj keď sa vám nechce, tak tú detskú izbu upracete spolu s deťmi. Ony vám radi pomôžu pri utieraní riadu alebo pri vykladaní umývačky. Slúžte si dnes!
  24. Dar zázraku: Posledná malá kvapka pred veľkým zázrakom. Sústreďte sa dnes v rodine viac na zázrak, ktorý čakáte, ako na to, či je všetko perfektné. Lebo iba On je dokonalý. Pred spoločnou večerou nezabudnite na modlitbu. 

Verím, že ste sa dopracovali do úspešného konca a nenecháte sa pohltiť v čase čakania nepotrebnými vecami. Veľmi vám to želám. Aby prišiel Kristus ako dar. 

Foto: shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *