Home » Archives » Worshipster je pre mňa miestom, kde môžem vylievať dary

Worshipster je pre mňa miestom, kde môžem vylievať dary

Projekt Worshipster mnohí poznáte z Instagramu alebo aj osobne od tých, ktorí ho tvoria. Pred pár rokmi som sa tak aj ja „náhodou“ stretla s jednou zo zakladateliek. Som vďačná, že bola ochotná o tomto projekte porozprávať aj vám.

Autor: Beáta Špaková

Projekt Worshipster mnohí poznáte z Instagramu alebo aj osobne od tých, ktorí ho tvoria. Pred pár rokmi som sa tak aj ja „náhodou“ stretla s jednou zo zakladateliek. Som vďačná, že bola ochotná o tomto projekte porozprávať aj vám.

Jedinečná atmosféra 

„Keď je vo večerných hodinách počuť laser alebo brúsku v jednej bratislavskej dielni, je veľká pravdepodobnosť, že za nimi nájdete buď Niku, alebo Janka. Takmer každý deň spolu s mojím manželom zavítame do dielne, kde vzniká množstvo našich produktov.

Vôňa dreva a zvuk trhajúcej fólie z plexiskla je už súčasťou našich životov. Potom rýchlo domov zabaliť objednávky, nahádzať ich do IKEA tašky a odviezť na depo. Možno to znie ako rutina, no práve vďaka tejto rutine (ktorá vďaka rôznym okolnostiam nikdy nie je ozajstnou rutinou) rastie medzi nami vzájomná opora a pomoc.

Aj to je jedno z ovocí, ktoré prináša podnikanie do môjho manželského života. Človek by si ani neuvedomil, že Boh si dokáže použiť svoj projekt na tak mnoho vecí. Ani ja si to často neuvedomujem. Musím sa zastaviť, vnímať a byť vďačná. A práve vtedy nachádzam ešte väčšiu hĺbku v tom, čo robíme.“

História projektu

„Pre tých, ktorí sa s projektom Worshipster ešte nestretli, tak jeho podstatou, ako napovedá samotný názov, je chváliť Boha, a to takým spôsobom, ktorý zaujme a nadchne predovšetkým mladých, či už po obsahovej, alebo aj vizuálnej stránke.

Projekt Worshipster vznikol v roku 2016, keď sme sa spoločne s mojou kamarátkou Radkou rozhodli založiť stránku, ktorá bude ľudí povzbudzovať a prinášať evanjelium skrze rôzne grafiky, zamyslenia a citáty z Biblie či od svätých. V priebehu ďalšieho roku som založila aj Worshipster shop, no dlhšiu dobu fungoval bez eshopu a v podstate išlo iba o ručne vyrobené kúsky, ktoré niesli posolstvo viery. Dnes už máme vlastný web, eshop plný kresťanského merchu a rozbehnuté sociálne siete, na ktorých nájdete denne dávku Božieho slova,“ spomína s úsmevom Nika. 

Kde vznikol nápad vytvoriť tento projekt?

„Všetko sa začalo nástupom na moju strednú školu a následným obrátením, ktoré som vďaka cirkevnému gymnáziu v Humennom zažila. Pred touto skúsenosťou som totiž nebola veriaca, nechodila som ani len do kostola, takže fakt, že Boh sa dá spoznať tak reálne, aký je sám reálny, som naozaj netušila. Taktiež som nikdy nechodila na výtvarnú výchovu, prípadne niečo obdobné, no ku kreativite, grafike a umeniu som mala svojím spôsobom vždy blízko.

Keď sa o tom dozvedel môj spolužiak, ponúkol mi, či by som nechcela tvoriť grafiky pre ich stránku, ktorá bola tiež v kresťanskom duchu. Súhlasila som a ako čerstvo obrátená som to vnímala ako veľkú poctu pracovať pre Pána Boha. Časom však táto stránka, ako aj mnohé iné, ktoré v tom čase existovali, stratila viacerých členov, ktorí by boli ochotní pre ňu tvoriť a rozvíjať ju, a tak mi napadlo, že by možno bolo fajn začať využívať svoje talenty viac a najmä v projekte, ktorý by bol stály a nezanikol by po pár mesiacoch.

Túžba rozvíjať svoje talenty na Božiu slávu ma viedla k vytvoreniu projektu, kde už čochvíľa siedmy rok prinášame posolstvo viery a povzbudzujeme ľudí v tom, čo vo svojom živote prežívajú. Som veľmi vďačná, že ma v tom podporila aj moja priateľka Radka, ktorá neváhala a šla do toho spolu so mnou. Spoločne sme tak začali tvoriť a trvá to tak aj dodnes, hoci sa, samozrejme, časom naše služby trochu menili a rozvíjali.“

Aké boli začiatky?

„Celkový proces toho, ako sa eshop vyvíjal, je pre mňa celkom úsmevný. Myslím si však, že hovorí o tom, že ak ťa Boh do niečoho naozaj volá, dá sa to zvládnuť v akýchkoľvek podmienkach, pretože on sa postará, aby si mal dostatok. Niekedy sa ma ľudia pýtajú, či máme aj kamenný obchod, prípadne, či mám nejaký sklad. Vždy sa nad tým pousmejem a začnem vtipkovať o tom, ako vyzerá moje Worshipster kráľovstvo.

Keď som začínala, môj sklad bola jedna polica v mojej skrini, ktorú som si uvoľnila, a šijací stroj mojej mamky, ktorý som vždy vyťahovala zo spálne. Neskôr to boli asi dve police. Následne som odišla študovať do Trnavy, kde som bývala na internáte, kým ho Covid-19 nezavrel. Prvá cesta viedla do Ikey, kde som si kúpila stojan na oblečenie, a tak sa môj sklad rozšíril o jednu hornú policu v izbe na internáte a jeden metrový stojan na oblečenie. Objednávky som balila na posteli a odnášala ich na poštu cestou do školy.

Hoci stále študujem, dnes už bývam v Bratislave spolu so svojím manželom. Sklad momentálne tvorí tretina našej rolldor skrine a polovica krytého balkónu. Výhoda je, že môžem mať podstatne viac tovaru ako kedysi a objednávky už môžem baliť na manželskej posteli. Hoci sa na tom smejem, prežívam veľkú vďačnosť. Pretože aj keď už nie som novoobrátenec, ako som spomínala vyššie, pracovať pre Pána Boha je pre mňa obrovské privilégium a česť. A to aj zo spálne nášho bytu.

Čo sa týka grafík, aj tie si prešli riadnou zmenou. Keď si niekedy graficky porovnám vizuály z našich začiatkov, keď som sa ešte len učila pracovať s Photoshopom a Radka objavovala rôzne webové grafické editory, musím povedať, že sa náš cit pre grafiku posúva smerom k lepšiemu a profesionálnejšiemu. Verím, že sme sa za tie roky vycibrili aj v načúvaní Božieho hlasu a že stále viac a viac prinášame ľuďom aktuálne slová od Pána.“

Čo ťa na tejto práci najviac baví a čomu sa venuješ?

„Čo sa týka mňa, na začiatku som iba tvorila grafiky, podobne ako aj Radka. Okrem toho som zvykla odpisovať ľudom na správy a pomáhať im, ak o to žiadali. Neskôr som však založila obchodík, kde som sem-tam niečo predala a za peniažky si mohla ísť sadnúť s kamarátkami do mesta na pizzu. Dnes je to úplne iné. Radka tvorí väčšinu grafík, pridáva denné zamyslenia, veľmi láskavo a trpezlivo odpisuje ľuďom, ktorí sa na nás často obracajú s nejakým problémom.

Momentálne sa venujem primárne eshopu a tvorbe produktov, keďže je to popri štúdiu na vysokej škole moja práca na plný úväzok. Občas napíšem blog alebo vytvorím grafiku, no nie je to ani zďaleka v takej intenzite ako kedysi, čo ma zároveň aj mrzí, pretože tvorba grafík je miesto, kde som začínala, a vždy mi pripomenie moje začiatky viery a služby.

Na druhej strane som rada, že Radka na to nie je úplne sama, pretože sme časom do nášho tímu pribrali aj dvoch našich priateľov, ktorí nám s grafikami pomáhajú. Za náš web a za to, že technicky funguje, vďačím svojmu drahému manželovi, ktorý je okrem IT záležitostí mojou veľkou pomocou aj vo vybavovaní objednávok a výrobe produktov.

Ako som povedala, časom sa menili naše náplne práce, a teda bol to určitý proces, za ktorý som vďačná. Na začiatku sme možno nevedeli, do čoho úplne ideme, hnala nás iba túžba hovoriť celému svetu o Bohu. Postupne sme však v tejto službe rástli a Boh nám ukazoval, v čom sme naozaj dobré. Myslím si, že aj pre mňa, aj pre Radku to bolo nejaké osobitné formovanie a hľadanie toho, kde nás Boh chce mať.“

Aká je vízia projektu a tvoje sny? 

„Pri otázke na našu víziu mi v hlave veľmi rezonuje citát z Biblie: Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium všetkému stvoreniu (Mk 16, 15). A to vnímam ako pozvanie do toho, kam by mal náš projekt smerovať. Hlásať evanjelium celému svetu. Hľadať spôsoby, ako byť ľuďom stále bližšie a bližšie. Byť rybármi podobne ako apoštoli, ktorí dostali za úlohu loviť duše pre nebo. Tam chceme smerovať. Za naše hranice a možno aj za hranice našej krajiny. Verím, že to je to, po čom Boh túži. Aby sme rozniesli posolstvo evanjelia, ako najďalej dokážeme.

Čo sa týka mojich osobných snov, bola by som veľmi šťastná, ak by sa mi raz podarilo mať vlastný ateliér, kde budem môcť tvoriť a pracovať pre Worshipster. Miesto, kde bude mať miesto každý produkt z nášho obchodíku. Okrem toho by som veľmi túžila vydať knihu modlitieb, ktorú mám už veľmi dlho rozpísanú, no nejako sa ju neviem odvážiť dokončiť.

Je vlastne viacero vecí, ktoré by som raz veľmi rada napísala a vydala. Vnímam v tom však veľkú zodpovednosť, a preto nechcem tlačiť na pílu, skôr sa v tom nechať viesť Bohom. Mám už skúsenosť, že ak odo mňa niečo Boh naozaj chce, nedá mi s tým pokoj a bude klopať na dvere, až kým sa neodvážim otvoriť.“

Kedy si si povedala, že toto je správna cesta alebo také utvrdenie v tom, čo robíte?

„Utvrdenie v tom, čo robíme, prichádza vždy, keď nám príde spätná väzba od ľudí. Najčastejšie povedia: Presne toto som teraz potreboval počuť, ďakujem! To je na nezaplatenie. Pre mňa je zase veľmi dôležité utvrdenie, keď vidím, že sa moje produkty ľuďom páčia, kupujú si ich a vracajú sa na náš eshop znova. Vtedy vieme, že Boh dáva život do toho, čo robíme, a že sme tam, kde máme byť.

Krásnym a celkom čerstvým svedectvom a zároveň aj utvrdením v povolaní je aj moja skúsenosť niekoľko mesiacov dozadu. Dlhšie som sa pohrávala s myšlienkou, že by som odišla z práce, v ktorej som pracovala ako grafička, a začala sa venovať Worshipster shopu na plný úväzok. Mala som v tom však mnoho pochybností, pretože podnikanie je nestále a mňa čakala o dva mesiace svadba a s ňou aj určitá miera zodpovednosti za budúcu rodinu.

Preto som sa Boha na to veľa pýtala, až som si dala osobný deadline, dokedy sa chcem rozhodnúť, čo ďalej. Deadlinom bola púť do Talianska pri príležitosti poďakovania sa Svätému Otcovi za návštevu na Slovensku. V tom čase mi zrazu viacero ľudí nezávisle od seba hovorilo o službe a o tom, aké je to dôležité, prípadne o tom, že mali sny, ktoré sa týkali mojej služby.

V duchu služby a využívania talentov sa v určitom slova zmysle niesli aj kázne na púti Slovákov. V lietadle smerom na Slovensko som v tom už mala celkom jasno. Niekedy si prajeme, aby nás navštívil anjel – tak ako Máriu či Jozefa – a povedal nám, čo máme robiť. Avšak Boh nás často vedie nenápadne. Nenúti nás, skôr nám pripomenie to, aký je, kým je, a že my, jeho deti, sa na neho môžeme spoľahnúť. Tak som sa spoľahla a urobila rozhodnutie pracovať pre Božie kráľovstvo na plný úväzok aj ja. Pretože verím, že to je miesto, kde ma Boh chce mať.“

Je možnosť pridať sa k vášmu tímu?

„Dávame si veľmi záležať na tom, kto tvorí náš tím. Je pre nás dôležité, aby sme daného človeka poznali, poznali jeho duchovné pozadie a jednoducho vedeli, že sa na neho môžeme spoľahnúť. To je vždy viac ako akýkoľvek talent.

Zároveň k nám do tímu berieme ľudí, iba ak vnímame, že potrebujeme s niečím pomôcť – napríklad keď nestíhame tvoriť grafiky a uznáme, že by sa zišiel ďalší pár šikovných rúk a ochotného srdca.

Vždy to riešime spoločne s Radkou, pretože je pre mňa, ale aj pre ňu dôležité, aby sme s tým boli v pohode a naozaj boli utvrdené v tom, že to tak má byť. Snažíme sa v tom byť zodpovedné a nebrať do tímu hocikoho, pretože to v duchovnom svete môže často priniesť skôr škodu ako požehnanie.“

Kde vás môžeme nájsť a podporiť?

„Náš projekt nájdete na stránke worshipster.sk, kde si môžete pozrieť náš blog a prečítať mnoho článkov na rôzne témy, ako sú vzťahy, identita, uzdravenie… Samozrejme, súčasťou webu je aj eshop, kde nájdete kresťanské oblečenie, ponožky a doplnky do interiérov, ako napríklad kresťanské obrazy a lampy.

Máme aj množstvo drobností od nálepiek cez diáre až po kresťanské šperky. Mnoho z týchto produktov si vyrábame samy v dielni na fabrikačných strojoch. Denné povzbudenia a grafiky nájdete na našich sociálnych sieťach @worshipster a naše produkty na @worshipster.shop.“

Čo pre vás Worshipster znamená?

Nika: „Ak by som mala povedať, čo si na projekte Worshipster najviac vážim, tak by to vystihovalo asi slovo vzťahy. Vďaka tomuto projektu som spoznala niekoľko ľudí, ktorí sú pre mňa veľmi dôležití a pri ktorých viem, že sa na nich môžem kedykoľvek obrátiť.

Týmto pozdravujem hlavne Aďku, ktorej som mala doniesť objednávku, no pomýlila som sa asi tak o dvanásť hodín. Preto ma musela doma skoro ráno budiť a z toho zrazu vzniklo pekné priateľstvo, pričom Aďka je jedna z tých, ktorí nám dnes pomáhajú s grafikami. Taktiež aj Mateja, ktorý sa nám ozval s tým, že by nám rád vytvoril aplikáciu, no dodnes sme žiadnu neurobili, ale aj z tejto skúsenosti vzniklo pekné priateľstvo.

Iní ľudia ma zase mnohému naučili a vďaka nim som mohla byť súčasťou vecí, ktoré ma veľmi posunuli v mojom vnímaní a poznaní Boha. Okrem toho fotenie našich produktov si už Boh dokonca použil aj na stretnutia, ktoré následne viedli k vzťahu, a dokonca aj k manželstvu. Hádajte, kedy sme si s mojím manželom padli do oka?

Áno, pri fotení našich najpredávanejších mikín Lovestoriek. (úsmev)  Minule mi do správy pristala fotka čerstvých snúbencov, ktorí mali na sebe tiež tieto mikiny. Sú to veľmi milé momenty, ktoré sa snažím starostlivo ukladať vo svojom srdci.“

Janko: „O projekte Worshipster som sa prvýkrát dozvedel paradoxne nie z Facebooku alebo Instagramu, ale osobne od Niky. Veľmi sa mi páčilo, že prinášajú Boha prostredníctvom sociálnych sietí k ľuďom. Keďže sa naše cesty spojili a začali sme spolu chodiť, začal som postupne aj ja pomáhať tým, čím som vedel a mohol.

Mojou hlavnou úlohou je spravovanie a úprava nášho webu. Okrem toho pomáham Nike vyrábať produkty, baliť objednávky, posielať ich a podobné veci s tým spojené. Takisto som prvým človekom, ktorý sa dozvedá o nových nápadoch do shopu (keďže sme už manželia), a teda aj prvým sitom, cez ktoré musia prejsť. (úsmev)

Projekt Worshipster vnímam ako skvelú príležitosť, cez ktorú môžeme slúžiť a prinášať Svetlo do tohto sveta. Zároveň pri tom vnímam aj zodpovednosť, aby sme naozaj boli vnímaví na Boží hlas a niesli posolstvo, ktoré chce Boh povedať. Na záver ešte chcem poďakovať všetkým, ktorí sú súčasťou, a takisto všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli a pomáhajú.“

Radka: „Služba pre Worshipster je pre mňa miestom, kde môžem vylievať dary a túžby od Otca. Povzbudzovanie, pozdvihovanie a vedenie ľudí do pravdy cez jeho slová je pre mňa veľká milosť, keďže tento typ služby je veľmi blízky môjmu srdcu. Je nádherné vidieť to, že Otec s vami niečo zdieľa, cez vás a skrze vás.

Mám z toho bázeň pred ním a veľkú radosť, že to môžem robiť pre jeho kráľovstvo. Vidieť ľudí, že sa ich dotýka slovo, ktoré mi Otec pre nich dal, ma vedie ešte do hlbšieho uvedomovania si, aký mi je Otec blízky a že to myslí naozaj vážne – používať si nás na jeho slávu. Je to nádherným povzbudením, keď vidím, že to, čo vnímam od neho, nesie ovocie v životoch iných.

Vždy sa modlím, aby mi Otec vkladal do srdca slová, ktoré im chce dať on sám. On musí rásť a mňa musí ubúdať, preto túžim, aby to, čo dávam zakaždým von, či už cez grafiky, popisy, storky, príspevky, bolo nie zo mňa, ale z jeho Ducha – to je pre mňa základ.

Mojou túžbou je niesť jeho lásku, múdrosť, pokoj, pravdu, uzdravenie, odpustenie, oslobodenie, ale aj konfrontáciu a usvedčovanie v láske – do premeny srdca. Túžim osviežovať srdcia jeho slovom a zjavovať Otcovo srdce. Aby skrze jeho myšlienky cítili jeho prítomnosť. Motivovať ľudí, aby v odvahe kráčali ďalej napriek prekážkam a ťažkým situáciám v živote. Aby videli a cítili, že čokoľvek prežívajú, Otec ich vidí, stará sa o nich a nenechá ich tak.

Okrem toho mi je veľmi blízka služba poradenstva, keď som mohla s mnohými riešiť osobné problémy, byť im podporou, predkladať Otcovi ich situáciu, a dokonca sa mi niektorí z týchto ľudí stali blízkymi v mojom živote. Slová majú moc a ja chcem niesť tie Božie.“

Profil: Nikola Kurimská

Pochádza z Humenného, študuje marketing v Trnave a momentálne býva v Bratislave. 

V roku 2016 založila evanjelizačný projekt Worshipster, kde prostredníctvom grafík a kresťanských citátov šíria spolu s priateľmi Ježišove slová. Jej kreativita a túžba tvoriť pre Boha ju viedla k vytvoreniu Worshipster shopu, kde dnes už do veľkej miery aj spolu s manželom tvoria produkty, ktoré nesú posolstvo viery.

Profil: Radka Gombitová

Pochádza z okresu Humenné a po tom, čo vyštudovala pôrodnú asistenciu v Prešove, ostala verná svojmu pracovnému povolaniu a momentálne pracuje v ružinovskej pôrodnici. V roku 2016 stála pri založení projektu Worshipster pri svojej kamarátke Nike, kde dodnes tvorí grafiky a povzbudivé slová pre veriacich.

Foto: archív Worshipsteru, archív respondentov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *