Home » Archives » Až keď si zašpiníš ruky, nájdeš poklad zakopaný v zemi

Až keď si zašpiníš ruky, nájdeš poklad zakopaný v zemi

„Nebeské kráľovstvo sa podobá pokladu ukrytému v poli“ (Mt 13, 44). Poklad je teda zakopaný v zemi a pri jeho vykopaní, aby sme sa k nemu dostali, si musíme zašpiniť ruky.

Autor: Jana Kovács

„Nebeské kráľovstvo sa podobá pokladu ukrytému v poli“ (Mt 13, 44). Poklad je teda zakopaný v zemi a pri jeho vykopaní, aby sme sa k nemu dostali, si musíme zašpiniť ruky.

Poklad je obrazom toho najvnútornejšieho, čo človek v sebe má a čo zákonite musí spoznať a vlastnoručne vykopať a ohmatať. Ak sa tak nestane, hovoríme o nenaplnenom živote, o chýbajúcom zmysle a kladieme si otázku: „Prečo vôbec existujem? Má môj život vôbec zmysel?“ Potom sa stále za niečím naháňame a nikdy nie sme spokojní, pretože poklad hľadáme mimo nás a hlavne mimo vzťahu k Bohu, k sebe samému a k iným. Ak ho však nájdeme, všetko ostatné môžeme spokojne predať. Tak je to aspoň v podobenstve, ktoré hovorí Ježiš. Ťažko si to predstaviť v dnešnej dobe neistôt a turbulencií, kde si skôr robíme zásoby a rozmýšľame, ako bude. Veci a ľudí chceme vlastniť. Nečudo, veď každé dieťa sa rodí s pästičkami zavretými, a tak to trvá život, kým päsť povolí a ruka sa otvorí na dávanie a darovanie. Spravidla to býva však tak, že to, čo chceme vlastniť, od nás samo utečie. 

V každom prípade potrebuje život odvahu a pokoru. Odvahu kopať a pokoru uznať, že sme hlinou v Pánových rukách (Jer 18, 4). Až potom môžeme žiť v slobode a nemusíme sa hrať na niekoho iného a dokazovať sebe a svetu vlastné kvality. Je to sloboda, ktorú nám ponúka Ježiš. „Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce“ (Mt 6, 21). Kde je naša hlina – v pokore, teda v poznaní seba samého a zeme, z ktorej pochádzame –, tam žijeme slobodne len vďaka Božiemu milosrdenstvu: v sebapoznaní, vo vedomí svojich slabších stránok aj kvalít, poslania a jedinečnosti. Každý deň sa stále nanovo rozhodujeme pre Krista a staviame dom na skale. 

Otázka: Tak ako som na tom dnes? Mám zašpinené ruky? A chcem ísť na hlbinu?

Na hlbinu sa dá zatiahnuť v každom čase formou duchovného sprevádzania, duchovných cvičení a rôznych seminárov. Niekedy je ľahšie a celkovo láskavejšie pozrieť sa hlbšie s niekým iným, kto pomáha objavovať Božie stopy v živote. „Lebo keby nám srdce niečo vyčítalo, Boh je väčší ako naše srdce a vie všetko“ (1 Jn 3, 20).

Ponúkame linky na kliknutie: 

https://jezuiti.sk/duchovne-cvicenia/ponuka-exercicnych-domov/

https://misionari.sk/courses

https://www.krestanskykouc.sk/potrebujem-kouca/

enoia.sk

Foto:  pexels.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *