Home » Archives » Projekt konkrétnej pomoci ženám a rodinám v núdzi Zachráňme životy oslavuje 15 rokov

Projekt konkrétnej pomoci ženám a rodinám v núdzi Zachráňme životy oslavuje 15 rokov

Zachráňme životy oslavujú 6. decembra 2022 narodeniny. Už 15 rokov sa venujú a pomáhajú neplánovane tehotným ženám, matkám s deťmi a rodinám v ťažkých životných situáciách, ktorým cez systém pravidelnej mesačnej finančnej pomoci podávajú pomocnú ruku. Projekt zriadilo a koordinuje občianske združenie Fórum života.

Projekt sa snaží cez konkrétnu pomoc šíriť pro-life posolstvo ochrany života od počatia po prirodzenú smrť. Cieľom je zachrániť nenarodené dieťa a pomôcť matke, ktorá často pre finančnú núdzu nevidí iné riešenie než potrat, hoci naň v skutočnosti nechce ísť. Chránime tak ženy aj pred postabortívnym syndrómom, ktorým často trpia do konca svojho života.

“Ženy, ktoré sa na mňa obrátili, často potrebovali len vypočuť, povzbudiť, rozmotať to ich klbko života a postupne nájsť svetlý bod budúcnosti. Nechceli ísť na potrat. Keď pocítil podporu, povzbudenie a uistenie, že na to nebudú samé, našli v sebe silu a rozhodli sa nechať si dieťatko pri sebe. Odhovárať od potratu ženy, ktoré často naozaj nevidia iné riešenie a sú zúfalé, ak im nedokážeme konkrétne pomôcť, je podľa mňa falošné a pokrytecké,” opisuje hlavná koordinátorka projektu Mária Demeterová.

Keď klientky pocítia, že na svoju situáciu nie sú samé, dieťa si chcú nechať. Dokazuje to aj fakt, že počas pätnástich rokov sa vďaka projektu narodilo 216 detí a bolo finančne podporovaných 231 príjemkýň pomoci, ktorým bolo poskytované aj sociálne, psychologické či právne poradenstvo.

„Za 15 rokov projektu zachráňme životy sa ukázalo, že ponúknuť ženám-matkám pomoc v ich ťažkej situácii a probléme, keď ide o život, je správnou cestou. Táto forma pomoci však nie je len o financiách alebo sprevádzaní, ale hlavne o dávaní nádeje, ktorá je v tejto dobe taká potrebná. Zachrániť život a dať mu zmysel je najväčším darom,“ uvádza predsedníčka občianskeho združenia Fórum života Marcela Dobešová, ktoré je zriaďovateľom projektu Zachráňme životy.

Systém pomoci, ktorý Zachráňme životy vytvorilo, funguje na princípe „adopcie“ tehotnej ženy a jej počatého dieťaťa, kedy darca pravidelne alebo jednorazovo prispieva na konkrétnu príjemkyňu pomoci. Jeho dar sa následne ženám podľa transparentných podmienok mesačne vypláca v podobe poskytnutých služieb, bývania, potravín, energií, drogérie či vecí pre dieťa. 

„Mnohé z príjemkýň pomoci nezažili teplo domova. Sú odchovankyne detských domovov, často obete rozličných foriem násilia, na dne svojich síl. Vždy ale dodávam, že rozhodnutie, ako so životom, a teda i dieťatkom naložia, je na nich. My im len môžeme účinne pomáhať, ale nemôžeme za ne rozhodovať. Osobne ma však teší, že 99 percent z nich zostáva so svojimi deťmi,“ dodáva Mária Demeterová.

Zdroj: Fórum života/Andrea Žiaková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *