Home » Archives » Mária Podhradská: Náš náročný čas nám dal istotu, že Boh je s nami

Mária Podhradská: Náš náročný čas nám dal istotu, že Boh je s nami

S jej pesničkami vyrástli a vyrastajú deti po celom Slovensku, rovnako sa dotýka skladbami pre pohladenie duše aj dospelých. Hoci sú s manželom obaja z umeleckej oblasti, ich vzťah a rodina patria k tým stabilným. Netaja sa tým, že ich život stojí na Bohu – hoci pred rokom dostala Mária Podhradská (47) a jej manžel vďaka rakovine príležitosť overiť svoje vzťahy doma aj okolo.

Autor: Mária Kohutiarová

S jej pesničkami vyrástli a vyrastajú deti po celom Slovensku, rovnako sa dotýka skladbami pre pohladenie duše aj dospelých. Hoci sú s manželom obaja z umeleckej oblasti, ich vzťah a rodina patria k tým stabilným. Netaja sa tým, že ich život stojí na Bohu – hoci pred rokom dostala Mária Podhradská (47) a jej manžel vďaka rakovine príležitosť overiť svoje vzťahy doma aj okolo.

Prežívame Advent a s prorokom Izaiášom hovoríme o temnotách a svetle. Vy ste si pred rokom prešli náročným úsekom života. Ako ste to vnímali?

Áno, boli, sú a budú chvíle, keď sa v živote necítime komfortne, keď je nám ťažšie, ale asi nikdy by sme nehovorili o tme, ktorá by padla na náš život. Presne pred rokom, začiatkom decembra 2021, keď manželovi diagnostikovali leukémiu, sme tieto ťažšie chvíle zažívali. Boli ťažšie hlavne preto, že sme nečakali, že niečo ako rakovina dokáže tak náhle vpadnúť do nášho života. Napriek tomu môžeme aj teraz spätne povedať, že vďaka Bohu, komunite ľudí, ktorí nás už roky sprevádzajú našimi životmi – mám na mysli našich kamarátov –, sme aj tieto na prvý pohľad ťažšie chvíle prežili s nádejou a vierou, že čokoľvek Boh v našich životoch dopustí, bude stáť pri nás a budeme svoje dni prežívať s nádejou.

Čoho ste sa vy dvaja – spolu aj každý sám – držali v tom čase?

Asi sa budeme opakovať, ale bola to naša lamačská komunita, kamaráti, priatelia, rodina. Darcovstvom krvi sa pridali mnohí známi i neznámi ľudia. Toto je naša Cirkev, do ktorej patríme. Vieme, že byť zdravým je veľká výhoda. Ale zdravie naozaj nie je to najdôležitejšie. Mať niekoho pri sebe, niekoho, kto je s vami v dobrom aj v zlom, v zdraví a aj v chorobe, mať a zažívať lásku v akejkoľvek podobe je to najdôležitejšie v našich životoch.

Môžeš mi vziať všetko, aj tak ti ostanem verný

Okrem toho, že ste známi v umeleckom svete, žijete si pevne s Bohom. Preverila táto skúška vzťah s ním a v akom stave je teraz?

Asi by som parafrázovala slová Romana Brandstaettera, Žida, ktorý zažil útrapy koncentračného tábora. Jeho myšlienky boli asi takéto: „Bože, môžeš na mňa dopustiť čokoľvek, môžeš mi zobrať všetko a každého. Ale aj tak ti budem verný.“

Riziko bolo príliš veľké, ba aj také, že Mirko môže dostať povolanie na „trvalé externé pracovisko“. Ako na to reaguje zrelá manželská láska?

Mirko je veľmi praktický a racionálny človek. Prvé dni po diagnostike zariadil všetko tak, aby sme ako rodina mohli ďalej fungovať v našom každodennom živote, lebo dovtedy boli isté veci, ktoré mal na starosti iba on. A žili sme naše životy ďalej – on v nemocnici a my doma. Boli sme vďační za každý nový deň, išli krok po kroku v nádeji na uzdravenie. Táto nádej nám dávala silu prenášať sa cez emocionálne ťažšie chvíle, ako boli napríklad minulé Vianoce, ktoré sme museli tráviť oddelene.

Takáto situácia je pre deti oveľa náročnejšia ako pre dospelých. Čo pomohlo udržať v tých vašich plamienok viery, že všetko bude dobré?

Deti to tiež niesli veľmi statočne. Áno, určite to pre nich bolo náročné, či už psychicky alebo aj fyzicky. Ale veľa sme sa o tom rozprávali, veľmi sme si pomáhali. Jednoducho, život išiel ďalej a naozaj by bola hlúposť sa opúšťať či ľutovať. Deti museli istým spôsobom rýchlejšie dospieť. Zažili niečo, čo ich posunulo niekam dopredu. Hoci určite by si túto životnú skúšku najradšej odopreli…

Máme najlepších priateľov

Náročný čas preveruje nielen rodinu, ale aj priateľstvá. Môžete vydať odpočet, akí sú tí vaši?

Naši priatelia sú tí najlepší!

Mária sa z tohto času „vyspievala“… a Mirko?

Mirko si veľa vecí nesie celoživotne vo svojom srdci. Je to jeho spôsob prežívania. Ale aj on má svoj intímny krúžok dôvery, pár priateľov, ktorým sa rád vyrozpráva. Dokonca v čase, keď počas svojej liečby podpisoval súhlas s takou liečbou, ktorá sa nemusela vydariť, lebo nič nebolo isté, napísal text piesne, ktorým opísal svoje najhlbšie pocity. Ja som na to zložila melódiu, a tak si tieto pomerne náročné časy pripomíname práve touto piesňou, ktorú nazval Odišiel som do neznáma.

Ťažké úseky môžu človeka zabiť, zlomiť alebo obdarovať. Čo urobil ten váš „rizikový“ s vami?

Dal nám istotu, že Boh je stále s nami a že láska prekoná všetky prekážky.

Čakáte znovu na príchod Svetla. Bude rozdiel u vás doma medzi Vianocami vlani a teraz?

Veľmi sa tešíme na tieto Vianoce! Náš syn totižmedzičasom odišiel študovať do zahraničia a my sme doma stále v nekompletnej zostave. A práve Vianoce budú časom, keď budeme všetci doma spolu.

Foto: Miroslav Čačík

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *