Home » Archives » Príď sa nasýtiť duchovnou tortou na horu Butkov

Príď sa nasýtiť duchovnou tortou na horu Butkov

Každý z nás sa snaží niekam dostať. Do práce, do školy, na návštevu, do kostola, do obchodu, k lekárovi, na vrchol kopca na túre… Hocikam a hocikedy. Mnohí z nás majú tiež túžbu dostať sa k Bohu. No niekedy sa to v zhone, chaose a pri návale povinností zdá byť náročné. Chceme tento rozbehnutý vlak nášho života zastaviť alebo možno ho aspoň pribrzdiť. Túžime sa stíšiť a dať Bohu viac. Ale ako to urobiť, keď práce je tak veľa?

Autor: Soňa Krajčovičová

Každý z nás sa snaží niekam dostať. Do práce, do školy, na návštevu, do kostola, do obchodu, k lekárovi, na vrchol kopca na túre… Hocikam a hocikedy. Mnohí z nás majú tiež túžbu dostať sa k Bohu. No niekedy sa to v zhone, chaose a pri návale povinností zdá byť náročné. Chceme tento rozbehnutý vlak nášho života zastaviť alebo možno ho aspoň pribrzdiť. Túžime sa stíšiť a dať Bohu viac. Ale ako to urobiť, keď práce je tak veľa?

časová náročnosť: výstup cca 15 – 20 minút

výhodné pre rodiny: áno

detské ihrisko: nie

stánok s občerstvením: áno (počas podujatí)

dostupnosť s kočíkom: áno

Podľa mňa to nie je až také zložité, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Najmladšie pútnické miesto na Slovensku – hora Butkov – ponúka príležitosť nájsť aspoň chvíľku oddychu pre unavenú a uponáhľanú myseľ. Ponúka všetko, po čom by mohol kresťan túžiť. Dokonca je spojené s prírodou, nádherným výhľadom a malou túrou. 

Hora Butkov sa nachádza na okraji Strážskych vrchov, neďaleko obce Ladce. Z Trnavy je to približne hodinu a štvrť autom. Po príchode do obce Ladce sú všade tabule navigujúce k pútnickému miestu. Keď prejdete cez les, uvidíte parkovisko pre autá, kde môžete pokojne zaparkovať. K hore Butkov sa ide pár minút prudšie do kopca, až prídete k detvianskemu krížu, prvému kresťanskému symbolu pri výstupe na horu Butkov. Ďalej, po pár minútach chôdze, uvidíte kamennú Bránu rodiny, v ktorej je kameň z jaskyne na hore Gargano, kde sa zjavil svätý Michal Archanjel, tiež socha svätého Antona a zvon, na ktorý môžete zazvoniť. Pred bránou sa nachádza aj súsošie svätej rodiny s lavičkami na oddych. Od Brány svätej rodiny začína cestu lemovať nádherná krížová cesta končiaca na vrchole hory Butkov. Pri každom zastavení sú lavičky na oddych. Na jej konci je na skale bronzová socha zmŕtvychvstalého Ježiša Krista. 

Krátka história

Hora Butkov vznikla pod morom ešte v druhohorách a má vzácne kamenné zloženie. Dnes je časť hory kameňolom, ktorý poskytuje kameň považskej cementárni na výrobu materiálu na  výstavbu veľkého množstva stavieb na Slovensku. V lete 2012 navštívil Cementáreň Ladce exorcista a františkánsky minorita páter Elias Vella. Po jej požehnaní vyslovil tieto slová: „Postavte na tejto hore kríž.“ A tak sa aj stalo. V roku 2013 stál na hore nádherný kovový kríž, ktorý má spolu so skalou, na ktorej stojí, dvanásť metrov. Vo vnútri kríža je umiestnený kúsok skaly, ktorý sa uvoľnil pri renovácii miesta, na ktorom bol podľa tradície osadení Svätý kríž Pána Ježiša, vtedy Golgota, v Jeruzaleme. Každým rokom pribúdajú na hore Butkov nové pamiatky a možnosti ešte hlbšieho spojenia sa s Bohom.

Na vrchole hory Butkov

Po pomodlení sa krížovej cesty a úspešného výstupu na vrch hory som asi naozaj stratila dych. Hneď ma uchvátila zvonica svätého Jána Pavla II., v ktorej je umiestnený aj pamätný kameň, ktorý požehnal Svätý Otec pri návšteve Slovenska v roku 1990 spolu s odkazom pre Slovensko: „Som nielen Kráľovnou neba, ale aj Matkou milosrdenstva a tvojou Matkou.“ Táto veta je vyrytá na obrovskom kameni, na ktorom je postavená dych berúca Matka milosrdenstva, najväčšia socha v strednej Európe. Lemuje ju skalné sanktuárium, v ktorom sú kaplnky s relikviami a životopismi svätých k ich verejnej úcte. Pamätníky svätých sa nachádzajú po celom pútnickom mieste a sú pre nás inšpiráciou a motiváciou. Na hore je aj Kaplnka Božieho milosrdenstva a kaplnka so sochou svätého Jozefa, pamätník svätého Jána Pavla II., drevené spovednice, chodník pokánia, po ktorom môžete ísť aj kolenačky. Slávnostné sväté omše sa konávajú na pódiu s otvoreným vstupom. Na tomto pútnickom mieste je všade možnosť sedieť, kľačať, modliť sa a načerpávať silu do ďalších dní.

Nádherný výhľad, ktorý nás uchváti je len akousi čerešničkou na duchovnej torte, z ktorej nedostaneme len jeden kúsok ako na oslave, ale dostaneme ju rovno celú s tou najlepšou príchuťou a pocitom radosti, ktorý nenahradí žiadna cukrárska torta tohto sveta.

Foto: Soňa Krajčovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *