Home » Archives » Navštívte pútnické miesta na Orave

Navštívte pútnické miesta na Orave

Farnosť Tulipán bude dňa 11. 6. 2022 konať jednodňový pútnický zájazd na miesta Klin, Bobrov a Oravská priehrada. Odchod z Trnavy je o 7.00 a predpokladaný príchod najneskôr o 21.00.

Autor: Bea Špaková

Farnosť Tulipán bude dňa 11. 6. 2022 konať jednodňový pútnický zájazd na miesta Klin, Bobrov a Oravská priehrada. Odchod z Trnavy je o 7.00 a predpokladaný príchod najneskôr o 21.00.

Počas púte spoznáte dve pútnické miesta a budete mať možnosť oddýchnuť si pri Oravskej priehrade a využiť tiež plavbu loďou. Pri soche Pána Ježiša v Kline sa bude konať svätá omša a bude možnosť sa porozhliadnuť. Nasledovať bude presun na Kalváriu Bobrov s pobožnosťou krížovej cesty.
„Rio de Klin“
Touto prezývkou je označované miesto s najvyššou sochou Krista na Slovensku v Kline, vytvorenej podľa predlohy sochy Pána Ježiša z Rio de Janeiro. Má výšku 9,5 metra a nachádza sa na Grape, odkiaľ je naozaj dych berúci výhľad na okolitú krajinu.
Sochu vytvoril miestny ľudový rezbár Peter Ganobjak z finančnej podpory Jozefa Sroku. Pracovať na tejto soche začali v roku 2007. Počas roka 2008 ju priamo na kopci vytesával Peter Ganobjak. Viac informácií nájdete TU.
Kalvária Bobrov
Histórie tejto kalvárie siaha až do roku 1834, keď bola postavená a vysvätená kaplnka ku cti Nanebovzatej Panny Márie. V kronikách sa píše o tom, že 21. apríla 1889 kaplnku zničila silná búrka.
Po tejto udalosti Bobrovčania obnovili mariánsku kaplnku do podoby, v akej ju môžeme vidieť dnes. Pristavili k nej 14 malých kaplniek so zastaveniami krížovej cesty, čím sa toto miesto stalo náboženským areálom, kde sa každoročne vykonávajú odpustové slávnosti „na zelnú“, čiže na slávnosť Nanebovzatia Panny Márie, ktorá pripadá na 15. augusta.
V súčasnosti sa na vrchu nachádza tiež vysoký kríž s korpusom Pána Ježiša a postavami Panny Márie a apoštola Jána a Márie Magdalény. Viac z histórie miesta sa dozviete tu.
Cena púte je 18 € + individuálny príplatok za plavbu loďou na Oravskej priehrade. Prosíme, aby sa záujemci prihlásii v sakristii kostola Najsvätejšieho Srdca Ježišovho najneskôr do nedele 5. júna 2022. Program a bližšie informácie nájdete na plagáte alebo stránke farnosti.

Foto: trnava-tulipan.fara.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *