Home » Archives » Bielonedeľná púť po dvoch rokoch naživo

Bielonedeľná púť po dvoch rokoch naživo

Autor: Jakub Kohutiar

V nedeľu 24.04.2022 sa uskutoční na Katarínke už tradičná Bielonedeľná púť, ktorej história siaha až do 17. a 18. storočia. Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou, tak budeme môcť opäť začať novú turistickú sezónu touto už zaužívanou a neopomenuteľnou akciou.

Púť sa začína o 10:15 spoločným stretnutím odvážnych pútnikov na železničnej stanici Buková (kam ide priamo vlakové spojenie z Trnavy o 9:40). Na toto putovanie, ktoré bude spestrené modlitbou i zamysleniami, sú pozvaní všetci bez ohľadu na vek, či iné kategórie. Počas putovania bude taktiež niekoľko zastávok.

Na webovej stránke katarinka.sk sa dá zhliadnuť aj mapa putovania. Poobede, po príchode na Katarínku sa uskutoční svätá omša, ktorej bude predsedať správca tohto kostola o. Branislav Popelka. Predpokladaný čas svätej omše je o 14:30.

Jedným z lákadiel pre turistov bude v tento nedeľný deň aj otvorenie sezóny vo veži, ktorá bude od tohto dňa sprístupnená každý víkend pre turistov. Sprevádzať sa bude už pred obedom, ale, samozrejme, bude možnosť vypočuť si výklad o histórii kláštora a o projekte Katarínka aj po púti a svätej omši.

Pozvaný zažiť atmosféru jarnej Katarínky je každý. Spoločenstvo, čas v prírode, výstupy na vežu, ale aj svätá omša sú skutočne lákadlá, ktoré sa nedajú odmietnuť.

Občianske združenie Katarínka je dobrovoľnícke združenie mladých ľudí, snažiace sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže už od roku 1994 o záchranu ruín kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach. Počas 25 rokov dobrovoľníckych prác sa takmer 2000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu či objaviť 2 krypty, 8 kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu. Taktiež boli odhalené najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia, ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.

Fotografie: Norbert Šnajdar

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *