Home » Archives » Spomienkové dary pre Svätého Otca

Spomienkové dary pre Svätého Otca

Dňa 30. apríla sa vo Vatikáne, v Aule Pavla VI., konala osobitná audiencia pápeža Františka so slovenskými pútnikmi pri príležitosti celonárodnej ďakovnej púte Slovákov za návštevu Svätého Otca.

Autor: Soňa Krajčovičová

Dňa 30. apríla sa vo Vatikáne, v Aule Pavla VI., konala osobitná audiencia pápeža Františka so slovenskými pútnikmi pri príležitosti celonárodnej ďakovnej púte Slovákov za návštevu Svätého Otca. Pápežovi boli darované rôzne dary.

Prvým darom bola kniha Náš pápež/Amaro papežis, približujúca návštevu Svätého Otca Františka na Luníku IX v Košiciach. Napísal ju don Peter Bešenyei, saleziánsky delegát pre pastoráciu Rómov. Mons. Bernard Bober ju odovzdal pápežovi. Ďalší dar bol nezvyčajný. Pápež dostal kúsok červeného koberca, po ktorom kráčal v septembri na Luníku IX. Takto chceli miestni saleziáni vytvoriť trvalú spomienku na túto vzácnu návštevu. Na koberci je napísaná myšlienka venovaná Rómom: „Vy ste v srdci Cirkvi.“ Časť koberca dostala aj každá domácnosť na Luníku IX a blízki spolupracovníci v rómskej misii.

„Povedali mi, že veľký koberec, ktorý bol použitý na pódiu počas stretnutia s rómskou komunitou v Košiciach, bol rozstrihaný a rozdelený medzi rodiny sídliska a môže slúžiť na uvítanie pred dverami každej domácnosti. Ako hosťa ste ma prijali s chlebom a soľou. Soľou prijatia, ktorá odkazuje na soľ evanjelia. A v poslednej dobe sa vaše prijatie opäť prejavilo, tentoraz v tragickom kontexte vojny. V týchto mesiacoch mnohé vaše rodiny, farnosti a inštitúcie prijali pod svoju strechu matky s deťmi z ukrajinských rodín, ktoré sa museli rozdeliť, aby sa zachránili, a ktoré prišli so svojou chudobnou batožinou. (…) Povzbudzujem vás, aby ste sa aj naďalej modlili a pracovali za pokoj, ktorý sa buduje v našom každodennom živote, aj týmito gestami láskyplného prijatia,“ prihovoril sa Svätý Otec pútnikom zo Slovenska.

zdroj: tkkbs.sk, saleziani.sk

Fotografie: SpC-Vatican

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *