Home » Archives » EKO šatník: Dajme veciam druhú šancu

EKO šatník: Dajme veciam druhú šancu

Koľkokrát sa nám stane, že si niečo kúpime, párkrát si to oblečieme a už to prestaneme nosiť? Alebo máme módneho ducha a stále by sme si kupovali niečo nové? Lenže trochu ponosené oblečenie je nám ľúto vyhodiť a naša peňaženka hundre čo i len pri pomyslení na kúpu ďalšieho nového oblečenia. Všetci poznáme tieto problémy, ale skúsili ste už navštíviť EKO šatník?

Autor: Soňa Krajčovičová

Koľkokrát sa nám stane, že si niečo kúpime, párkrát si to oblečieme a už to prestaneme nosiť? Alebo máme módneho ducha a stále by sme si kupovali niečo nové? Lenže trochu ponosené oblečenie je nám ľúto vyhodiť a naša peňaženka hundre čo i len pri pomyslení na kúpu ďalšieho nového oblečenia. Všetci poznáme tieto problémy, ale skúsili ste už navštíviť EKO šatník?

Adresa: Štefánikova 136/46, Trnava

Otváracie hodiny: UT – ŠT od 13.30 do 15.30

PI od 9.00 do 11.30

Telefónne číslo: 0948 02 04 12

Web: www.cppr.sk

EKO šatník je projekt Centra pomoci pre rodinu v Trnave, ktorý funguje približne od roku 2017. Tento ekologický nápad vznikol akosi sám od seba. Ľudia začali nosiť do Centra pomoci pre rodinu na Štefánikovej ulici oblečenie a jedna z chodieb, ktorá susedí s komunitou jezuitov, sa začala zapĺňať vrecami. Najprv sa posúvali centrám pre sociálne slabších a odrazu vznikol tento ekologický a praktický projekt. Predtým sa v chodbe robievali výstavy, ale postupom času bolo oblečenia tak veľa, že tu neostalo skoro žiadne voľné miesto. Názov projektu – EKO šatník – vymyslela riaditeľka CPPR Kristína hlavne preto, že je ekologický a veci sa nevyhadzujú, ale posúvajú ďalej iným ľuďom, ktorým spravia radosť. A nemá len sociálny rozmer. Do EKO šatníka si môže prísť vybrať veci hocikto. My ľudia máme často  pocit hanby nosiť oblečenie po druhých alebo navštevovať obchody s použitým oblečením. Ale na tom nie je nič hodné hanby. Tento ekologický prístup pomáha našej planéte, peňaženke a plus môžeme mať dobrý pocit. Ak si vytriedime svoj šatník a nájdeme v ňom oblečenie, ktoré by sme si sami ešte obliekli, ale už ho z nejakého dôvodu nechceme, tak ho sem môžeme priniesť. Za odmenu si môžeme vybrať niečo, čo sa nám páči, a vziať si to zadarmo. Dôležitá je však aj výmena, pretože veci môže priniesť každý, ale vybrať si niečo je už zriedkavejšie.

Do EKO šatníka je najlepšie nosiť veci oprané, čisté a ďalej nositeľné. Tiež je veľmi dôležité priniesť veci na aktuálnu sezónu. Ak je zima, treba priniesť zimné veci, ak je leto, letné, aby sa veci v EKO šatníku zbytočne nehromadili v čase, keď ich nikto nebude potrebovať. Je vhodné priniesť oblečenie pre dievčatá a chlapcov, ale aj pre ženy a mužov. Tiež topánky, hračky, kočíky, káričky, autosedačky, ale aj posteľnú bielizeň, utierky do kuchyne, uteráky a podobne. Kabáty, saká, obleky a spoločenské šaty sú menej žiadané. Projektová organizátorka Silvia priznala, že keď prišlo veľa ľudí z Ukrajiny do EKO šatníka, bála sa, ako to zvládne, ale našťastie jej pomáhajú mamičky a aj Ukrajinky. Ak by ste chceli pomôcť aj iným spôsobom ako prinesením/odnesením vecí, môžete pomôcť veci roztriediť podľa veľkosti, veku a pohlavia. 

Aj redaktorky nášho časopisu si niečo našli a aj niečo priniesli, takže určite neváhajte navštíviť tento skvelý projekt, ktorý robí dobro a teší ľudí. Potvrdzuje to aj návštevníčka EKO šatníka Beáta: „EKO šatník som navštívila, lebo sa mi páči jeho myšlienka posúvať veci ďalej tomu, kto to potrebuje, a najmä to, že tam nejde o zárobok, ale o dobrú vec a úprimnú pomoc. Mne osobne padli do oka šaty, nad ktorými som veľmi váhala, lebo predtým som šaty nezvykla nosiť. Som za ne vďačná, spravili mi veľkú radosť a cítim sa v nich viac sama sebou, lebo sú kvetinové a nežné.“

Nech sa páči – aj vy môžete byť súčasťou tohto projektu!

Foto: autorka, archív EKO šatník

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *