Home » Archives » Dopriať si čas a užívať si vzťah s Bohom

Dopriať si čas a užívať si vzťah s Bohom

Anselm Grün: Žasnime. Vydavateľstvo Don Bosco. 2020. 246 s.

Autor: Jana Kovacs

Anselm Grün: Žasnime. Vydavateľstvo Don Bosco. 2020. 246 s.

Čo je šťastie? Čo je cieľ života? Prečo emócie štekajú ako pes? Ako žiť dobrý život? Ako môže kresťanská spiritualita pomôcť človeku dnešnej doby pri hľadaní a nachádzaní Boha v bežnom živote?

Anselm Grün vo svojej knihe Žasnime ponúka cestu všedného života, veď po takej ceste kráča každý. Žijeme vo svete povinností, sme ponorení do rutín a náhlenia sa. Len málokto si dopraje prepych duchovných cvičení, vystúpi na chvíľu zo začarovaného kruhu povinností a vynorí sa z „normálneho“ života. 

Kniha Žasnime ponúka pohľad, ako kresťanská spiritualita pomáha zostať v bežnom živote, neutekať z neho, ba dokonca svoj život prijať, prehĺbiť, premeniť a zintenzívniť svoj vzťah s Bohom. 

Prvá kapitola knihy s názvom Všetko má svoj čas, všetko má svoje miesto nadväzuje na slová Kazateľa. Svoj čas má začať a skončiť, radosť aj smútok, smiech aj plač, aktivita aj pokoj, angažovanosť a miernosť a tak ďalej. Anselm Grün medituje nad známymi slovami zo Svätého písma a delí sa s čitateľom o dennodenné činnosti, predmety a situácie v práci, v rodine či s priateľmi. Hľadí na ne hlbšie, odkrýva v nich skrytú symboliku a tak nabáda čitateľa neostať len na povrchu, ale rozumieť všetkému nanovo, inak. 

V druhej kapitole O všednom dni a vnímavosti pozýva autor čitateľa počúvať v kontemplácii bežných činností, ako umývanie zubov, obliekanie sa, raňajkovanie, jazda autom, žehlenie, čo hovorí Boh človeku celkom konkrétne v životných situáciách, v prúdiacich emóciách a v obrazoch. Je potrebné prijať a objať aj tienisté časti svojho človeka, nebojovať so sebou samým a nežiť len jednostranné svetlé stránky života. Byť človekom rovnováhy a sebapoznania, ktorý dáva pozor na svoju dušu. 

V tretej kapitole O zázračnom a samozrejmom venuje pozornosť dýchaniu v rytme života, kráčaniu a státiu, sedeniu a obsadeniu seba či počúvaniu ušami srdca. Vnímať prítomný okamih, jeho plnosť, znamená vnímať plnosť času, čo je už večnosť.

V posledných troch kapitolách pozýva autor hľadieť a nechať sa preniknúť krásou nielen bežných vecí, ako sú stoly, hodinky, zvonenie zvonov, voda, víno, chlieb, zrno, skriňa, knihy…, cez ktoré Boh prehovára k duši. Upriamuje pohľad aj na prírodu a vzťahy, na súcit a zázrak vďačnosti. Je životodarné sýtiť v sebe vďačnosť, len vďačný človek vníma, čo všetko mu bolo a je darované.

Kniha Žasnime nie je stratou času, ale inšpiráciou pre každého, kto si chce dopriať čas, zastaviť sa a vnímať stopy Boha vo svojom živote trochu inak. Užívať si vzťah s Bohom, ktorý nedáva len prikázania, ale aj rozpráva a s každým sa dennodenne stretáva. Anselm Grün pozýva k vedomej otvorenosti na Život v živote ako k spirituálnemu cvičeniu na všedný deň. 

Foto: kumran.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *