Home » Archives » Štyri posledné veci

Štyri posledné veci

„Pri všetkých svojich činoch maj na mysli svoj koniec a nikdy nezhrešíš“ (Sir 7, 40)

Autor: Soňa Krajčovičová

„Pri všetkých svojich činoch maj na mysli svoj koniec a nikdy nezhrešíš“ (Sir 7, 40). Táto veta okrajovo načrtáva poklady, ktoré ponúka kniha Štyri posledné veci od doktora Kevina Vosta. Ten úchvatným a prístupným spôsobom sprostredkúva náročný teologický výklad anjelského učiteľa Tomáša Akvinského o posledných veciach a neuveriteľných zážitkoch, ktoré pre nás Boh pripravil v nebi.

Lenže kto skončí v nebi? A ako to vlastne funguje, keď zomriem? Čo ma bude tam hore čakať? Naozaj vstaneme z mŕtvych? Ako sa to stane? A kde sú teraz moji blízki, ktorí už zomreli? Vidia ma? Potrebujú stále moju modlitbu? Tieto otázky ma viackrát počas života sprevádzali a dnes už na ne poznám odpoveď. Kniha Štyri posledné veci – smrť, súd, nebo a peklo – ich vysvetľuje, aj mnoho ďalších, a nabáda na rozjímanie.

Možno si poviete, že smrť je ešte ďaleko, tieto veci si naštudujem, keď budem starší. Lenže nikto nevie, kedy nastane jeho posledný deň, a súd, ktorý mal byť tak ďaleko, je odrazu pred nami. Nevyhne sa mu nikto z nás, aj keď si túto realitu nie vždy uvedomujeme. Preto je dôležité rozmýšľať nad ním a aj nad tým, čo by mi Boh povedal na moje doterajšie skutky? 

Autor Kevin Vost získal doktorát z klinickej psychológie na Adler University v Chicagu. Vyučoval psychológiu a gerontológiu na viacerých univerzitách. Je členom výboru pre hodnotenie výskumov pre Americkú Mensu. Napísal dvadsať katolíckych publikácií a rád číta veľké knihy, ako aj tie od Tomáša Akvinského.  Zahĺbiť sa do Štyroch posledných vecí sa môže zdať chvíľkami náročnejšie, ale kniha je spracovaná zrozumiteľne a vecne. Určite nebudete ľutovať, ak sa rozhodnete do nej začítať.

Partnerom tejto rubriky je vydavateľstvo Zachej.sk

Foto: Soňa Krajčovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *