Home » Archives » Mary’s Meals

Mary’s Meals

Nezištnú lásku biednym len veľmi ťažko ukážeme cez slová. Vieme to, a predsa tak málo hľadáme, kde by sme mohli pomôcť! Pre nás je to omrvinka z nadbytku, ktorej sa zriekneme, pre niekoho sa však stáva istotou, že sa dožije nového rána…

Autor: Zuzana Novotná

Nezištnú lásku biednym len veľmi ťažko ukážeme cez slová. Vieme to, a predsa tak málo hľadáme, kde by sme mohli pomôcť! Pre nás je to omrvinka z nadbytku, ktorej sa zriekneme, pre niekoho sa však stáva istotou, že sa dožije nového rána…

Ak vás niečo nadchne tak, ako mňa táto charitatívna organizácia, je veľmi ťažké zoradiť si v hlave myšlienky a začať pekne po poriadku. Mary’s Meals, po našom Máriine pokrmy, vzniklo formou myšlienky Magnusa MacFarlane-Barrowa, muža škótskej národnosti, ktorému neboli ľahostajné kúty zeme, kde ľudia nemajú naplnené základné podmienky prežitia. Nezavrel pred nimi oči, a hoci sám nemal mnoho, vycestoval mimo rodnú krajinu za volaním slúžiť. V roku 2002 navštívil Malawi v juhovýchodnej Afrike, kde v tom čase vládol veľký hladomor. Príbeh sa začal písať, keď sa Magnus stretol so štrnásťročným chlapcom Edwardom. Na otázku: „Aké sú tvoje sny, ambície?“ akú sa so záujmom dieťaťa spýta snáď každý dospelý, dostal úplne inú odpoveď, než čakal. Chlapec povedal, že by chcel mať dostatok jedla a že by jedného dňa rád išiel do školy. 

Taká samozrejmosť tu, u nás. Pre Edwarda a milióny ďalších detí nesplnený sen. 

Ako sám Magnus povedal, nikdy neplánoval začať nič veľké. Nebolo to v jeho pláne – ale v Božom áno. Edwardove slová sa doňho vryli hlboko a zanechali v ňom túžbu konať. Nepremýšľať, neprizerať sa. Konať. 

Krok za krokom – vďaka jeho iniciatíve, Božiemu vedeniu a účasti mnohých obetavých ľudí – vznikalo toto charitatívne hnutie. Jeho víziou je krásna, a predsa taká jednoduchá myšlienka; aby každé dieťa dostalo jedno jedlo denne v mieste svojho vzdelávania. A ako sa to stane? Keď sa tí, ktorí majú viac, ako potrebujú, podelia s tými, ktorým sa nedostáva ani zlomok z najzákladnejších potrieb.

V tejto chvíli Mary’s Meals podáva najchudobnejším deťom pomocnú ruku až v dvadsiatich krajinách sveta (Malawi, Libéria, Zambia, Keňa, Haiti, India, Uganda, Južný Sudán, Benin, Zimbabwe, Thajsko, Mjanmarsko, Ekvádor, Libanon, Sýria, Etiópia, Madagaskar, Rumunsko, Jemen). Presne 2 058 099 detí žijúcich v extrémnej chudobe dnes dostane do rúk misku s jedlom a na ich tváričkách zažiari úsmev. To všetko vďaka jednotlivcom, ako si ty alebo ja. Mary’s Meals sa stará, aby do tejto pomoci bola zapojení lokálna komunita, pestovatelia a farmári. Potraviny nie sú dovážané z cudzích krajín, čo je omnoho ekologickejšie, a aj tým prispievajú k rozvoju miestnej ekonomiky. Priamo na miestach pomoci sa pohybujú dobrovoľníci, ale taktiež ich veľa pracuje na diaľku. A ja osobne sa taktiež veľmi teším z toho, že mnoho ráz sú kuchárkami v školách samotné matky detí, ktoré ich navštevujú. Všetky tieto faktory vytvorili priaznivé podmienky pre fungovanie organizácie, a tak stačí len suma 18,30 €, aby malo jedno dieťa každý deň školského roka čo jesť! Veľmi trefne uvádzajú: „Vymeňte svoju jednu večeru za rok pomoci dieťaťu.“

Mary’s Meals má na svojej stránke jednu úžasnú záložku, a to odpovede na pochybnosti rôzneho typu, aké sa pri podobných organizáciách vyskytujú. Je bežné, že v dnešnej dobe máme problém s dôverou, pretože bola mnoho ráz sklamaná. Poznám to. Avšak niekedy, v niektorých prípadoch je to neopodstatnené. Pomôcť nám v tom môžu odpovede ľudí z organizácie, ktoré nájdete na stránke www.marysmeals.sk. Medzi častými pochybnosťami sa vyskytuje: „Svet je príliš veľký, aby ho zmenilo pár nadšencov.“ Nepochybne, svet je obrovský. Ale tvoríme ho práve my. Sme jeho súčasťou, žijúcou, meniacou sa a konajúcou. A spolu zvládneme omnoho viac ako každý sám.  

Čo na to oni? „Pravdou je, že niekoľko nadšencov skutočne nezmôže nič. Keď sa však k niekoľkým nadšencom pridajú ďalší, vznikne lavína tvorená veľkým množstvom ľudí – ako sa to deje v prípade Mary’s Meals – a potom spoločne dokážu urobiť veľké veci. Jedným z našich hesiel je, že ide o spoluprácu množstva ľudí a z nich každý robí malé veci s veľkou láskou. Vzhľadom k veľkému počtu hladujúcich detí vo svete je Mary’s Meals so súčasne podporovaným počtom detí iba na začiatku, ale nádherne ukazuje, že keď sa jedna kvapka pridá k druhej, dajú sa spoločne robiť neuveriteľné veci. Tajomstvo úspechu Mary’s Meals teda spočíva v mnohých obyčajných ľuďoch, ktorí si uvedomujú, že na nich a ich drobných skutkoch lásky záleží, a spoločne týmto spôsobom môžu meniť svet.“ Súhlasíte?

Aj keby sme však zabudli na krásne rastúce čísla, stále tu ide o to jedno konkrétne dievčatko niekde tam, na ulici. Alebo chlapčeka krčiaceho sa v provizórnom prístrešku. Hoci by im pomohol len jeden jediný človek, celý ich svet sa zmení. Práve a len vďaka tebe môžu po dňoch hladu pocítiť, aké to je nasýtiť sa a stráviť svoje dni v škole, čo sa stáva nádejou pre ich budúcnosť. Do škôl idú odrazu deti, ktorým by inak nezostávalo nič iné, len žobrať alebo tráviť väčšinu času pomáhaním na poli či inou prácou. Podmienky majú rôzne. To však tiež nie je žiadnou istotou. Denne zomrie viac ako osemtisíc detí, pretože sú podvyživené, Mary’s Meals však zabezpečením základnej stravy pre ne presvedčí ich rodičov, aby ich do školy prihlásili. Matka Tereza nám aj teraz prehovára do duše: „Ak nemôžeš nasýtiť sto ľudí, nasýť aspoň jedného.“

Mnohí z nás to ani nevieme, ale hlad nie je len škvŕkanie v žalúdku. Hlad, ktorý prerastá a nie je utíšený, spôsobuje silné kŕče, bolesti brucha a taktiež migrény. Máloktorý orgán vydrží fungovať bez živín. Ak ste sa dostali po tieto slová, veľmi vám odporúčam pozrieť si  minimálne jeden z krátkych filmov, ktoré má Mary’s Meals na YouTube, napríklad Generácia nádeje, Dieťa 31 a Láska dosiahne všade. Ako sa vraví; je lepšie raz vidieť, ako dvakrát počuť. Možno sa z vás popri pozeraní vytratí aj tá posledná štipka nedôvery.

Je viacero spôsobov, ako pomôcť, ak sa skutočne rozhodnete – jedným z nich je možnosť dielu Mary’s Meals venovať 2% z daní či poslať úplne ľubovoľnú čiastku. 

V tejto chvíli, keďsa ako kresťania začíname ponárať do Pôstneho obdobia, sa pred nami vytvorila ešte jedna možnosť: zapojiť sa do pôstnej výzvy. Aj tú nájdete na stránke www.marysmeals.sk. Spočíva v odopretí si malého materiálneho dobra, aby sa znásobilo v živote iného núdzneho človeka. Neraz som počula, že odopieranie si bez almužny stráca svoj význam. Zamyslime sa, čoho sme presýtení, čo sa nám stáva viac než potrebou, možno až závislosťou, a kde by sme mali pribrzdiť, ak hovoríme o výdavkoch. A teraz si predstavme, čo by tieto peniaze v správnej investícii dokázali. Dojalo ma, keď som tam zazrela školu plnú detí, celkom sponzorovanú darcami zo Slovenska. Na jej priečelí stojí: „Ďakujeme, Slovensko!“ 

Viac o diele sa dá dozvedieť z knihy Neobyčajný príbeh Mary’s Meals. Vyšla v  Spolku svätého Vojtecha, ale ponúkajú ju aj priamo na stránke Mary’s Meals.

Detail na záver? Mary’s Meals a jeho zakladateľa Magnusa MacFarlane-Barrowa osobne podporil na súkromnej audiencii pápež František. Povzbudil ho slovami: „Vpred, vpred, vpred! Nech Boh žehná vaše dielo!“ Na uznanie nebola skúpa ani anglická kráľovná Alžbeta II.

V Trnavskej arcidiecéze sú nadšencami tohto diela Andrej a Eva Sékelyovci. Patria k tým, ktorí nesedia doma so založenými rukami, ale sami preberajú iniciatívu.

Čo majú spoločné šport a Mary’s Meals? 

„Keďže som amatérsky ultrabežec – venujem sa behu na dlhé vzdialenosti – práve pandémia na dlhú dobu zastavila moje bežecké dobrodružstvá v rôznych kútoch Slovenska. Preto mi napadlo priniesť kúsok ultra-atmosféry k nám do Križovian nad Dudváhom. Na základe tejto myšlienky sme vypustili do sveta informáciu, že v najkratšiu noc v roku – teda približne v strede júna – budem behať od západu až do východu slnka. Trasa predstavovala približne 3 km okruh, ktorý mal začiatok aj koniec pred naším domom. Dal som verejný prísľub, že za každé odbehnuté kolo prispejem určitou sumou niekomu, kto to potrebuje. Zároveň sme vyzvali ľudí, že sa môžu pridať behom, na bicykli, kolobežke, kolieskových korčuliach alebo sa iba tak prejsť. Každý si môže zvoliť, kedy začne, aj kedy skončí. Náš dvor sme poskytli ako miesto na občerstvenie, kde sa ľudia mohli zastaviť, oddýchnuť si, doplniť energiu alebo sa len tak porozprávať.

Nečakali sme, akú veľkú odozvu bude nápad mať. Zrazu nám ľudia volali a pýtali sa, čo môžu priniesť, aké občerstvenie treba, ako nám môžu pomôcť a kde sa dá finančne prispieť na dobrú vec. Počas oboch doposiaľ organizovaných ročníkov sme cítili obrovské požehnanie a najmä, že toto je ‚akcia‘, ktorú má v rukách Niekto iný a nie my sami. 

Keď sme premýšľali, kam venujeme výťažok z druhého ročníka, natrafili sme na knihu Neobyčajný príbeh Mary’s Meals – a v tom momente bolo rozhodnuté! Nič nemôže vystihnúť KerestuRUN viac ako jedna z hlavných myšlienok tejto organizácie – malé skutky lásky. Práve tie sme opäť mohli pocítiť, keď sa nám hlásili úplne neznámi ľudia, ktorí nám chceli akokoľvek pomôcť s organizáciou tohto podujatia. Ďalší nosili rôzne koláčiky, ovocie, nápoje, a to všetko len tak – zadarmo. Bolo pre nás veľkou radosťou vidieť, ako sa dokázali spojiť rôzne komunity. Ešte viac nás potešilo a dojalo, že vďaka tomuto všetkému a ľudskej štedrosti sme spoločne prostredníctvom Mary’s Meals nasýtili viac ako šesťdesiatpäť detí na celý školský rok.

Pevne veríme, že sa nám táto teraz už tradícia podarí zorganizovať aj v roku 2022 a boli by sme radi, ak by sa jej myšlienka rozšírila aj do iných kútov Slovenska.“

Čo už len dodať? Kto, ak nie my? A kedy, ak nie teraz?

Fotografie: archív Mary’s Meals

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *