Home » Archives » Nekonečne milovať a vychovávať, aby sa z vnúčat stali čo najlepší ľudia

Nekonečne milovať a vychovávať, aby sa z vnúčat stali čo najlepší ľudia

Mesiac október je venovaný úcte k starým rodičom. Čo pre nás znamenajú starí rodičia? Akú úlohu v našom živote zohrávajú a čím pre nás sú? Ponorte sa spolu s nami do odpovedí na otázku: Aká je podľa vás úloha starých rodičov?

Autor: Beáta Špaková

Mesiac október je venovaný úcte k starým rodičom. Čo pre nás znamenajú starí rodičia? Akú úlohu v našom živote zohrávajú a čím pre nás sú? Ponorte sa spolu s nami do odpovedí na otázku: Aká je podľa vás úloha starých rodičov?

Agáta Ondrejičková:

Obidve slová „starí rodičia“ v sebe skrývajú význam tohto povolania. Rodičia sú tí, ktorí majú byť pre svoje deti príkladom, majú ich vychovávať, poúčať, milovať a napomínať, keď treba. Hlavnou úlohou starých rodičov je odovzdávať svojim vnúčatám skúsenosti, poznatky a učiť ich úcte. Práve oni sú tá studnica často nekončiacich vedomostí a zručností. Osobne si myslím, že zastúpenie dobrých starých rodičov je v rodine veľmi dôležité nielen kvôli aspektu výchovy vnúčat a pomoci so strážením, ale ide tu aj o rozvoj mentálnej stránky detí… Mám tým na mysli „nekonečne dlhé a zaujímavé zážitky“ našich starých rodičov, ktoré v nás zachovávajú určitú stopu.

Starí rodičia by mali byť oporou nielen pre vnúčatá, ale aj pre svoje vlastné deti. Mali by rešpektovať ich rozhodnutia, podporovať ich v dobrom a preukázať im dôveru a slobodu. Jeden z najkrajších pocitov je vidieť vychovávať deti svojich deti v láske, porozumení a vo viere.

Anglické príslovie „Láska nepozná starobu a srdce nepozná vrásky“ reflektuje, že nie vek je rozhodujúci, ale postoj srdca. Možno nás neupútajú vrásky a šediny našich starých rodičov tak, ako to, čo skrývajú vo svojom srdci.

Mne v spojitosti so starými rodičmi napadnú niektoré manželské páry, ktoré sa milujú aj po mnohých rokoch manželstva a ich vzájomné puto lásky je obrazom ich rozhodnutia v mladosti. Aj v príkladnom správaní sa starých rodičov ako manželov vidím veľký význam. 

Starý rodič tu nie je na to, aby mladých kritizoval, ale vedel ich s láskou napomenúť. 

Timea Krnáčová:

Starí rodičia by mali svoje vnúčatá viesť k dobrote a úcte, pokore. Učiť vnučky piecť a variť a vnukom ukázať, ako sa píli drevo. Mali by svoje vnúčatá naučiť všetko dôležité, čo chcú aj nechcú vedieť, mali by im odpovedať na každú otázku. Mali by ich nekonečne milovať a vychovávať, aby sa z ich vnúčat stali čo najlepší ľudia. 

Môj starký bol úplný prototyp. Odmalička sa so mnou hrával na všelijaké hry, ktoré sme si spoločne vymysleli. Naučil ma variť kávu, asistovala som mu pri palacinkách. Viedol so mnou rozhovory na každú tému. Vždy nám, svojim vnúčatám, dal pocítiť, že mu na nás záleží, každým skutkom vravel, ako nás ľúbi. So starkou tvorili perfektný pár, a síce mali medzi sebou nezhody, učili nás, že je dôležité stáť pri sebe v dobrom aj v zlom. A presne to je v mojich očiach najdôležitejšia úloha starých rodičov.

Manželia Juraj a Erika Mikulášovci:

Úloha starých rodičov je ovplyvnená možnosťami, ktoré majú. Napríklad manželka pochádza zo Svätého Jura, tak starí rodičia z jej strany nemajú možnosť prichádzať do každodenného kontaktu s našou dcérou. Je to veľký bonus, keď sú starí rodičia blízko a sú ochotní postrážiť naše dieťa, keď to potrebujeme. Oni sa z toho tešia a my máme čas pre seba, čo urobí radosť obom stranám. 

Odovzdávanie viery je dôležité najmä v detskom období. Neskôr v puberte si človek musí veľa vecí hľadať sám, zažiť osobnú skúsenosť s Bohom a viac sa o Boha zaujímať. Predovšetkým v detstve má však veľký význam, ak rodičia i starí rodičia odovzdávajú svoju vieru deťom prostredníctvom osobného príkladu. Myslíme si, že osobný príklad rodiča vie často pozitívne, ale aj negatívne ovplyvniť postoj mladého človeka k viere. Najviac to asi vystihuje výrok Ivana Štúra: „Netreba veľmi vychovávať, treba pekne žiť, dieťa sa pridá.“

Pre nás veľa znamená, že naši rodičia sú veriaci. Náročnejšie by to bolo, keby sú neveriaci a mali by iné životné priority, ako máme my. Tým, že naše predstavy o živote sú podobné s ich predstavami, tak to ide ľahšie.

Foto: Archív respondentov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *