Home » Archives » O živote svätých sa môžeme niečo naučiť aj pri prechádzke v parku!

O živote svätých sa môžeme niečo naučiť aj pri prechádzke v parku!

November sa začína Slávnosťou všetkých svätých a Spomienkou na všetkých verných zosnulých, ktoré nám viac ako inokedy pripomínajú našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Väčšina z nás chodí na cintoríny zapaľovať sviečky a modliť sa za nich. V Piešťanoch však môžete okrem cintorína navštíviť aj park pri Kostole svätého Štefana, kde stoja nezvyčajné tabuľky s kresbami a popismi životov rôznych svätých. Pri prechádzke s deťmi sa môžete príjemnou formou naučiť niečo o ich živote a zamyslieť sa nad podstatou života a významom slova smrť.

Autor: Soňa Krajčovičová

November sa začína Slávnosťou všetkých svätých a Spomienkou na všetkých verných zosnulých, ktoré nám viac ako inokedy pripomínajú našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Väčšina z nás chodí na cintoríny zapaľovať sviečky a modliť sa za nich. V Piešťanoch však môžete okrem cintorína navštíviť aj park pri Kostole svätého Štefana, kde stoja nezvyčajné tabuľky s kresbami a popismi životov rôznych svätých. Pri prechádzke s deťmi sa môžete príjemnou formou naučiť niečo o ich živote a zamyslieť sa nad podstatou života a významom slova smrť.

časová náročnosť: záleží na každom z vás

výhodné pre rodiny: áno

detské ihrisko: nie

dostupnosť s kočíkom: áno

kaviareň/reštaurácia: áno

To, ako prežijeme svoj život, závisí od každého z nás. Boh nám dal slobodnú vôľu a možnosť výberu. Môžeme sa rozhodnúť, ako to cítime, vidíme a vnímame, každý sám za seba. Môžeme poradiť iným alebo si nechať poradiť inými, no pred Božím súdom sa budeme zodpovedať každý sám za seba. Niekedy sa však nevieme rozhodnúť, čo urobiť, ako sa vyjadriť alebo možno aj, čo si myslieť. Nie je to jednoduché. No Boh pre nás pripravil veľa rád a možností pomoci v životných situáciách. Jednou z nich sú aj životy svätých, ktoré nás môžu motivovať a inšpirovať.

Svätí sa nestali svätými, pretože by boli bez hriechu, konali len dobro alebo urobili niečo prevratné a svetoborné. Boli hriešni tak ako každý jeden z nás. Niektorí viac, iní menej. No konali skutky lásky a verili Bohu, aj keď v ich živote vystrájal hurikán zmiešaný s tornádom. Možno aj spadli, zachveli sa, trpeli, veľmi veľa trpeli. Ale ich pohľad bol uprený na nebo a aj v nepríjemných situáciách sa snažili zachovať pokoj a pohľad upierali na Ježiša, ktorý trpel spolu s nimi.

Pandémia koronavírusu zmenila v našich životoch veľa. Veľa vzala, veľa priniesla. Chodenie do kostola alebo na cintoríny bolo veľmi obmedzené či zakázané. Preto si veriaci a účastníci dvoch občianskych združení – Komunitného centra svätého Štefana a Materského centra Úsmev v Piešťanoch – povedali, že musia urobiť niečo, čo bude voľne prístupné vonku, bude sa tam dať ísť aj s deťmi počas zákazov a budú si môcť pripomenúť životy svätých a to, prečo sa nimi stali. Zišli sa dobrovoľníci a projekt sa mohol začať. Prvýkrát vyrástli tabuľky svätých minulý rok pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Sviatku všetkých verných zosnulých. Do projektu sa mohli zapojiť všetci, ktorí chceli. 

Dáša Dzurechová – organizátorka umeleckej časti projektu – zabezpečila kresby svätých namaľované na veľkých drevených doskách, ktoré si rodiny s deťmi mohli vziať domov a vymaľovať ako maľovanku. Marcela Vrbová a Marián Bucko sa spolu s ostatnými dobrovoľníkmi starali o organizáciu celého projektu. Minulý rok si veriaci pred Sviatkom všetkých svätých mohli sami vybrať svojho svätého alebo aj viacerých, ktorí boli nejakým spôsobom bližší ich rodine alebo im samým. Tento rok sa tabuľky svätých – konkrétne dvanástich apoštolov – pripravovali aj na konci školského roka pri príležitosti Sviatku svätých Petra a Pavla. Mali symbolizovať Ježišovo učenie. 

Dvanásti apoštoli boli však odinštalovaní a pred dušičkovým obdobím vyrástli v parku pre zmenu svätí, ktorých vybrali organizátori. V októbrové sobotné popoludnie sa potom zišli a v parku sa o necelé dve hodiny ocitli viac ako tri desiatky svätých spolu s popismi o ich živote. Medzi nimi napríklad svätý Karol Boromejský či svätá Veronika. V noci sa dokonca rozsvietia pri každej tabuľke svetielka a vytvoria nádhernú a tajomnú atmosféru. Navštíviť park pri Kostole svätého Štefana sa opláca počas dňa i noci. Tabuľky tu budú do konca novembra.

„Zámerom tohto projektu bolo tiež, aby si aj mladé rodiny našli cestu k Bohu a spestrili sme život vo farnosti,“ dodáva organizátorka projektu Marcela Vrbová. Miestny kňaz vo farnosti – Branislav Popelka – je s projektom veľmi spokojný a teší sa z neho.

Farnosť svätého Štefana v Piešťanoch je aj okrem projektu svätých aktívna. Vedľa kostola je aj výstava ručne vyrezávaných obrázkov, ktoré v noci svietia a pripomínajú rôzne sviatky, výročia či príležitosti. Býva tam napríklad krížová cesta, podobizeň Ježiša a podobne. Priamo na Štedrý deň organizujú živý betlehem.

Foto: Soňa Krajčovičová, Tomáš Hudcovič

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *