Home » Archives » Mladý

Mladý

Drahý mladý, drahá mladá!

Ak čítaš tieto riadky, možno to zatiaľ považuješ za akúsi náhodu spojenú so zvedavosťou. Možno máš už aj myšlienku otočiť stránku a hľadať niečo zaujímavejšie. Ja si však osobne myslím, že ak si začal čítať tieto riadky, je to práve preto, že ťa sem niečo pritiahlo. Predsa len ťa asi niečo na tejto rubrike pre mladých láka. Možno sám zatiaľ nevieš čo, možno to bude niečo, čo si nečakal. Asi sa stane, že to bude aj niečo, čo som nečakal ani ja, že niekoho osloví. Avšak verím, že aj práve teba tu niečo osloví.

Sám dobre vieš, že je to už viac ako rok, skoro dva, čo tu medzi nami zúri akási choroba. Nič dobré to nie je, to vieš, hoci si to možno nezažil na vlastnej koži. Tento vírus však so sebou priniesol do našich životov čosi viac ako kašeľ, horúčky, slabosť, stratu chuti a ďalšie príznaky. Áno, priniesol aj lockdown, obmedzené stretávanie sa, sťaženú, možno zľahčenú školu a mnoho ďalšieho. To však stále nie je všetko, vidíš to aj ty? Vnímaš to tak, ako ja? Táto choroba priniesla ešte niečo horšie. Dovolil som si to nazvať požieračom mladosti. Nie je to nič, čo by sme mohli nájsť fyzicky. Je to niečo, čo cítime všade okolo nás.

Určite aj ty sám vnímaš, ako veľa príležitostí ti táto choroba zobrala. Čo všetko ti ukradla a už nikdy nevráti. Ako veľa si toho plánoval a chcel urobiť, no nakoniec to nevyšlo. Čo všetko úžasné si mal rozpracované a spadlo to ako domček z kariet jedným kýchnutím? Aj mne sa to stalo, o to sa neboj. Som mladý a táto choroba ma taktiež pripravila o mnohé nápady a idey. Tiež som mal pocit, akoby som prišiel o posledné šance užiť si mladosť. Chcel som však nájsť cestu. Cestou však nikdy nebolo vzdať sa, hoci aj ja som to mal neraz chuť urobiť.

Začal som hľadať iný spôsob, ako si užiť čas svojej mladosti. Už to nemohol byť síce čas s priateľmi na výletoch a akciách. Nemohli to byť ani rôzne projekty, zábavy, športovanie, venovanie sa záľubám, všetko, čo som dovtedy mal, som stratil. Riešenie som mal však pred očami. To, čo som mal rád a stále mám, som len trochu otočil – a zrazu to bolo možné. Využil som svoje schopnosti a vlastnosti, ktoré mám. Začal som to využívať na pomoc druhým, na to, čo mohlo robiť mne aj iným radosť. Založil som si stránku so zamysleniami, robil som nákupy pre seniorov a taktiež som sa snažil byť blízko tým, čo sa mali ťažko.

Preto, drahí mladí, skúsme zabudnúť na to, že pandémia nám zobrala najlepšie roky mladosti a už sa nám nevrátia. Skús sa na to pozrieť ako na príležitosť spraviť niečo viac, ako si si myslel, že na to máš. Skús urobiť viac, ako pokladáš za možné vo svojom živote. Skús urobiť viac, ako sa od teba čaká. Čo na to potrebuješ? Len to, čo vieš a máš rád. Nič viac. Len to správne použi.

Preto ti tu dnes, na tomto mieste, v tomto čase, keď to čítaš, prajem, aby si to dokázal – nedať požieračovi zožrať ti celú mladosť. Ja viem, že ty na to máš a zvládneš to. A modlím sa za teba.

Tvoj priateľ

mladý

Ilustračný obrázok: Unsplash

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *